Bank of America: Μαζική φυγή από τη Wall Street - Χάθηκαν 46 τρισ. δολ. μέσα σε ένα χρόνο ή αμερικανικό ΑΕΠ 2 ετών
Σε λιγότερο από ένα χρόνο,
46 τρισ. δολάρια σε οικονομικό πλούτο έχουν εξαφανιστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Bank of America, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρισκόμαστε στο μέσο ενός κραχ.Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους επενδυτές, με τις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων να διαγράφουν 46,1 τρισ. δολάρια σε αγοραία αξία από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με την Bank of America.
Για να κατανοηθεί το μέγεθος, η BofA αναφέρει ότι η συνολική αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν περίπου 23 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Μιλάμε λοιπόν για ένα χρηματικό ποσό που είναι περίπου διπλάσιο από το ΑΕΠ των ΗΠΑ για έναν ολόκληρο χρόνο.
Η μαζική απόσυρση οδήγησε σε αναγκαστικές ρευστοποιήσεις στη Wall Street, δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της τράπεζας, Michael Hartnett, τονίζοντας την πρόσφατη πτώση κάτω από τη στήριξη του 2018 στον NYSE Composite Index.
Μάλιστα, η Bank of America προειδοποιεί ότι πρόκειται για ένα από τα χειρότερα κραχ στην παγκόσμια αγορά ομολόγων που έχουμε δει ποτέ…
Η «παγωμένη γαλοπούλα»
Οι αναλυτές της BofA την παρομοιάζουν την εικόνα των αγορών με «παγωμένη γαλοπούλα», ενώ δεν διαστάζουν να αναφέρουν ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης bear market ομολόγων.
Υπολογίζουν ότι το 20%+ των απωλειών που υπέστησαν οι επενδυτές του δημόσιου χρέους κατά το τελευταίο έτος είναι πλέον ισοδύναμες με τα έτη του 1920 και του 1949 μετά τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγάλη ύφεση του 1931.
Η συνδυασμένη κατάρρευση στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων σημαίνει ότι η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει περικοπεί κατά περισσότερα από 46 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Όταν η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν το κόστος χρήματος, ήταν προφανές ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε.
Η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας ώθησε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές σε απολύτως παράλογα επίπεδα και δεν υπήρχε περίπτωση να παραμείνουν εκεί μετά την άρση της τεχνητής στήριξης.
Ανησυχίες και για την αγορά κατοικίας
Η κατάσταση είναι επίσης ζοφερή και για την αγορά κατοικίας.
Οι πολιτικές της Fed δημιούργησαν τη μεγαλύτερη στεγαστική φούσκα στην ιστορία... αλλά τώρα αυτή η φούσκα σκάει.
Πρόσφατα επισημάνθηκε ότι η αγορά κατοικίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, δίνοντας επίσης σημάδια ενός κραχ.
Οι μέσες τιμές κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,98% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, μετά από πτώση 1,05% τον Ιούλιο.
Οι δύο περίοδοι σημείωσαν τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις από τον Ιανουάριο του 2009.
Μάλιστα, με τον τρέχοντα ρυθμό πτώσης, ενδέχεται σύντομα να δούμε πτώση ρεκόρ στις τιμές των κατοικιών, ξεπερνώντας τη μεγαλύτερη ιστορική διολίσθηση κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Και καθώς η Fed πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια επειδή οι αξιωματούχοι της Fed φοβούνται την κρίση πληθωρισμού, η αγορά ενδεχομένως να συνεχίσει να υποχωρεί.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου