Η συμφωνια Bretton Woods


 Το 1944, με το αποτέλεσμα του πολέμου να είναι βέβαιο ότι θα ήταν μια νίκη των Συμμάχων, εκπρόσωποι από τα σαράντα τέσσερα έθνη που συνεργάζονταν για να νικήσουν τον Άξονα συναντήθηκαν στο Bretton Woods του New Hampshire για να σχεδιάσουν την παγκόσμια νομισματική πολιτική για τη μεταπολεμική περίοδο. παραγγελία. 

Στο τέλος αποφασίστηκε ότι όλα τα έθνη θα δέσουν το νόμισμά τους με το δολάριο ΗΠΑ και αυτό θα συνδεόταν με το χρυσό στη σταθερή τιμή των τριάντα πέντε δολαρίων ανά λεπτή ουγγιά.

Σε λιγότερο από τριάντα χρόνια, αυτό το σύστημα άρχισε να καταρρέει καθώς οι δαπάνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ αυξήθηκαν δραστικά λόγω των πολιτικών «όπλα και βουτύρου» που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τζόνσον και της εξάντλησης των αποθεμάτων χρυσού επειδή οι ξένες χώρες εξαργύρωναν τα δολάρια τους για χρυσό. 

Στις 15 Αυγούστου 1971, ο Πρόεδρος Νίξον ανέστειλε τη μετατρεψιμότητα των δολαρίων σε χρυσό, γεγονός που ουσιαστικά τερμάτισε τον κανόνα του χρυσού. 

Καθώς το τυπογραφείο του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν πλέον περιορισμένο, η δεκαετία του 1970 είδε μια έξαρση του υψηλού πληθωρισμού που κράτησε μέχρι τη δεκαετία του 1980. 

Μια ουγγιά χρυσού που κόστιζε $35 το 1971 τώρα κοστίζει περίπου $2500 σήμερα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις