ΠΟΣΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ...?

 
 
Στα Μαθηματικά ισχύει ότι δύο διαφορετικά σημεία ορίζουν μία ευθεία.
 
1. Για αυτούς που πιστεύουν μόνο στην επιστήμη  
 
ΘΑ ΔΩΣΩ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ "ΕΙΔΙΚΟΙ"
 
Μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε το 2013 από γεωλόγους δείχνει ότι η ΑΘΗΝΑ βυθίζεται 10 ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ με έναρξη του φαινομένου το 1990 όπου άρχισε η ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ.  
 
Στην ίδια μελέτη μιλάει και για την ΛΑΡΙΣΑ η οποία βυθίζεται 20 έως 30 χιλιοστά κάθε χρόνο.
 
Οι επιστήμονες λένε ότι το φαινόμενο αυτό είναι δυνατόν να προκαλέσει σεισμούς ενεργοποιώντας ή δημιουργώντας ρήγματα.  
 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΠΟΣΟ ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ;  
ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ:  
28/04/2013 09:58  
 
Η Αθήνα βυθίζεται 10 χιλιοστά κάθε χρόνο  
Δεν αντέχει το βάρος της δόμησής της  
 
Τουλάχιστον δέκα χιλιοστά τον χρόνο βουλιάζει η Αθήνα σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα από το 1990, οπότε παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο από το Τμήμα Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, να εκτιμάται ότι η επιφάνεια της πρωτεύουσας έχει βυθιστεί περίπου κατά 230 χιλιοστά.  
 
H ESA χαρτογράφησε τις παραμορφώσεις της ελληνικής γης καλύπτοντας 65.000 τ.χλμ., τη μισή δηλαδή έκταση της ενδοχώρας. Χρησιμοποίησε συνολικά 671 εικόνες που συνέλεξαν τα ραντάρ της την τελευταία δεκαετία.  
 
Το φαινόμενο αποδίδεται από τους επιστήμονες στις έντονες πιέσεις των εδαφών από τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, ενώ επιβαρυντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η κλιματική αλλαγή, καθώς λόγω της διάβρωσης του εδάφους που αυτή προκαλεί, αυξάνονται και οι τεκτονικές κινήσεις που προκαλούνται στον φλοιό της Γης.  
 
Όπως αναφέρει η Real News, στην Αθήνα στο «κόκκινο» βρίσκονται κυρίως οι συνοικίες που οικοδομήθηκαν απότομα και σε μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια, όπως η Καλλιθέα, τα Άνω Λιόσια, το Χαλάνδρι, η Νέα Ιωνία, καθώς και οι παράκτιες περιοχές.  
 
Στη Λάρισα η καθίζηση είναι επίσης μεγάλη και φτάνει τα 20-30 χιλιοστά το χρόνο, κυρίως λόγω της υπεράντλησης των υδάτων και της μείωσης των βροχοπτώσεων.  
 
Όσο για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο δρ Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του πανεπιστημίου Αθηνών «σε περίπτωση που το φαινόμενο συνεχιστεί και ενταθεί μπορεί να επέλθει η διαδικασία της θραύσης, να δημιουργηθούν περιφερειακά ρήγματα και να προκληθούν τελικά σεισμοί».  
 
Συμπληρώνει μάλιστα ότι οι δυνάμεις που συντελούνται στον φλοιό της Γης είναι τόσο μεγάλες που είναι αδύνατον να ανασταλούν.  
 
ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΩΝ ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ ΣΚΑΜΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ  
 
Το 2019 η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ δημοσιεύει μελέτη σεισμολόγων στην οποία αναφέρεται ότι το ρήγμα των ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ δίνει σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ κάθε 40 χρόνια.  
Το 1981 ηταν ο προηγούμενος. 
 
ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:  
 
ΤοΒΗΜΑ Team  
22.07.2019, 16:02  
 
Τι ανησυχεί τους σεισμολόγους στο ρήγμα των Αλκυονίδων  
 
Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα.
 
Στην ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο αναφέρονται οι σεισμολόγοι, εκτιμώντας, παράλληλα ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα μετά μάλιστα και τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ της 19η Ιουλίου.  
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, τόνισε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών και πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999».  
 
Ο κ. Μακρόπουλος σημείωσε ωστόσο ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο που έδωσε τον ισχυρό σεισμό του 1981 και το ρήγμα της Αταλάντης στη βόρεια πλευρά της Αττικής.  
 
Για το ρήγμα της Αταλάντης ο ομότιμος καθηγητής δήλωσε ότι «κοιμάται» κυριολεκτικά και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.  
 
Ωστόσο, όπως είπε, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.  
 
«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος και συνέστησε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».  
 
Απευθυνόμενος μάλιστα στην πολιτειακή ηγεσία, πρότεινε την σεισμική αναβάθμιση των κτιρίων και παραδέχτηκε ότι ο ΟΑΣΠ κάνει μεγάλο έργο.  
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης ο οποίος μιλώντας στον ANT1 προειδοποίησε πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, έως και 6 Ρίχτερ.  
 
Ο κ. Τσελέντης αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων είπε ότι «έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».  
 
Επιπλέον ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ.  
 
«Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», σημείωσε.  
 
Τέλος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επιτέθηκε εκ νέου στον Ευθύμιο Λέκκα υποστηρίζοντας ότι κακώς είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθώς δεν μπορεί να ηγείται ένας γεωλόγος ενός τέτοιου φορέα.  
 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΡΑΔΟΝΙΟ (ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΑΕΡΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΥ)  
ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ 2021 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1981.  
 
ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:  
 
Ανησυχία των σεισμολόγων για τον Κορινθιακό  
 
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021, 13:07  
Ρεπορτάζ: Έλενα Καραθάνου
 
Στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού και όχι μόνο, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει καταστήσει μία συστοιχία σε πολλές μεριές, ειδικών οργάνων προερχόμενα από Ρωσία, που μετρούν το ραδόνιο. Πρόκειται για ένα ραδιενεργό αέριο το οποίο εισέρχεται στην επιφάνεια της γης προτού ακόμη γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Σε σεισμογενείς περιοχές υπάρχει πίεση των πετρωμάτων όπου αναπτύσσονται μικρορήγματα. Μέσα από αυτά γίνεται η έκκριση του ραδονίου το οποίο είναι ένα άοσμο, άχρωμο και άγευστο αέριο. Η μεγάλη ποσότητα εισπνοής του εν λόγω αερίου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.  
 
Ο κ. Άκης Τσελέντης, καθηγητής Σεισμολογίας και Δ/ντης στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μιλάει στη zougla.gr για το τί συμβαίνει στο ρήγμα του Κορινθιακού Κόλπου  
 
«Σε μία σεισμογενή ζώνη υπάρχει πίεση των πετρωμάτων και αναπτύσσονται μικρά ρήγματα. Μέσα από αυτά εισέρχεται στην επιφάνεια το ραδόνιο το οποίο το μετράμε και το συνδυάζουμε με πρόδρομα σεισμικά φαινόμενα», αποκαλύπτει στο zougla.gr ο κ. Τσελέντης.  
 
«Έχουμε παρατηρήσει ότι στην Πύλο και τη Ζάκυνθο που έχουμε εγκαταστήσει αυτές τις συσκευές, κάθε σεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ μας δίνει μια σχετική ανωμαλία. Έχουμε βάλει λοιπόν τέτοιες συσκευές στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού, επειδή αυτή την περίοδο, ο Κορινθιακός φαίνεται ότι είναι σε μία διέγερση. Για παράδειγμα, εγώ τώρα βρίσκομαι στη νότια περιοχή, στην περιοχή Ναυπακτίας, όπου όλο το βράδυ δεν σταματήσαμε από τους μικροσεισμούς».  
 
»Δηλαδή από τον Φεβρουάριο έως τώρα έχουμε καταγράψει πάνω από 1.800 μικροσεισμούς. Αυτοί οι σεισμοί δεν είναι πολύ αισθητοί, είναι όμως υπαρκτοί».  
 
»Στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού έχουμε βάλει και στο Λουτράκι και στην Πέρα Χώρα και έχουμε δει κάποιες μικρές μεταβολές», λέει ο κ. Τσελέντης και συνεχίζει: «Βέβαια, η μέτρηση του ραδονίου είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί δεν είναι ένα απλό θερμόμετρο. Είναι μια διαδικασία μέσα σε μια γεώτρηση με ειδικά ηλεκτρονικά... έχει μεγάλη ευαισθησία με τον καιρό. Δηλαδή μια βροχή μπορεί να μας αλλάξει τελείως τα δεδομένα… έχουμε αναπτύξει τέτοιους αλγορίθμους και εντάσσουμε αυτή την τεχνολογία στο δίκτυο προδρόμων στο Γεωδυναμικό το οποίο περιλαμβάνει και δίκτυα σεισμογράφων, μετρήσεις στάθμης του νερού και θερμοκρασίας. Γιατί πιστεύουμε ότι ένας σεισμός συνοδεύεται από πάρα πολλά πρόδρομα φαινόμενα. Οπότε μία συνδυασμένη τέτοια καταγραφή μπορεί πραγματικά να μας δώσει χρήσιμα στοιχεία».  
 
«Υπάρχει ένα χωριό στην Κεφαλονιά όπου οι καρκίνοι του πνεύμονα έχουν φτάσει το 95%. Βάλαμε εκεί συσκευές και είδαμε ότι υπάρχει μεγάλη εκπομπή ραδονίου γιατί υπάρχουν κάποια ρήγματα εκεί κοντά τα οποία βγάζουν το αέριο στην επιφάνεια. Άρα το ραδόνιο είναι πολύ επικίνδυνο αέριο», προσθέτει ο κ. Τσελέντης.  
 
2. Και τώρα θα δώσω το δεύτερο σημείο που ορίζει την ευθεία, παραθέτοντας και τον σύνδεσμο.  
 
ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΡΕΙ. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΤΙ Η ΜΑΚΡΟΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις