Σημεία των Καιρών: Το νερό γίνεται ΡΟΖ-ΚΟΚΚΙΝΟ κοντά στην αποξηραμένη Νεκρά Θάλασσα στην Ιορδανία.
Οι κάτοικοι της κοιλάδας του
Ιορδάνη (επαρχία του Καράκ), αιφνιδιάστηκαν από τις λίμνες νερού που έγιναν ροζ-κόκκινες κοντά στη Νεκρά Θάλασσα.
Το κόκκινο νερό γεμίζει μία από τις εκατοντάδες καταβόθρες που σχηματίστηκαν μετά την υποχώρηση της Νεκράς Θάλασσας. Εικόνα μέσω Facebook.
Το κανονικά παρθένο νερό προέρχεται από τα βουνά στο Ghor Al-Hadeetha και γεμίζει κρατήρες που σχηματίζονται στις ακτές της αποξηραμένης Νεκράς Θάλασσας.
Η αιτία του κόκκινου χρώματος είναι ακόμα ανεξήγητη. Εικόνα μέσω Facebook.
Η κόκκινη πισίνα είναι απομονωμένη από τη θάλασσα και δεν αποβάλλεται σε αυτήν (δεν είναι αλήθεια αν πιστεύετε στη γεωλογία και καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα καρστικά περιβάλλοντα). Αυτή τη στιγμή το νερό ερευνάται από αξιωματούχους.
Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει γεωλογικές και βιολογικές έρευνες για τον προσδιορισμό της αιτίας και της πηγής του κόκκινου χρώματος. Βακτήρια? Κόκκινα φύκια; Ορυκτή διάλυση;
Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες πάνω από 6.000 καταβόθρες έχουν εμφανιστεί κατά μήκος της ισραηλινής πλευράς της Νεκράς Θάλασσας, καθιστώντας μεγάλα τμήματα της ακτής πολύ επικίνδυνα για να εισέλθουν.
Αυτό που μετέτρεψε αυτόν τον φυσικό θησαυρό σε παγίδα είναι απλό: η Νεκρά Θάλασσα εξαφανίζεται.
Στα 430 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, η Νεκρά Θάλασσα είναι το χαμηλότερο σημείο στον πλανήτη, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλάδας Great Rift.
Για χιλιετίες η λίμνη προσελκύει τους επισκέπτες να επιπλέουν στα ασυνήθιστα πλουσιότατα, πλούσια σε μεταλλικά νερά της, τα οποία ορισμένοι λένε ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.
Οι βραχώδεις λόφοι της γύρω ερήμου της Ιουδαίας έδωσαν το φόντο για πολλά από τα επικά γεγονότα που εξιστορούνται στην Αγία Γραφή.
Η στάθμη των νερών της Νεκράς Θάλασσας μειώνεται κατά περισσότερο από ένα μέτρο ετησίως και η έκτασή της συρρικνώθηκε κατά περίπου το ένα τρίτο από τη δεκαετία του 1960.
Συνορεύοντας με το Ισραήλ, την Ιορδανία και τη Δυτική Όχθη, η στάθμη του νερού της Νεκράς Θάλασσας διατηρείται σε μεγάλο βαθμό από εισροές από τη θάλασσα της Γαλιλαίας και τον ποταμό Ιορδάνη στα βόρεια.
Τις τελευταίες δεκαετίες η ροή αυτή έχει μειωθεί.
Η γεωργία και η εξόρυξη ορυκτών βιομηχανικής κλίμακας απομακρύνουν περισσότερο νερό από ό, τι μπορεί να αναπληρωθεί με φυσικά μέσα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου