Σωματίδια του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1 βρέθηκαν σε παστεριωμένο γάλα

 

CNN: Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ

ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εντόπισε σωματίδια του ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών σε γάλα που αγοράστηκε σε παντοπωλεία. Ωστόσο, ο οργανισμός λέει ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι το γάλα είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Σε μια έκθεση σχετικά με το συνεχιζόμενο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στα βοοειδή, ο FDA σημείωσε ότι πίστευε ότι τα ιικά σωματίδια ανιχνεύθηκαν από εξαιρετικά ευαίσθητες εργαστηριακές δοκιμές και πιθανότατα αντιπροσώπευαν υπολείμματα ιών που σκοτώθηκαν κατά τη διαδικασία παστερίωσης. Ο οργανισμός είπε ότι δεν πιστεύει ότι είναι πιθανό τα σωματίδια να μολύνουν ανθρώπους, αλλά κάνει περισσότερες δοκιμές για να είναι σίγουρος.

«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει τίποτα που θα άλλαζε την εκτίμησή μας ότι η εμπορική προμήθεια γάλακτος είναι ασφαλής. Τα αποτελέσματα πολυάριθμων μελετών θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», ανέφερε η υπηρεσία.

Ο Δρ Eric Topol, ιδρυτής του Scripps Research Translational Institute, είπε ότι η ανακάλυψη σωματιδίων ιού στο γάλα στα ράφια των παντοπωλείων σημαίνει ότι η επιδημία είναι πιθανώς πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστεύαμε.

«Η εξάπλωση του ιού μεταξύ των αγελάδων είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε», ανέφερε ο Τοπολ σε ένα email την Τρίτη.

«Οι διαβεβαιώσεις του FDA ότι η προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ασφαλής είναι καλές, αλλά δεν βασίζονται ακόμη στην εκτενή αξιολόγηση που αναγνωρίζουν και δεν θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη επειδή προέκυψαν από λάθος χειρισμό από το USDA», – πρόσθεσε.

Στα τέλη Μαρτίου, το USDA επιβεβαίωσε ότι είχε ανιχνεύσει υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στο Τέξας και το Κάνσας. Ήταν η πρώτη φορά που ο ιός που αποδεκατίζει πληθυσμούς πτηνών σε όλο τον κόσμο εμφανίστηκε στα βοοειδή. Έκτοτε, οι μολυσμένες αγελάδες έχουν επιβεβαιωθεί σε περισσότερες από 30 φάρμες σε οκτώ πολιτείες. Οι επιστήμονες είπαν ότι το USDA μοιράζεται πολύ λίγες πληροφορίες για τον ιό και πολύ αργά.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν πώς μολύνθηκαν αρχικά οι αγελάδες και πώς εξαπλώνεται ο ιός μεταξύ των ζώων.

Εκδοτικό σχόλιο του The Big The One: Το αρχικό άρθρο είναι πολύ μεγάλο: είπε ο ειδικός, σκέφτηκε ο ειδικός, βρήκαν οι ειδικοί κ.ο.κ. Έχουμε μεταφράσει μόνο το πρώτο τρίτο και το κύριο μήνυμα εδώ είναι προφανώς το εξής:

α) Το CNN σαλπίζει για τη γρίπη των πτηνών στο γάλα, ακολουθούμενο από όλους τους άλλους.

β) Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, πολλοί άνθρωποι έλεγαν ότι η επόμενη μόλυνση θα βρισκόταν στο γάλα.

γ) Πλησιάζει το τελικό όριο των 3 ετών και έξι μηνών από την έναρξη της θεραπείας για την πανδημία. Είναι αδύνατο να το προσδιορίσουμε με ακρίβεια, αφού όλες οι χώρες το αντιμετώπισαν διαφορετικά, αλλά θα είναι κάπου στις αρχές του καλοκαιριού.

Είναι πιθανό λοιπόν να πλησιάζει μια νέα πανούκλα. Είναι πιθανό να βρεθεί στο γάλα. Σε αυτήν την περίπτωση, μέχρι να καταλάβουν οι ειδικοί από πού να ξεκινήσετε τον δεύτερο γύρο, είναι καλύτερα να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οπότε ας παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις