Τρόμος σε Φινλανδία και Σουηδία, λόγω ρωσικού στρατού στα σύνορα – Σπεύδουν να απαρνηθούν τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ

Τρόμος σε Φινλανδία και Σουηδία, λόγω ρωσικού στρατού στα σύνορα – Σπεύδουν να απαρνηθούν τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ 

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin έχει τονίσει ότι το Ελσίνκι είναι αντίθετο στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ

ή στη δημιουργία βάσεων εντός της χώρας, εάν προσχωρήσει στη στρατιωτική συμμαχία.
Η Marin ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις εντός της Φινλανδίας.
«Ούτε νομίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή το άνοιγμα βάσεων του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson είπε επίσης ότι η Σουηδία δεν σχεδιάζει να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα ή βάσεις του ΝΑΤΟ.

Τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ

Ενώ οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία είναι τα μόνα μέλη του ΝΑΤΟ με δικό τους πυρηνικό τους οπλοστάσιο, τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα αναπτύσσονται σε άλλα κράτη του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.
Βάσει της συμφωνίας έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ εντός της Σουηδίας ή της Φινλανδίας.

Η ρωσική ενίσχυση

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν πρόσφατα προειδοποιήσει για πυρηνική συσσώρευση στη Βαλτική, εάν η Φινλανδία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το Newsweek.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα μεταφέρει τα πυρηνικά όπλα πιο κοντά στις δύο χώρες.
«Δεν μπορεί να γίνει πια λόγος για κανένα καθεστώς χωρίς πυρηνικά για την περιοχή της Βαλτικής», δήλωσε ο Dmitry Medvedev, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov πρόσθεσε ότι ο Putin είχε ήδη δώσει εντολή στον στρατό να ενισχύσει τις δυνάμεις του απέναντι από την Ευρώπη.
Ενώ τα δύο κράτη δεν ενδιαφέρονται για πυρηνικά όπλα ή βάσεις, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στις χώρες σε εκ περιτροπής βάση.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη (18/5/2022), αλλά η Τουρκία εμπόδισε τη συμμαχία να διεξάγει συνομιλίες για την ένταξή τους.
Η Άγκυρα είναι αντίθετη στην ένταξη των σκανδιναβικών χωρών λόγω της υποτιθέμενης υποστήριξής τους στο PKK και των εξαγωγικών ελέγχων που επέβαλαν στην Τουρκία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δεν αποκαλύπτουν ακριβή στοιχεία για τα πυρηνικά αποθέματά τους που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη.
Το 2021, υπολογίζεται ότι υπήρχαν 100 αμερικανικά πυρηνικά όπλα αποθηκευμένα σε πέντε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε έξι βάσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις