Δείτε πως ΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ τον Ζελένσκι στο Κονγκρεσο

 

Το αμερικανικό Κογκρέσο όχι απλά επιφύλαξε θριαμβευτική υποδοχή

στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνθηκε στα μέλη του μέσω διαδικτύου, αλλά ΑΝΑΦΩΝΗΣΕ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ «Δόξα στην Ουκρανία».

Τα μέλη του Κογκρέσου υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον πρόεδρο Ζελένσκι.

“Slava Ukraina”, “Δόξα στην Ουκρανία”, είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον Ζελένσκι.

 

Το σύνθημα αυτό χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του 1940 από τους Ουκρανούς συμμάχους των Γερμανών ναζί. Η φράση μαζί με το «Δόξα στους ήρωες» χρησιμοποιήθηκαν από μέλη της Οργάνωσης Ουκρανών ναζιστών (OUN) και του Ουκρανικού Στρατού Ανταρτών (UPA), δύο παραστρατιωτικών ομάδων που έχει ιστορικά αποδειχτεί ότι πολέμησαν μαζί με τους Ναζί και έπαιξαν σημαντικούς ρόλους στις γενοκτονίες αντιπάλων τους. Ο Στέπαν Μπαντέρα ήταν ο ηγέτης την περίοδο της φασιστικής κατοχής, συνεργάστηκε με τους ναζί ενάντια στο σοβιετικό κράτος και ήταν υπεύθυνος για χιλιάδες θανάτους. To 1941 λοιπόν Ουκρανοί ΝΑΖΙ βρήκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη χώρα έξω από το Σοβιετικό καθεστώς , μετά το μεγάλο λιμό που στοίχισε την ζωή σε εκατομμύρια πολίτες. Τότε δημιουργήθηκε μια μεραρχία των SS από Ουκρανούς εθελοντές. Θεώρησαν τους Ναζί ως απελευθερωτές και στην συνέχεια σχημάτισαν τον Ουκρανικό Αντάρτικο Στρατό (UPA) με σύνθημα «Η Ουκρανία είναι για τους Ουκρανούς». Το 1943, μάλιστα έκανε πολιτικές σφαγές, με σκοπό την εκδίωξη του πολωνικού πληθυσμού και την 11η Ιουλίου 1943 μονάδες UPA επέδραμαν σε πολλά πολωνικά χωριά και σκότωσαν αμάχους. Ο επικεφαλής τους Στέπαν Μπαντέρα, κήρυξε ανεξάρτητο ουκρανικό κράτος. Στην Δυτική Ουκρανία, τον τιμούν ως μαχητή της ελευθερίας, που ηγήθηκε του αγώνα για ανεξαρτησία από την Σοβιετική Ένωση. Στην Ανατολική Ουκρανία όμως, όπου ζουν ΡΩΣΟΙ και ΕΛΛΗΝΕΣ, αντιμετωπίζεται ως φασίστας προδότης, ΦΟΝΙΑΣ και τρομοκράτης που συνεργάστηκε με τους Ναζί.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις