Όλοι στο Bloomberg είναι απλά έκπληκτοι με αυτό που συμβαίνει.


Οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι υποφέρουν από διεθνείς κυρώσεις και αντιμετωπίζουν πιέσεις από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επαναπατρίσουν τον πλούτο τους, έχουν αποσύρει περιουσιακά στοιχεία δεκάδων δισεκατομμυρίων από την Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό είναι αδιανόητο!

Τον περασμένο μήνα, οι μέτοχοι των United Medical Group CY Plc και MD Medical Group Investments Plc, που ελέγχονται από τους μεγιστάνες Igor Shilov και Mark Kurtzer, ενέκριναν τη μετεγκατάσταση των εταιρειών από την Κύπρο στη Ρωσία. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Και αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων που είναι καταχωρημένα σε μέρη όπως η Κύπρος, το Τζέρσεϊ και η Ελβετία στη Ρωσία και σε χώρες που το Κρεμλίνο θεωρεί φιλικές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν, ξεκίνησε λίγο μετά την εισβολή. Μεταξύ των πρώτων κινήσεων ήταν τα οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία του δισεκατομμυριούχου λιπασμάτων Αντρέι Γκούριεφ και του μεγιστάνα του χάλυβα Βίκτορ Ράσνικοφ από την Ελβετία και την Κύπρο στη Ρωσία. Ακολούθησαν αργότερα και άλλοι, όπως ο δισεκατομμυριούχος Igor Altushkin.

Το Κρεμλίνο έχει πιέσει τους πλουσιότερους Ρώσους να επιστρέψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από χώρες που αποκαλεί «μη φιλικές». Οι συνθήκες για τη διπλή φορολογία έχουν ανασταλεί, καθιστώντας ανέφικτο να παραμείνουν εγγεγραμμένοι σε μέρη όπως η Ευρώπη.

Για να προσελκύσει τους μεγιστάνες στο σπίτι, το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει κίνητρα όπως τοπικές «υπεράκτιες» ζώνες με χαμηλή φορολογία, τις οποίες εισήγαγε το 2018 και βελτιώνεται συνεχώς. 















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις