Κομβόι Ελευθερίας: «Θα κρατήσουμε τη γραμμή» – Δεν πτοούνται από το νόμο έκτακτης ανάγκης

 

ΟΤΑΒΑ—Οι διοργανωτές του «Κομβόι Ελευθερίας» δηλώνουν ότι

θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται στον Λόφο του Κοινοβουλίου παρά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Δεν φοβόμαστε. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που η κυβέρνηση αποφασίζει να αναστείλει περαιτέρω τις πολιτικές μας ελευθερίες, η αποφασιστικότητά μας ενισχύεται και η σημασία της αποστολής μας γίνεται πιο σαφής», δήλωσε η διοργανώτρια Τάμαρα Λιτς στις 14 Φεβρουαρίου εν αναμονή της επίκλησης του νόμου έκτακτης ανάγκης από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό για τις διαδηλώσεις που απαιτούν τον τερματισμό των εντολών COVID-19.

«Θα παραμείνουμε ειρηνικοί, αλλά φυτεμένοι στο Λόφο του Κοινοβουλίου μέχρι να τερματιστούν αποφασιστικά οι εντολές. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια δημοκρατική διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας συντελείται η αλλαγή. Ποτέ δεν βγήκαμε έξω από αυτή τη διαδικασία, ούτε σκοπεύουμε να το κάνουμε».

Ο Τριντό είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που χρησιμοποιεί τον νόμο έκτακτης ανάγκης. Ο νόμος αντικαθιστά τον νόμο περί πολεμικών μέτρων, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά από τον πατέρα του Τριντό, τον τότε πρωθυπουργό Πιερ Τρουντό, το 1970 κατά τη διάρκεια της κρίσης του Οκτωβρίου, όταν αυτονομιστές του Κεμπέκ απήγαγαν και σκότωσαν τον υπουργό του Κεμπέκ Πιερ Λαπόρτ.

Ο νόμος δίνει στο κράτος πρόσθετες εξουσίες για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και των αποκλεισμών, όπως η παροχή νομικών εργαλείων για τη διακοπή της χρηματοδότησης των διαδηλωτών, καθώς και η δέσμευση των εταιρικών λογαριασμών των εταιρειών των οποίων τα φορτηγά χρησιμοποιούνται σε τυχόν αποκλεισμούς και η αφαίρεση της ασφάλισής τους.

Η επαρχία του Οντάριο και η πόλη της Οτάβα έχουν επίσης κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των διαδηλώσεων.

 

 

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από οδηγούς φορτηγών που αντιδρούν στην εντολή εμβολιασμού COVID-19 για τα διασυνοριακά ταξίδια. Καθώς τα κομβόι των φορτηγατζήδων έφταναν στην Οτάβα, πολλοί υποστηρικτές προσχώρησαν στο κίνημα, το οποίο μετατράπηκε σε μια μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρία ενάντια σε όλες τις εντολές και τους περιορισμούς της COVID-19. Πολλοί διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Οττάβα στις 29 Ιανουαρίου δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στην πρωτεύουσα μέχρι να αρθούν οι εντολές COVID-19.

Ξεχωριστά, αυτοκινητοπομπές διαμαρτυρίας έστησαν μπλόκα σε συνοριακά περάσματα στο Οντάριο, την Αλμπέρτα, τη Μανιτόμπα και τη Βρετανική Κολομβία. Το μπλόκο στη γέφυρα Αμπάσαντορ που συνδέει το Ουίντσορ με το Ντιτρόιτ, η οποία αντιπροσωπεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο μεταξύ του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, διαλύθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Ο νόμος έκτακτης ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση και την υποστήριξη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου σε όλα τα επίπεδα σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για την ασφάλεια των Καναδών, την προστασία των θέσεων εργασίας των ανθρώπων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς μας», δήλωσε ο Τριντό.

«Στην αστυνομία θα δοθούν περισσότερα εργαλεία για την αποκατάσταση της τάξης σε μέρη όπου οι δημόσιες συγκεντρώσεις μπορεί να συνιστούν παράνομες και επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως αποκλεισμοί και καταλήψεις, όπως είδαμε στην Οτάβα, στη γέφυρα Αμπάσαντορ και αλλού».

Η Λιτς δήλωσε ότι οι Καναδοί «θα πρέπει να εκπλαγούν» από το γεγονός ότι ένα τέτοιο «ακραίο μέτρο» χρησιμοποιείται εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

«Έχουμε αμέτρητους ευάλωτους ανθρώπους στο πλήθος μας, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και αναπήρων, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με βία από μια γνήσια φιλελεύθερη δημοκρατία. Το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία είναι ιερό για το έθνος μας. Αν εγκαταλειφθεί αυτή η αρχή, η κυβέρνηση θα αποκαλυφθεί ως πραγματική τυραννία και θα χάσει κάθε αξιοπιστία της», δήλωσε.

Παιδιά συμμετέχουν στη διαμαρτυρία Freedom Convoy κατά των εντολών και των περιορισμών της COVID-19 στην Οτάβα στις 9 Φεβρουαρίου 2022. (Jonathan Ren/The Epoch Times)

 

Η Λιτς δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι άνθρωποι αντιτίθενται στις διαμαρτυρίες, αλλά σημείωσε ότι μια δημοκρατική κοινωνία «θα έχει πάντα μη τετριμμένες διαφωνίες και δίκαιους αντιφρονούντες».

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας κάνουν να αντιτασσόμαστε στις εντολές», είπε. «Κάποιοι από εμάς έχουν υποστεί κακομεταχείριση από την κυβέρνησή μας, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις κοινότητες των ιθαγενών μας, οι οποίοι έχουν βιώσει προσωπικά ιατρική κακομεταχείριση. Κάποιοι από εμάς θέλουν απλώς τη σωματική αυτονομία και αντιτίθενται στις εντολές για λόγους αρχών. Ανεξάρτητα από τους λόγους και τις απόψεις μας, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στους πολίτες της είναι αυτός που καθορίζει την τύχη της χώρας».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, η Λιτς είπε: «Ό,τι κι αν κάνετε, εμείς θα κρατήσουμε τη γραμμή».

«Δεν υπάρχουν απειλές που θα μας φοβίσουν».

Ο Μπράιαν Πέκφορντ, πρώην πρωθυπουργός του Νιουφάουντλαντ, ο οποίος ενεργεί ως εκπρόσωπος του Κομβόι Έλευθερίας, δήλωσε ότι πρόκειται για «μια πολύ, πολύ παράξενη στιγμή στην ιστορία μας».

«Πρόκειται και πάλι για κυβερνητική υπερβολή. Δεν κάνουμε τέτοιου είδους πράγματα στον Καναδά. Κάνουμε διάλογο», δήλωσε ο Πέκφορντ.

«Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, η κυβέρνηση του Καναδά δεν έχει επικοινωνήσει ούτε μία φορά με τους φορτηγατζήδες από τότε που έφτασαν σε αυτή την πρωτεύουσα. Το βρίσκω πολύ δύσκολο να το καταλάβω αυτό, διότι πώς μπορείς να δικαιολογήσεις τη λήψη μέτρων όπως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέτρα όπου μπορούν να επιβληθούν πολλές εξουσίες στους πολίτες, όταν δεν έχεις καν ο ίδιος λάβει κανένα μέτρο για να εμπλακείς».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις