FDA: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται τρίτη δόση για την Covid - Η χορήγησή της δεν έχει επιστημονική βάση

FDA: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται τρίτη δόση για την Covid - Η χορήγησή της δεν έχει επιστημονική βάση 

Η χορήγηση μιας τρίτης, αναμνηστικής δόσης εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 στο σύνολο του πληθυσμού

δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα, εκτιμούν εμπειρογνώμονες της FDA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ.
«Τα εμβόλια αυτά, η ποσότητα των οποίων είναι περιορισμένη, θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν χορηγηθούν σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σημαντικά να προσβληθούν από σοβαρή μορφή (της Covid-19) και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη», γράφουν οι ειδικοί στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.
«Τα τρέχοντα δεδομένα (…) δεν δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για αναμνηστικά εμβόλια στον γενικό πληθυσμό, στον οποίο η αποτελεσματικότητα έναντι των σοβαρών μορφών παραμένει υψηλή», συνεχίζει η ομάδα αυτή των επιστημόνων που αποτελείται από εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, της FDA και διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων σε όλον τον κόσμο.
Η πιθανότητα χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης σε όλους προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα.
Στη Γαλλία ξεκίνησε η χορήγησή της σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού: στους ηλικιωμένους, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους και στα πρόσωπα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Στο Ισραήλ, η τρίτη δόση είναι διαθέσιμη για όλους, από την ηλικία των 12 ετών και πάνω, πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.
Στις ΗΠΑ η εκστρατεία αυτή θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους.
Ο ΠΟΥ έχει αποδοκιμάσει πολλές φορές την πρακτική αυτή, θεωρώντας ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο σύνολο του πληθυσμού δεν έχει επιστημονική βάση, ενώ διευρύνει και τις ανισότητες με τις φτωχές χώρες. 

Απαράδεκτος κίνδυνος ο εμβολιασμός παιδιών - Ρίσκο η 3η δόση

Στο μεταξύ, τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούει η καθηγήτρια θεωρητικής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δρ. Sunetra Gupta, η οποία εκφράζει την αντίθεση της για τους εμβολιασμούς των παιδιών, ενώ χαρακτηρίζει ως «ρίσκο» την τρίτη δόση.
«Αυτά τα εμβόλια δεν εμποδίζουν την μετάδοση! Επομένως, με αυτά τα εμβόλια, στην περίπτωση ενός 12χρονου, δεν ωφελείται ούτε το άτομο που δεν διατρέχει κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου ούτε ωφελείται η κοινότητα! Άρα, το μόνο που μας μένει είναι ένας κίνδυνος απ’ τον εμβολιασμό… Και το να ζητάμε απ’ τα παιδιά να σηκώσουν αυτόν τον κίνδυνο, για μένα είναι απλώς απαράδεκτο!» είπε για τον εμβολιασμό των παιδιών.
Για την τρίτη δόση υποστήριξε πως χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες:
«Οι αναμνηστικές δόσεις ίσως πράγματι αυξήσουν ή διατηρήσουν μια πιο μακροπρόθεσμη προστασία στους ευάλωτους ενάντια στην σοβαρή νόσηση και τον θάνατο και αυτή την στιγμή η απόφαση να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την ανοσία μεταξύ εκείνων που ξεκάθαρα δεν εγκαθιστούν μια ισχυρή ανοσιακή απάντηση στο εμβόλιο, μου φαίνεται προσωπικά ένα λογικό ρίσκο για να το πάρουμε. Χρειαζόμαστε μελέτες».
Ενώ μίλησε και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, υποστηρίζοντας τα εξής:
«Έχουμε τα εμβόλια που προορίζονται να προστατεύουν ενάντια στην νόσηση και τον θάνατο μεταξύ όσων είναι ευάλωτοι σ’ αυτές τις καταστάσεις και αντ’ αυτού τα εξωθούμε να κάνουν κάτι που δεν μπορούν που είναι το να προστατέψουν ενάντια στην μετάδοση…
Τα εμβόλια σχεδιάστηκαν για να προστατεύουν ενάντια στην σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Προστατεύουμε αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν.
Ποτέ δεν προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για να σταματήσουν την μετάδοση
Επομένως, δεν είναι στην πραγματικότητα λογικό να χρησιμοποιούμε εμβόλια για να προστατέψουμε άλλους…
Το εμβόλιο προστατεύει εσένα!
Δεν πιστεύω πως θα έπρεπε να εξαναγκαστούν οι υγειονομικοί στο εμβόλιο, βάσει των δηλώσεων αλλά και επειδή αυτό το εμβόλιο δεν προλαμβάνει τη μετάδοση!
Είναι παράλογο να επιβάλεις ένα εμβόλιο στους ανθρώπους με την ελπίδα ότι θα μπορέσεις να μειώσεις την μετάδοση της νόσου! Αυτό έχει επιβεβαιωθεί, για παράδειγμα, στο Ισραήλ όπου τα κρούσματα αυξάνονται παρά τον εμβολιασμό».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις