Το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις αγορές των εμβολίων Covid-19: «Οι συμβάσεις είναι αδιαφανείς»

Το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις αγορές των εμβολίων Covid-19: «Οι συμβάσεις είναι αδιαφανείς»  

Μία πολύ σημαντική απόφαση

έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τη οποία καταδικάζει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι οι συμβάσεις που υπέγραψε για τα εμβόλια κατά της Covid-19 «είναι αδιαφανείς», μόλις μία ημέρα πριν την ψηφοφορία στην οποία θα κριθεί εάν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Κομισιόν, !

 Πολιτικά το πλήγμα για τη φον ντερ Λάιεν είναι μεγάλο. Εάν ψηφιστεί η συνέχιση της προεδρικής της θητείας αυτή που θα την υπερψηφίσουν είναι υπόλογοι.

Συγκεκριμένα,  το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρείχε στο κοινό «αρκετά ευρεία πρόσβαση» στις συμβάσεις εμβολίων Covid-19, διαπιστώνοντας «παρατυπίες στην αιτιολόγησή της για διόρθωση τμημάτων των εγγράφων».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 361 ευρωβουλευτών την Πέμπτη για να διατηρηθεί ως επικεφαλής της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Politico η υπόθεση παρουσιάστηκε από ομάδα ευρωβουλευτών των «Πράσινων», οι οποίοι υπέβαλαν αιτήματα για πρόσβαση σε συμβάσεις εμβολίων για να κατανοήσουν τη συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και των κατασκευαστών εμβολίων Covid-19 το 2021.

Η Επιτροπή συμφώνησε να παράσχει μερική πρόσβαση σε ορισμένες συμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα τμήματα είχαν τροποποιηθεί για την προστασία εμπορικών συμφερόντων ή για θέματα ιδιωτικότητας!

Για το λόγο αυτό, οι ευρωβουλευτές οδήγησαν την Επιτροπή στο Δικαστήριο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η απόφαση της Επιτροπής να διαγράψει τμήματα των συμφωνιών περιέχει «παρατυπίες» και διαπίστωσε ότι η Επιτροπή «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση σε αυτές τις ρήτρες θα υπονόμευε πραγματικά τα εμπορικά συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις