Γιατί εχθρεύονται τα αρχαία ελληνικά;

Γιατί εχθρεύονται τα αρχαία ελληνικά; – Cognosco Team 

Καταργείται η διδασκαλία των λατινικών και των αρχαίων ελληνικών. Πού; Στο τμήμα κλασικών σπουδών του Πρίνστον. Γιατί; Πρώτον

για να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές, άρα λιγότερες περικοπές στη χρηματοδότηση. Δεύτερον και κυριότερον: επειδή τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά θεωρούνται εργαλεία του «συστημικού ρατσισμού». Στις δοτικές και στις αφαιρετικές τους στηρίχθηκε το οικοδόμημα της υπεροχής του Δυτικού Πολιτισμού και η αποικιοκρατία του 19ου και του 20ού αιώνα. Με δυο λόγια οι απόφοιτοι κλασικών σπουδών δεν θα είναι σε θέση να κατανοήσουν ούτε μια φράση από τον Πλάτωνα ή τον Κικέρωνα στη γλώσσα τους. Θα μου πείτε υπάρχουν οι μεταφράσεις. Σωστό. Αφού υπάρχουν οι αξονικές, τότε για ποιο λόγο οι φοιτητές της ιατρικής να μαθαίνουν ανατομία; Το περασμένο Σάββατο η «Κ» δημοσίευσε επιστολή στην οποία ο κ. Μιχάλης Μόσχος εξέθετε την περίπτωση του Παντίλα Περάλτα. Γιος μεταναστών από τη Δομινικανή Δημοκρατία κατάφερε να γίνει επιφανής καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πρίνστον. Τώρα πρωτοστατεί κι αυτός στην κατάργηση της διδασκαλίας των κλασικών γλωσσών με τα γνωστά επιχειρήματα περί ρατσισμού και σύνδεσής τους με την αποικιοκρατία.

Δεν έχουμε να κάνουμε με νευρική κρίση της συγκυρίας. Εχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο το οποίο έχει ρίζες μέσα στον χρόνο, μια πολιτισμική κατάθλιψη η οποία ταλαιπωρεί τη Δύση δεκαετίες τώρα. Κινητήρια δύναμή της τα συμπλέγματα ενοχής που έχουν καθηλώσει τον ψυχισμό του πολιτισμού μας. Και του προκαλούν αυτοκτονικές τάσεις. Διότι στην πραγματικότητα περί αυτοκτονίας πρόκειται. Τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά συνδέουν τη σημερινή Ευρώπη με τον Διαφωτισμό και την Αναγέννηση και μέσω αυτών με τη Ρώμη και την Ελλάδα, που έδωσαν το περίγραμμα του πολιτισμού μας. Αν εξορισθούν από τη γενική παιδεία, αν εγκλεισθούν ως αντικείμενο μελέτης στα εργαστήρια κάποιων ειδικών, ο Ευρωπαίος ή ο Αμερικανός του 21ου αιώνα δεν θα μπορεί να αντιληφθεί τι τον συνδέει με τον 15ο αιώνα και τον Ραφαήλο, πολλώ μάλλον με τον πολιτισμό που έφτιαξε την Ακρόπολη. Η μόνη περίοδος που στην Ευρώπη είχε διακοπεί η επικοινωνία με την κλασική αρχαιότητα ήταν οι «Σκοτεινοί Αιώνες» που μεσολάβησαν ανάμεσα στην Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στον Μεσαίωνα.

Με αφορμή την «υπόθεση Dior» που μας διασκέδασε κάπως από την πλήξη των στατιστικών του κορωνοϊού, κάποιοι υποστήριξαν ότι η Ακρόπολη δεν χρειάζεται διαφήμιση. Φοβάμαι ότι δεν μπορούν να διαβάσουν τα σημεία των καιρών. Σήμερα κυριαρχεί ο πολιτισμικός νεοπλουτισμός, διότι απ’ αυτόν πάσχουν όσοι δεν αναγνωρίζουν την αξία του αρχαίου πλούτου. Η αρχαία ελληνική υπόθεση χρειάζεται «διαφήμιση». Όσο η Δύση περιορίζει την αξία του κλασικού κόσμου, τόσο η Ελλάδα οφείλει να την αναδεικνύει. Το οφείλει στην Ευρώπη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

Σχόλια

  1. Αστυνόμος Μπέεεκας05 Ιουνίου, 2021 09:54

    Η Ελληνική γλώσσα είναι μία μαθηματική γλώσσα καί ανοίγει το μυαλό. Εκπαιδεύει τόν εγκέφαλο. Η ευρεία χρήση φωνηέντων άνοιξε το μυαλό τών αρχαίων κατοίκων της χώρας και δημιούργησε το θαύμα του πολιτισμού που όλοι παραδέχονται αλλά και φθονούν. Όταν γράφεις με πολυτονικό καί τα φωνήεντα στην αρχική τους μορφή κι όχι όπως έχουν δολοφονήσει τήν ορθογραφία οι πολύξεροι σπουδαγμένοι επιστήμονες, τότε εκπαιδεύεσαι και γίνεσαι πιό έξυπνος καθώς σκέφτεσαι υποσυνείδητα έστω πότε πχ πρέπει νά γράψεις "τείχος" καί πότε "τοίχος". Βγάζει δηλαδή τόν εγκέφαλο από την ύπνωση. Οι παλιότεροι θυμηθείτε τό επίπεδο των γραφιάδων που μεγάλωσαν με Αρχαία Ελληνικά και πολυτονικό και των σημερινών "διανοούμενων" που εμφανίζονται κατά καιρούς στην τηλεόραση.
    Το μέλλον των περισσότερων νέων με την σημερινή εκπαίδευση είναι να έχουν το επίπεδο τών χουλιγκάνων οπαδών που τό λεξιλόγιό τους ήταν 150 το πολύ λέξεις γιά τους πιό μορφωμένους από αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι, στα χνάρια των τζιχαντιστών που ισοπέδωσαν αρχαία Τεμένη, Βούδες, Αψίδες, τάφους και αγάλματα. Ας πάρει σειρά και ο Παρθενώνας που χρησιμοποίησε σκλάβους, εργάτες και μέτοικους. Είναι βαθειά η πλύση εγκεφάλου κατα το ρεύμα της εποχής μας στο βωμό της πολιτικής ορθότητας. Ελπίζω να σταματήσει έγκαιρα αυτή η τρέλα πριν δηλητηριάσει τις γνώσεις μας, την ιστορία και τη λογική μας.
    Capricorn ♑️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουν απόλυτο δίκιο οι προηγούμενοι σχολιαστές. Από την πλευρά μου πιστεύω ότι δεν έχουμε δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε για τις αποφάσεις των ξένων όταν και στην πατρίδα μας έχουν προ πολλού εξοβελίσει τα αρχαία από την εκπαίδευση και τα αντιμετωπίζουν σαν κάτι το ενοχλητικό και μισητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις