Βόμβα από Yeni Safak: Η Ελλάδα άρχισε αποστρατιωτικοποίηση νησιών
Σε μια αποκάλυψη που προκαλεί πλήθος ερωτημάτων
σχετικά με την ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, στον περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προχώρησε η Yeni Safak. Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδα, η Ελλάδα άρχισε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Πρόκειται για ένα δημοσίευμα που έρχεται στον απόηχο της συνάντησης των δύο ηγετών αλλά και ενόψει ακόμα μίας τον Δεκέμβριο.«Βήμα έκπληξη από την Αθήνα: Σταμάτησε ο εξοπλισμός των νησιών» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται: «Ένα θετικό βήμα ήρθε από την Ελλάδα, η οποία έδωσε ενδείξεις ομαλοποίησης με την Τουρκία. Η κυβέρνηση της Αθήνας σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά, τις βραχονησίδες και τους βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με συνθήκες, κάτι που ήταν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Πηγές επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν νέες θετικές εξελίξεις καθώς οι συνομιλίες αποκτούν δυναμική».
«Η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας προχωρά θετικά. Η κυβέρνηση της Αθήνας σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά, τις βραχονησίδες και τους βράχους (ΕΓΕΑΥΔΑΑΚ) των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με συνθήκες, που αποτελούν μια από τις προβληματικές περιοχές.
Τα βήματα εξομάλυνσης των δύο χωρών, που ξεκίνησαν μετά τις καταστροφές του Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν περαιτέρω με τη συνάντηση του προέδρου των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Tayyip Erdogan και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο. Θετικές εξελίξεις αναμένονται στο νησιωτικό ζήτημα, που αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, μέχρι τη σύνοδο των ηγετών που θα επαναληφθεί τον Δεκέμβριο».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «το θέμα του EGEAYDAAK (σσ. δηλαδή "Νησιά, νησίδες και βράχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα από Συνθήκες"), που είναι ένα από τα πιο σοβαρά και πολύπλοκα θέματα ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βράχων, καθώς και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα. Τα ονόματα και το καθεστώς των νησιών και των νησίδων στο Αιγαίο, των οποίων το νομικό καθεστώς είναι ασαφές, δεν καθορίστηκαν στις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947.
Το νησιωτικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών πηγάζει από την επιθυμία της Ελλάδας να κατέχει όλα τα νησιά, βραχονησίδες και βράχους εκτός των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Λόγω της διαφωνίας EGEAYDAAK, δεν μπόρεσε να βρεθεί λύση σε ζητήματα όπως θέματα υφαλοκρηπίδας και εναέριου χώρου, καθώς και η κατανομή των θαλάσσιων και αεροπορικών δικαιοδοσιών στη Θάλασσα των Νησιών».
Ο εξοπλισμός των νησιών
Η Yeni Safak κάνει αναφορά και στον εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών νησιών.
«Η Ελλάδα, η οποία αποφάσισε να ενισχύσει την αεροπορία της κατά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, παρήγγειλε αεροπλάνα Rafale από τη Γαλλία και τα τοποθέτησε λίγες ώρες μακριά από την Τουρκία. Ομοίως, εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες υπηρετούν σε 4 βάσεις, μεγάλες και μικρές, στη Σάμο, που είναι το πιο κοντινό νησί στην Τουρκία. Υπάρχουν συστήματα που ανήκουν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις σε Meis, Sakız, Batnoz, İpsara, Nergizcik, Eşek, Bulancak, Kalolimnoz, Keçi, Sömbeki, Çamada και Karaada, που επίσης βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
H... αποστρατιωτικοποίηση
Και το δημοσίευμα καταλήγει ως εξής: «πηγές ανέφεραν ότι με τη νέα περίοδο μεταξύ των δύο χωρών, η επένδυση σε πυρομαχικά στα νησιά, που ήταν οπλισμένα στο παρελθόν, σταμάτησε και με τις θετικές αποφάσεις που θα ληφθούν στο μέλλον, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις».
Είναι, λοιπόν, εύλογο, ότι ακόμα κι αν το εν λόγω, «ύποπτο» άρθρο είναι «λαγός», εάν δηλαδή κυκλοφόρησε για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της Αθήνας, χρήζει άμεσης απάντησης και φυσικά διάψευσης από την πλευρά της ελληνικής διπλωματίας.
Σε διαφορετική περίπτωση εμπεδώνεται στη διεθνή δημόσια σφαίρα, πως η Ελλάδα νομιμοποιεί το περίφημο τουρκικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας.
Κάτι που θα αποτελούσε το πρώτο βήμα προκειμένου να αμφισβητηθούν ζωτικά, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου