Το γνωρίζατε...?

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι 
 
Το γνωρίζατε ότι ο ιστός του Λευκού Πύργου στον οποίο πρωτουψωνόταν η ελληνική σημαία ήταν το κεντρικό κατάρτι του τουρκικού θωρηκτού «Φετίχ-Μπουλέν»; 
 
Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το μνημείο περιήλθε στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και στην κορυφή του υψώθηκε η ελληνική σημαία με ιστό το κεντρικό κατάρτι του γνωστού από την ιστορία του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, τουρκικού θωρηκτού «Φετίχ-Μπουλέν». 
 
 Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
 
 
Το θωρηκτό του οθωμανικού στόλου βυθίστηκε στον Θερμαϊκό το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου του 1912, ύστερα από την ηρωική καταδρομική κίνηση του τορπιλλοβόλου Τ-11 του αείμνηστου κυβερνήτη Νικολάου Βότση. 
 
Το κατάρτι ανασύρθηκε και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως λάφυρο-τρόπαιο, για να θυμούνται και να έχουν γνώση οι μελλοντικές γενιές Ελλήνων πως ...«Μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Σχόλια

  1. Ακριβής η ιστορία του ιστού… και πρέπουσα… ο ιστός ενός τουρκικού πλοίου να τοποθετηθεί σε ένα τουρκικό κτίσμα…
    Ένα κτίσμα που κατασκευάστηκε από τον «περίφημο» Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή – ναι, αυτόν που τα κατορθώματα του προέβαλε η Ελληνική τιβούλα, χωρίς βέβαια να αναφέρονται οι ιδιαίτερες αδυναμίες του σε αγοράκια όλων των ηλικιών – και ονομάστηκε η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης.
    Χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, 25 χιλ. Έλληνες πέθαναν εκεί μέσα στην επανάσταση του ΄21 και πάντα τον ονόμαζαν Πύργο του Αίματος.
    Το 1913, στις προθέσεις της ελληνικής διοίκησης ήταν η κατεδάφιση του Λ. Πύργου, αλλά απετράπη… αυτό οφείλεται στην μεγάλη δαπάνη που απαιτούνταν για την κατεδάφιση και την μεταφορά των μπάζων!

    Μετά την απελευθέρωση, ο ποιητής Γεώργιος Στρατήγης έγραψε:
    «Γκρεμίστε τον σύρριζα τον Πύργο το Λευκό
    που πέντε μαύρους πλάκωνε τη σκλάβα Γη αιώνες,
    αν θέλετε ύπνο να χαρούν ελευτεριάς γλυκό
    κι ονείρατα χωρίς βραχνά οι δόλιοι Μακεδόνες!»
    Ένα τουρκικό κτίσμα – κολαστήριο για τους Έλληνες είναι το σύμβολο μιας Ελληνικής πόλης… καλά πάμε… πάντα καλά πηγαίναμε στην νεοΕλλάδα…
    ΖΕΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΙΑ ΠΟΛΥ ΓΡΙΑ
      ΑΠΕΘΑΝΤΗ ΓΡΙΑ
      νέο Ελλάς δεν υπάρχει
      προσφατη ιστορική περιοδοs της ΕΛΛΑΔΟΣ υπάρχει

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις