Tι είπε ο Διογένης στον Αλέξανδρο για την μεγάλη ήπειρο που βρίσκεται πέρα από τον ωκεανό;
Διογένης (404-323 π. Χ.) Όποιον και να ρωτήσεις, τι είπε ο Διογένης στον Αλέξανδρο, θα σου
απαντήσει εκείνο το χιλιοειπωμένο «μη μου κρύβεις τον ήλιο» ή «μη μου στερείς αυτό που δεν μπορείς να μου χαρίσεις».Οι νεοέλληνες ειδικοί κατά έναν περίεργο τρόπο, σταματούν εδώ χωρίς να επεκτείνονται στην υπόλοιπη συζήτηση του Αλεξάνδρου με τον Διογένη, η οποία είναι πραγματική διάλεξη πολιτικής κοινωνιολογίας.
Ο Διογένης συμφωνεί με την Σωκρατική αντίληψη περί γνώσεως. Δηλαδή δεν μπορεί να ασχοληθεί κάποιος επιτυχώς και επωφελώς με κάτι αν το αγνοεί. Νομίζεις λέει στον Μέγα Αλέξανδρο πως είναι ηνίοχος εκείνος που δεν μπορεί να κρατήσει τα ηνία; Ή εκείνος που δεν ξέρει να κυβερνήσει είναι κυβερνήτης; Ο Αλέξανδρος τότε, ανήσυχος μήπως θεωρηθεί ότι δεν γνωρίζει να βασιλεύει, ρωτά πολύ εύστοχα:
Ποιος διδάσκει την βασιλική τέχνη που πρέπει να μεταβεί κανείς για να την μάθει;
Στο ερώτημα ο Διογένης απαντά, πως η μόρφωση είναι δυο ειδών. Εκείνη που διαθέτει ο άνθρωπος από την φύση, την «θεία», και εκείνη που αποκτά από τους ανθρώπους την «ανθρώπινη». Δηλαδή η έμφυτη και η επίκτητη.
Για να γίνει όμως κάποιος σωστά μορφωμένος, είναι απαραίτητο να προστεθεί η ανθρώπινη στην θεια. Δηλαδή ο κυβερνήτης ο βασιλεύς ο ιατρός πρέπει να έχει το ταλέντο, την έμφυτο κλίση να κυβερνήσει να βασιλεύει να ιατρεύει κλπ.
Η άποψη αυτή του Διογένους επικρατεί σήμερα στην παιδαγωγική επιστήμη και αποτελεί την βάση του επαγγελματικού προσανατολισμού. Ο Διογένης βεβαιώνει τον Αλέξανδρο, ότι όποιος έχει την θεϊκή-έμφυτη μόρφωση, εύκολα αποκτά και την άλλη, την ανθρώπινη, αφού ακούσει λίγα και λίγες φορές.
Απορίας άξιο είναι, γιατί περιορίζουν τον Διογένη στα αστεία και στα πειράγματα του και «αγνοούν» την προσφορά του στην επιστήμη της πολιτικής κοινωνιολογίας. Άλλωστε δεν είπε τυχαία στο τέλος την κουβέντας ο Αλέξανδρος, πως, «Αν δεν ήμουν Αλέξανδρος θα ήθελα να ήμουν Διογένης».
Ολοκληρώνοντας τον διάλογο του ο Διογένης, με τον Μέγιστο της οικούμενης, λέει:
«Ακόμη κι αν κατακτήσεις όλον τον κόσμο, ακόμη κι αν περάσεις τις ηράκλειες στήλες και κατακτήσεις την μεγάλη ήπειρο που βρίσκεται πέρα από τον μεγάλο ωκεανό που είναι μεγαλύτερη από την Ασία, δεν θα είσαι μεγάλος βασιλιάς, αν πρώτα δεν είσαι καλός άνθρωπος. «Μείζω της Ασίας ήπειρον, τον Ωκεανόν διανηξάμενος».
…Ποιος είπαμε πως ανακάλυψε την Αμερική;
ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΤΥΧΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΙ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΣΟΦΙΑ.
ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;
ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΑ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΑΔΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΤΙΜΑΣ.
ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.
Η εκστρατεία του Αλέξανδρου αναχαιτίστηκε από UFO, αυτός ήταν ο λόγος που αφινίασαν οι ελέφαντες και ποδοπάτησαν τα στρατεύματα και γύρισαν πίσω! Τη Θούλη ανακάλυψαν σημερινή Γριλανδία.
ΑπάντησηΔιαγραφή@kukurukupowerranger
ΔιαγραφήΓράψε τὴν παραπομπὴ τῆς πρωτογενοῦς ἱστορικῆς πηγῆς, ποὺ ἀναφέρει τὰ λεγόμενά σου, γιὰ νὰ ἀνατρέξω νὰ τὸ διαβάσω μὲ τὰ μάτια μου.