ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ
Ας μιλησουμε
για τη ζαχαρη ειδικα για τη λευκη που ονομαζεται κρυσταλλικηκαι δεν ειναι το φυσικο της χρωμα τ οποιο ειναι το καφε σκουρο....
Δειτε σε εικονα και σχολια πως παρασκευαζεται κι επεξεργαζεται
κι ελπιζω μετα απο αυτο ....να την κοψετε....
Πώς παρασκευάζεται όμως η κοινή, λευκή ζάχαρη αλλά και η άχνη; Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο.Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού και έχουν πάχος περίπου 2,5 εκατοστά και ύψος ως 3,5 μέτρα. Το ζαχαρότευτλο ευδοκιμεί στα εύκρατα κλίματα (ΗΠΑ, Ευρώπη και, ειδικότερα, Ελλάδα). Ωστόσο η παρασκευή ζάχαρης από ζαχαρότευτλα είναι πιο δύσκολη γιατί περιέχουν περισσότερες φυσικές και δύσοσμες ξένες ουσίες (ακαθαρσίες) από τα ζαχαροκάλαμα.
Στις μέρες μας η παρασκευή ζάχαρης, λόγω των βαρέων μηχανημάτων που απαιτούνται, πραγματοποιείται από ειδικά εργοστάσια καλούμενα βιομηχανίες ζαχάρεως.
Οι φυτικές πρώτες ύλες μπαίνουν στον ζαχαρόμυλο, τεμαχίζονται και συμπιέζονται σε πρέσες. Ο χυμός που προκύπτει καθαρίζεται με την προσθήκη ασβέστη και κατόπιν βράζεται σε μερικό κενό (που χαμηλώνει την θερμοκρασία βρασμού του) μέχρι να γίνει πηχτό σιρόπι, το οποίο αποκτά καφέ χρώμα από τις συμπυκνωμένες προσμίξεις. Καθώς το νερό εξατμίζεται, η ζάχαρη συμπυκνώνεται τόσο πολύ που μετατρέπεται σε κρυστάλλους. Οι υγροί κρύσταλλοι στεγνώνονται σε φυγόκεντρο, ένα διάτρητο τύμπανο παρόμοιο με εκείνο του πλυντηρίου που απομακρύνει το νερό από τα ρούχα καθώς περιστρέφεται.
Απομακρύνεται έτσι το σιρόπι (μελάσα) αφήνοντας μια βρεγμένη καφετιά ζάχαρη, που περιέχει μείγμα από μύκητες, βακτήρια, χώμα, ίνες και διάφορα άλλα υπολείμματα φυτικά και εντόμων. Στη συνέχεια η ακατέργαστη καφετιά ζάχαρη καθαρίζεται με πλύση, επαναδιάλυση, βρασμό για επανακρυσταλλοποίηση και φυγοκέντρηση δύο φορές ακόμη, οπότε καθίσταται σταδιακά πιο λευκή. Η κλασική άσπρη ζάχαρη ονομάζεται κρυσταλλική, λεπτή και άχνη, ανάλογα με το πάχος των κρυστάλλων της.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου