Χρεοκόπησε η Σρι Λάνκα - Στο 40% ο πληθωρισμός, ελλείψεις τροφίμων - Ντόμινο φοβάται το ΔΝΤ

 Χρεοκόπησε η Σρι Λάνκα - Στο 40% ο πληθωρισμός, ελλείψεις τροφίμων - Ντόμινο φοβάται το ΔΝΤ 

Ανησυχία στους οικονομολόγους για το ενδεχόμενο ντόμινο, προκαλεί η είδηση ότι η Σρι Λάνκα αθέτησε τα χρέη της για

πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς παλεύει με μια οικονομική και πολιτική κρίση που προκλήθηκε από τα παγκόσμια σοκ που προκάλεσαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.


Ο πληθωρισμός φτάνει στο 40%, οι ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων και οι συνεχείς διακοπές ρεύματος οδήγησαν σε κοινωνικές διαμαρτυρίες και σε πτώση του νομίσματος, με την κυβέρνηση να έχει έλλειψη από τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος που χρειαζόταν για να πληρώσει για τις εισαγωγές.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σρι Λάνκα δήλωσε την Πέμπτη ότι η παλαιότερη δημοκρατία της Ασίας βρίσκεται σε «προληπτική χρεοκοπία» για τα χρέη της μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος 30 ημερών για τις μη πληρωμές τόκων σε δύο κρατικά της ομόλογα.
Είναι η πρώτη χρεοκοπία από χώρα Ασίας-Ειρηνικού αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.


Η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα σταματήσει να αποπληρώνει τα διεθνή της χρέη για να διατηρήσει τα φθίνοντα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, ζωτικής σημασίας για την εισαγωγή βασικών πρώτων υλών από το εξωτερικό.
Μιλώντας την Πέμπτη μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την πραγματοποίηση πληρωμών 78 εκατ. δολ. (62,8 εκατ. στερλίνες) σε διεθνείς πιστωτές, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Nandalal Weerasinghe, δήλωσε: «Η θέση μας είναι πολύ σαφής: μέχρι να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους, δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε.


Η Σρι Λάνκα ανέστειλε τις αποπληρωμές διεθνών δανείων περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λήγουν φέτος, από το συνολικό εξωτερικό χρέος ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι διαθέτει 25 εκατομμύρια δολάρια σε χρησιμοποιήσιμα συναλλαγματικά αποθέματα.

Φόβοι για ντόμινο χρεοκοπιών στην Ασία

Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η Σρι Λάνκα θα μπορούσε να είναι η πρώτη σε ένα κύμα χρεοκοπιών, καθώς άλλες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος παλεύουν με ανεξέλεγκτες κρίσεις πληθωρισμού και προσφοράς.
Το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει συνομιλίες διάσωσης με την Αίγυπτο και την Τυνησία, και τις δύο μεγάλες εισαγωγείς σιταριού από τη Ρωσία και την Ουκρανία, και με το Πακιστάν, το οποίο έχει επιβάλει διακοπές ρεύματος λόγω του υψηλού κόστους της εισαγόμενης ενέργειας.
Η Τουρκία μάχεται τον πληθωρισμό 70%, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την ανάγκη διάσωσης.
Ο Weersinghe ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι αποδεσμεύτηκαν επαρκή δολάρια για την πληρωμή των αποστολών καυσίμων και αερίου μαγειρέματος, με τη βοήθεια 130 εκατ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα και εμβάσματα σε ξένο νόμισμα που στάλθηκα στη Σρι Λάνκα από όσους εργάζονται στο εξωτερικό.


Η κεντρική τράπεζα μαζί με την κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο να εργαστεί για ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των οικονομικών του προκλήσεων.
«Γίνονται ταχείς ρυθμίσεις για την έναρξη της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του εξωτερικού χρέους», ανέφερε.


Ξεκίνησαν επίσης διαπραγματεύσεις για την απόκτηση χρηματοδότησης - γέφυρα για την εξασφάλιση ξένου νομίσματος που απαιτείται για τη χρηματοδότηση εισαγωγών βασικών αγαθών και για την ενίσχυση των προγραμμάτων του εθνικού δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, πρόσθεσε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις