ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΖΑΜΙΑ! ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕΙΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ «ΜΝΗΜΕΙΩΝ»

 

Μπορεί η Αγιά Σοφιά

να είναι ακόμη τζαμί και η Τουρκία να απαγορεύει ακόμη και την λειτουργία στην Παναγία την Σουμελά, όμως το υπουργείο Πολιτισμού της Λίνας Μενδώνη και του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να δίνει εκατομμύρια ευρώ για να «αναστηλώνει» ισλαμικά μνημεία υπό κατάρρευση. Όπως το Γενί Τζαμί στην Έδεσσα, λίγους μόλις μήνες μετά τα «εγκαίνια» του Γενί Τζαμί στην Θεσσαλονίκη, όπου και εορτάστηκε το μουσουλμανικό μπαϊράμι.

Σε μια επίδειξη μάλιστα θράσους, ονομάζει την εξυπηρέτηση των πολυπολιτισμικών του ιδεοληψιών σε “πάγιο αίτημα” της τοπικής κοινωνίας. Υπονοώντας προφανώς ότι θα αναστηλωθεί για «τουριστικούς λόγους».
Αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανταποκρινόμενο σε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, δρομολογεί την αποκατάσταση του οθωμανικού τεμένους Γενί Τζαμί, στον αστικό πυρήνα της Έδεσσας, στην πλατεία Μουσείου, μετά την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής, της στατικής και της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης εφαρμογής για την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου. Το Γενί Τζαμί είναι το μοναδικό, από τα εννέα μουσουλμανικά τεμένη που υπήρχαν στην πόλη της Έδεσσας. Διασώζεται σχεδόν ακέραιη, η κατασκευή του, ενώ είναι από τα λίγα τζαμιά του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, χωρίς θρησκευτική χρήση, που διατηρεί τον μιναρέ στο σύνολο της κατασκευής του. Η ίδρυσή του μπορεί να αναχθεί, με αρκετή ασφάλεια, στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα. Το 1912 ήδη λειτουργούσε ως κρατητήριο. Το 1924 πέρασε στην κυριότητα της Υπηρεσίας Διαχειρίσεως Ανταλλαξίμων Μουσουλμανικών Κτημάτων. Το 1937 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Η σημερινή εικόνα του είναι αποτέλεσμα των επεμβάσεων του 19ου αιώνα.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η αποκατάσταση και ανάδειξη του οθωμανικού τεμένους Γενί Τζαμί με σκοπό την επανάχρησή του και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του, στη βάση αρχιτεκτονικής μελέτης που έχει ενσωματώσει τις παρατηρήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εντάσσεται στις επεμβάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στην πρωτεύουσα της Πέλλας, με επίκεντρο την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων της πόλης που συνδέονται με την περίοδο της οθωμανοκρατίας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού συνεργάζονται στενά με τους τοπικούς φορείς για την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης, ώστε το Γενί Τζαμί να ενταχθεί λειτουργικά στην πολιτιστική ζωή της πόλης, ενισχύοντας συγχρόνως τον μνημειακό της πλούτο. Η Έδεσσα συνδυάζει πολιτιστικό απόθεμα όλων των περιόδων και ένα φυσικό περιβάλλον που της προσδίδουν τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε προορισμό υψηλής επισκεψιμότητας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις