Η «συνωμοσία» του χρυσού


 Η Gold Switzerland στη εβδομαδιαία έκθεσή της διερωτάται: Είναι το δολάριο πολύ μεγάλο για να αποτύχει;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται μόνο από το αν θα μπορέσουν, πραγματικά, τα κράτη BRICS+ να συμφωνήσουν σε ένα νόμισμα που θα υποστηρίζεται από χρυσό και το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνεται, στη Μόσχα ή τη Σαγκάη.

Για να γίνει αυτό πρέπει ο χρυσός να ξεπεράσει σε χρήση το αμερικανικό δολάριο και να έχει γίνει το μόνο πραγματικό «νόμισμα» ανάμεσα στα μέλη των BRICS+.

Αν γίνει μία σύνοψη των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια θα γίνει κατανοητό ότι ο χρυσός κυριαρχεί πλέον στις παγκόσμιες συναλλαγές.

• Από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008, ο Β.Πούτιν συγκεντρώνει χρυσό.

• Από το 2014, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες είναι καθαροί πωλητές αμερικανικών ομολόγων και καθαροί αγοραστές φυσικού χρυσού.

• Το 2023, το 20% των πωλήσεων πετρελαίου διακανονίστηκαν σε άλλο νόμισμα, πλην δολαρίου.

• Παρά το γεγονός ότι συνδέονται με το δολάριο, η αγαπημένη εισαγωγή της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και άλλων χωρών του Κόλπου από την Ελβετία φέτος είναι ο φυσικός χρυσός.

• Περισσότερα από 44 κράτη εκτελούν επί του παρόντος εμπορικούς διακανονισμούς εκτός δολαρίου.

• Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Κίνα, ιστορικά οι πιο αξιόπιστοι αγοραστές αμερικανικού χρέους κάνουν ντάμπινγκ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

• Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμπορευμάτων στον κόσμο και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας εμπορευμάτων στον κόσμο – και συμπαθούν ο ένας τον άλλον πολύ περισσότερο από τον Μπάιντεν ή τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης για την Κίνα να αγοράζει πετρέλαιο εκτός του δολαρίου.

• Η Ρωσία πουλάει τώρα πετρέλαιο στην Κίνα σε γιουάν, το οποίο οι Ρώσοι χρησιμοποιούν στη συνέχεια για να αγοράσουν κινεζικά προϊόντα (κάποτε κατασκευάζονταν στην Αμερική).

• Μεταξύ των γραμμών ανταλλαγής, της εναλλακτικής λύσης του CIPS στο σύστημα SWIFT και των αυξανόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών του πετρελαίου του Κόλπου και άλλων μεγάλων εταιρειών των BRICS+, η τρέχουσα απομάκρυνση από τις συναλλαγές πετρελαίου σε δολάρια είναι πραγματική και όχι φανταστική.

• Το μερίδιό των BRICS+ στο παγκόσμιο ΑΕΠ ξεπερνά αυτό των G-7.

• Το 2023, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ανακήρυξε τον φυσικό χρυσό ως περιουσιακό στοιχείο πρώτης βαθμίδας παράλληλα με το αμερικανικό χρέος.

• Τα έθνη προτιμούν ανοιχτά το χρυσό ως αποθεματικό ενεργητικό έναντι της άλλης επιλογής – ένα IOU εκφρασμένο σε δολάρια «χωρίς απόδοση κινδύνου», η οποία με κάθε ειλικρινή (τρέχουσα και μελλοντική) μέτρηση του πληθωρισμού προσφέρει αρνητική πραγματική απόδοση, με άλλα λόγια: «χωρίς απόδοση κινδύνου».

• Η Κίνα και η Ινδία έχουν πληθυσμό άνω του 1,4 δισ.

Εάν η ζήτηση πετρελαίου αυξηθεί έστω και ελαφρά σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες BRICS, οι τιμές του πετρελαίου σε ρουπίες και γιουάν (και κάθε άλλο νόμισμα fiat) θα εκραγούν – και δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες στον χώρο του πετρελαίου δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν δολάρια για να το πληρώσουν.

• Δεδομένου ότι η ετήσια παραγωγική ικανότητα για πετρέλαιο είναι 12-15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του παγκόσμιου χρυσού, και καθώς ο χρυσός γίνεται όλο και περισσότερο η ευνοούμενη πληρωμή πετρελαίου, η τιμή του χρυσού σε σχέση με το πετρέλαιο μπορεί μόνο να ανέβει.

• Αυτό εξηγεί γιατί ο χρυσός γίνεται ανοιχτά (όχι θεωρητικά) ένα πιο αξιόπιστο αποθεματικό από το δολάριο.

Τι συμβαίνει όταν ένα ουδέτερο αποθεματικό ενεργητικό οπλοποιείται εναντίον ενός μεγάλου εξαγωγέα πυρηνικής ενέργειας (Ρωσία) που βρίσκεται ήδη σε οικονομική συνεργασία με τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ενέργειας στον κόσμο (Κίνα);

Η απάντηση είναι απλή: Αυτό το άλλοτε «αθάνατο» αποθεματικό νόμισμα είναι λιγότερο αξιόπιστο και επομένως η ζήτηση για αυτό μειώνεται.

Είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι αφού η Ουάσιγκτον οπλοποίησε το δολάριο, τα BRICS+ διευρύνθηκαν για να συμπεριληφθούν σε αυτά οι μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου.

Είναι τυχαίο ότι ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ό,τι κι αν νομίζετε γι’ αυτόν, έδωσε στον Biden μια γροθιά και στον Xi μια θερμή χειραψία;

Αυτό που η ελίτ των ΗΠΑ δεν θέλει να γνωρίζετε είναι ότι το πετρέλαιο έχει μεγαλύτερη σημασία από τα δολάρια και ότι περισσότερες χώρες σήμερα προτιμούν να πληρώσουν για αυτό το πετρέλαιο σε χρυσό.

Είναι, επομένως, σύμπτωση ότι από τότε που η Oυάσιγκτον «όπλισε» το δολάριο, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες στοιβάζουν χρυσό σε ιστορικά επίπεδα;

Είναι σύμπτωση ότι όλο και περισσότερα έθνη διακανονίζουν τα εμπορεύματα και άλλες εμπορικές συμφωνίες σε χρυσό και όχι σε δολάρια;

Είναι τυχαίο ότι τα έθνη και οι κεντρικές τράπεζες προτιμούν να αποταμιεύουν χρυσό (ένα πεπερασμένο περιουσιακό στοιχείο απεριόριστης διάρκειας) παρά σε αμερικανικά ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις δεν μπορούν να υπερβούν τον πληθωρισμό και η αγοραστική δύναμη, ακόμη και σε όρους δολαρίου, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 98% σε σχέση με ένα χιλιοστόγραμμο χρυσού από το 1971;

Είναι σύμπτωση που μέσα σε 2 χρόνια από την αποσύνδεση του δολαρίου από τον χρυσό το 1971 η Ουάσιγκτον αύξησε απεγνωσμένα τα επιτόκια, ενίσχυσε το δολάριο και κατόπιν εξανάγκασε τον κόσμο να αγοράσει πετρέλαιο σε ισχυρά δολάρια, δημιουργώντας έτσι αναγκαστική ζήτηση για ένα κατά τα άλλα υπερπροσφερόμενο νόμισμα;

Είναι επίσης σύμπτωση ότι 50+ χρόνια (και ένα 98% ασθενέστερο δολάριο αργότερα), τα κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, απομακρύνονται σιγά-σιγά από το πετροδολάριο;

Τα κράτη BRICS χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για τοπικά αγαθά τα οποία στη συνέχεια διακανονίζονται καθαρά σε ένα διαχρονικό περιουσιακό στοιχείο: Τον χρυσό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις