Αντινεοπλαστόνια: Η αντικαρκινική θεραπεία του γιατρού Stanislaw Burzynski


Μια αρκετά γνωστή εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου είναι η θεραπεία με αντινεοπλαστόνια του γιατρού Stanislaw Burzynski. Ο Burzynski ίδρυσε το Burzynski Research Institute, στο οποίο εφαρμοζόταν πειραματική θεραπεία με αντινεοπλαστόνια. Η επιτυχία ήταν σημαντική, ιδιαίτερα για όγκους του εγκεφάλου σε παιδιά.Έχουν γίνει πολυάριθμες προκλινικές, εργαστηριακές και κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν την αντικαρκινική δράση των αντινεοπλαστονίων.

Ο ανακαλύψας τα αντινεοπλαστόνια, Stanislaw R. Burzynski, κέρδισε το διδακτορικό του και το πτυχίο ιατρικής μαζί το 1968 από την Ιατρική Ακαδημία του Lublin στην Πολωνία σε ηλικία 24 ετών. Η έρευνά του για το διδακτορικό του στη βιοχημεία ήταν στα πεπτίδια, κοντές αλυσίδες αμινοξέων που είναι οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών. Παρατήρησε ότι οι άνθρωποι με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σπάνια αναπτύσσουν καρκίνο και ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια υπεραφθονία συγκεκριμένων πεπτιδίων στο αίμα τους. Αυτά τα πεπτίδια αποδείχθηκε ότι έχουν αντιογκικές επιδράσεις. Ο Burzynski τα ονόμασε αντινεοπλαστόνια.

Κατά την άποψή του αυτές οι ουσίες αποτελούν μέρος ενός βιοχημικού αμυντικού συστήματος που είναι εντελώς διαφορετικό από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει καταστρέφοντας τους ξένους εισβολείς ή τα ελαττωματικά κύτταρα, το βιοχημικό αμυντικό σύστημα επαναπρογραμματίζει ή διορθώνει τα ελαττωματικά κύτταρα.

Το αίμα ήταν μια άβολη πηγή αντινεοπλαστονίων, έτσι ο Burzynski πέτυχε να τα βρει στα ούρα υγιών ανθρώπων και σταδιακά ξεχώρισε περίπου μια δωδεκάδα. Αυτά τα απλά μόρια βρέθηκαν ότι διεγείρουν τη δράση των «ανθρώπινων γονιδίων καταστολής» (human suppressor genes), τα οποία σταματούν τη δράση των ογκογονιδίων. Έτσι τα αντινεοπλαστόνια φαίνεται ότι δρουν ως φυσιολογικοί μηχανισμοί ελέγχου για την κυτταρική διαίρεση και δεν είναι κυτταροτοξικά χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στα φυσιολογικά και τα καρκινικά κύτταρα, όπως είναι τα συγκεκριμένα αντικαρκινικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία. Μίξεις αυτών των αντινεοπλαστονίων που απομονώθηκαν από ανθρώπινα ούρα προκάλεσαν 97% αναχαίτιση της σύνθεσης του DNA και της κυτταρικής διαίρεσης (μίτωσης) των καρκινικών κυττάρων σε καλλιέργειες ιστών (1).

Ο Burzynski ανακάλυψε ότι οι καρκινοπαθείς εμφανίζουν μεγάλη έλλειψη αυτών των ενώσεων στον οργανισμό τους – ένα δείγμα αίματος από καρκινοπαθείς σε προχωρημένο στάδιο δείχνει ότι διαθέτουν μόνο το 2 ώς 3% της ποσότητας που υπάρχουν κανονικά στα υγιή άτομα. Απλώς και μόνο με την εισαγωγή των πεπτιδίων στο αίμα του ασθενούς είτε από το στόμα είτε ενδοφλεβίως προκαλείται συρρίκνωση ή και πλήρης ύφεση του όγκου.

Ο Burzynski πήγε στις ΗΠΑ γύρω στο 1970 και δούλεψε στο Baylor College of Medicine, στο Houston. Μαζί με άλλους πήρε το 1974 μια ερευνητική επιχορήγηση από το National Cancer Institute (NCI) διάρκειας τριών χρόνων. Ξεχωριστά αντινεοπλαστόνια ταυτοποιήθηκαν και το 1980 συντέθηκαν. Το 1977 δημοσίευσε μια μελέτη για τη δράση του αντινεοπλαστονίου Α σε 21 ασθενείς που θεωρούνταν καταληκτικού σταδίου και αθεράπευτοι από τις συμβατικές μεθόδους. Αναφέρθηκε ότι συνέβη ολοκληρωτική ύφεση σε τέσσερεις περιπτώσεις, περισσότερο από 50% ύφεση σε άλλες τέσσερεις περιπτώσεις και μερική βελτίωση σε άλλες τέσσερεις περιπτώσεις. Στους δύο από τους πέντε ασθενείς που πέθαναν, υπήρξε μια σημαντική υποχώρηση της «νεοπλαστικής διαδικασίας» και οι θάνατοι δεν ήταν λόγω του καρκίνου ή της τοξικότητας της θεραπείας (2). Ανεξήγητα από τα φυσιολογικά επιστημονικά στάνταρ η επιχορήγηση δεν ανανεώθηκε.

Ο Burzynski ίδρυσε το Burzynski Research Institute, στο οποίο εφαρμοζόταν πειραματική θεραπεία με αντινεοπλαστόνια. Η επιτυχία ήταν σημαντική, ιδιαίτερα για όγκους του εγκεφάλου σε παιδιά (3).

Έχουν γίνει πολυάριθμες προκλινικές, εργαστηριακές και κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν την αντικαρκινική δράση των αντινεοπλαστονίων. Η πιο σημαντική προκλινική μελέτη έγινε από το τμήμα Παθολογίας του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στη Βηθεσδά του Μέριλαντ το 1989. Οι επιστήμονες του τμήματος αυτού χρησιμοποίησαν αντινεοπλαστόνια σε καλλιέργεια ιστών. Το αποτέλεσμα ήταν αξιοθαύμαστο: τα καρκινικά κύτταρα μετατράπηκαν σε φυσιολογικά μετά από δύο ώς τρεις ημέρες (4). Έρευνες που έγιναν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κουρούμε στην Ιαπωνία έδειξαν ότι η θεραπεία με αντινεοπλαστόνια μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο των πνευμόνων, του μαστού και του ήπατος σε ζώα. Ερευνητές επίσης του Ιατρικού Κολεγίου στη Τζόρτζια στην Αουγκούστα επιβράδυναν σημαντικά την εμφάνιση όγκων σε ποντικούς χορηγώντας τους αντινεοπλαστόνια (5).

Στο Ένατο Διεθνές Συμπόσιο για τις Μελλοντικές Τάσεις στη Χημειοθεραπεία που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας ερευνητές από την Ιαπωνία, την Πολωνία, την Κίνα και τις ΗΠΑ παρουσίασαν εντυπωσιακά προκλινικά και κλινικά αποτελέσματα, που πέτυχαν με τη θεραπεία των αντινεοπλαστονίων. Μελέτες επίσης με ασθενείς έχουν διεξαχθεί και στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία με τα ίδια ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τον Σεπτέμβριο μάλιστα του 1990 το Ερευνητικό Ινστιτούτο Burzynski υπέγραψε προσύμφωνο με τη Ferment, μια μεγάλη σοβιετική φαρμακοβιομηχανία, για να διεξαχθούν κλινικές δοκιμές με αντινεοπλαστόνια σε καρκινοπαθείς στη Σοβιετική Ένωση.

Το 2003 ο Burzynski δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «Μελέτη Φάσης ΙΙ με αντινεοπλαστόνια Α10 και AS2-1 σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενο διάχυτο εγγενές γλοίωμα εγκεφαλικού στελέχους» (6).

Το 2004 δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «Μελέτη φάσης ΙΙ του αντινεοπλαστόνιου Α10 και του AS2-1 σε παιδιά με επαναλαμβανόμενο και προοδευτικό πολυκεντρικό γλοίωμα» (7).

Το 2005 δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «Μακροπρόθεσμη επιβίωση παιδιατρικών ασθενών υψηλού κινδύνου με πρωτογενείς νευροεκτοδερματικούς όγκους που υποβλήθηκαν σε αγωγή με αντινεοπλαστόνια A 10 AS2-1» (8).

Το 2006 δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «Στοχευμένη θεραπεία με Αντινεοπλαστόνια A10 και AS2-1 σε υψηλού βαθμού, επαναλαμβανόμενο και προοδευτικό γλοίωμα του στελέχους» (9) καθώς και μελέτη με τίτλο «Θεραπείες για αστροκυτταρικούς όγκους σε παιδιά: Τρέχουσες και αναδυόμενες στρατηγικές» (10).

Το 2007 δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «Μια αναφορά περίπτωσης πλήρους ανταπόκρισης και 20ετούς επιβίωσης ενός ασθενούς με επαναλαμβανόμενο διάχυτο ενδογενές αναπλαστικό αστροκύτωμα» (11).

Το 2010 δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «Προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης φάσης ΙΙ των αντινεοπλαστονίων Α10 και AS2-1 (ANP) σε ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζοντα μεικτά γλοιώματα» (12). Έχει επίσης δημοσιεύσει και πολλές άλλες μελέτες που δεν μπορούν να αναφερθούν σε αυτό το άρθρο.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι οι αρμόδιοι φορείς των ΗΠΑ θα προωθούσαν το έργο του Burzynski και θα το αξιοποιούσαν για το καλό της ανθρωπότητας και ότι ο ίδιος ο Burzynski θα έχαιρε τιμών και θα βραβευόταν για το έργο του. Και όμως. Το ιατρικό κατεστημένο όχι μόνο δεν τον τίμησε, αλλά προσπάθησε να τον δυσφημίσει και να κλείσει την κλινική του. Ο FDA και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία τον χαρακτήρισε τσαρλατάνο και απέρριψε το έργο του ως απάτη. Και ας έχει δημοσιεύσει 150 επιστημονικές εργασίες, και ας έχει είκοσι διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την αγωγή με αντινεοπλαστόνια σε δεκαέξι χώρες και ας έχουν επιβεβαιώσει το έργο του δεκάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Εδώ θίγονται τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών φαρμάκων. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει με την θεραπεία του Burzynski; Πρέπει να θαφτεί και ο ίδιος ο επιστήμονας να λοιδωρηθεί. Έτσι το 1983 η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία τοποθέτησε τη θεραπεία του Burzynski στη μαύρη λίστα των Αναπόδεικτων Μεθόδων, ενώ το ίδιο έτος ο FDA υπέβαλε μήνυση εναντίον του με πρόθεση να σταματήσει τις δραστηριότητές του. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, τον Ιούλιο του 1985 πράκτορες του FDA και ομοσπονδιακοί αστυνομικοί με παράνομο ένταλμα έρευνας εισέβαλαν στο ερευνητικό κέντρο του και κατάσχεσαν πάνω από 200.000 εμπιστευτικά έγγραφα, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και ιδιωτικά ιατρικά ιστορικά. Ακόμα και σήμερα η Wikipedia, της οποίας τα ιατρικά δημοσιεύματα ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το ιατρικό και φαρμακευτικό κατεστημένο, παρουσιάζει το έργο του Burzynski με πολύ αρνητικό τρόπο. Ο Burzynski συνεχίζει το έργο του στην κλινική του στο Τέξας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Burzynski SR., Antineoplastons: biochemical defense against cancer, Physiological Chemistry and Physics 8, 3, 275-279, 1976
  2. Burzynski SR, Stolzman Z., Szopa B., Stolzman E., Kaltenberg O.P., Antineoplaston A in cancer therapy, Physiological Chemistry and Physics 9, 6, 485-500, 1977
  3. Burzynski S.R., Conde A.B., Peters A., Saling B., Ellithorpe R., Daugherty J.P., Nacht C.H., A retrospective study of antineoplastons A10 and AS2-1 in primary brain tumours, Clinical Drug Investigations 18, 1, 1-10, 1999 https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00003457  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/10377942/ http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025619611641438
  4. Samid D., Sherman L.T., Rimoldi D., Induction of phenotypic reversion and terminal differentiation in tumor cells by antineoplaston AS2-1, περίληψη, Ένατο Διεθνές Συνέδριο Μελλοντικών Τάσεων στη Χημειοθεραπεία, Γενεύη, 26-28 Μαρτίου 1990
  5. Muldoon T.G., Copland J.A., Lehner A.F., Hendry L.B., Inhibition of spontaneous mouse mammary tumour development by antineoplaston AIO, Drugs Under Experimental and Clinical Research, 13, 1987
  6. Burzynski SR, Lewy RI, Weaver RA, Axler ML, Janicki TJ, Jurida GF, Paszkowiak JK, Szymkowski BG, Khan MI, Bestak M., Phase II study of antineoplaston A10 and AS2-1 in patients with recurrent diffuse intrinsic brain stem glioma: a preliminary report, Drugs R D. 2003;4(2):91-101 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/12718563/
  7. Burzynski, S.R., Weaver, R., Lewy, R., Janicki, T. Jurida, G., Szymkowski, B., Khan, M., Sestak, M., Phase II study of antineoplaston A10 and AS2-1 in children with recurrent and progressive multicentric glioma, Drugs R D. 2004;5(6):315-26 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/15563234
  8. Burzynski, S.R., Weaver. RA, Janicki, T.• Szymkowski, B., Jurida, G.• Khan, M.• Dolgopolov, V., Long-term survival of high-risk pediatric patients with primitive neuroectodermal tumors treated with Antineoplastons A 10 AS2-1, Integrative CancerTherapies 2005;4(2):168-177 http://ict.sagepub.com/content/4/2/168.abstract
  9. Burzynski. S.R., Janicki. T.J., Weaver. RA, Burzynski, B., Targeted therapy with AntineoplastonsA10 and AS2-1 of high grade, recurrent. and progressive brainstem glioma, Integrative Cancer Therapies 2006; 5(1):40-47 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16484713
  10. Burzynski. S.R., Treatments for Astrocytic Tumors in Children: Current and Emerging Strategies, Pediatric Drugs 2006;8:167-178 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16774296
  11. Burzynski, S.R., Weaver, R., Szymkowski, B., A case report of a complete response and 20-year survival of a patient with a recurrent diffuse intrinsic brainstem anaplastic astrocytoma, Neuro-Oncology 2007;9:536 http://europepmc.org/articles/PMC1994106
  12. Burzynski, S.R, Weaver, R.A., Janicki, T.J., Burzynski, G.S., Szymkowski, B., Acelar, S.S., OT-15, Preliminary results of a phase II study of antineoplastons A 10 and AS2-1 (ANP) in adult patients with recurrent mixed gliomas, Neuro-Oncology 2010;12(Suppl. 4):iv72 http://neuro-oncology.oxfordjournals.org/content/12/suppl_4/iv78.full.pdf

Η επίσημη ιστοσελίδα της κλινικής Stanislaw Burzynski http://www.burzynskiclinic.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις