Παίζει με τη φωτιά το τσιρακι της ΝΤΠ: Αν ο Putin «πατήσει» το πόδι του στην Αρμενία, θα συλληφθεί πάραυτα
Σε μια κίνηση που εύλογα
θα ξεσηκώσει την οργή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin ετοιμάζεται να προβεί η κυβέρνηση της Αρμενίας.Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Nicole Pashinyan ανακοίνωσε πως θα επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο δέχεται τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως δεσμευτικές.
Εάν το εν λόγω νομοσχέδιο ψηφιστεί από το κοινοβούλιο της Αρμενίας, ο Putin, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα συλληφθεί μόλις πατήσει το πόδι του σε αρμενικό έδαφος.
Υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας έστειλε το Καταστατικό της Ρώμης στο κοινοβούλιο, ο Pashinyan δήλωσε: «Η κυβέρνηση έστειλε το Καταστατικό της Ρώμης στο Κοινοβούλιο και το Καταστατικό της Ρώμης θα εγκριθεί με την υποστήριξη των βουλευτών μας σύμφωνα με το αίτημά μου.
Αυτό δεν σχετίζεται με τις σχέσεις Αρμενίας-Ρωσίας, αφορούν την ασφάλεια της Αρμενίας» είπε.
Υπενθυμίζεται πως το Καταστατικό της Ρώμης υπογράφηκε από την Αρμενία την 1η Οκτωβρίου 1999, ωστόσο έκτοτε αναμένει έγκριση στο κοινοβούλιο.
Στον αντίποδα, η Βραζιλία επανεξετάσει την απόφασή της να συμμετάσχει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) αποσύροντας την υπογραφή της στο Καταστατικό της Ρώμης.
Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας.
«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ενσωματωθεί στο νομικό σύστημα της Βραζιλίας, αλλά πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πιο ισχυρών, δεν το έχουν κάνει. γιατί δεν υπάρχει ισότητα στην εφαρμογή αυτού του μέσου σε διάφορες χώρες», τονίζει.
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης για τον Putin
Υπενθυμίζεται πως στις 17 Μαρτίου 2023 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.
Το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης του Putin ως υπόπτου για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει εντάλματα, τα πρώτα στο πλαίσιο της έρευνάς του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ξεχωριστά, το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για τη Maria Alekseyeva Lvova-Belova, Επίτροπο της Ρωσίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών, με τις ίδιες κατηγορίες.
Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ
Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία ανέφερε ότι ο εκτοπισμός και η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία προς τη ρωσική επικράτεια συνιστά έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα και για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η μεταφορά από τη Ρωσία, Ουκρανών παιδιών σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της στην Ουκρανία, καθώς και στην ρωσική επικράτεια, συνιστά ένα «έγκλημα πολέμου», ανέφερε σήμερα η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία, η οποία επίσης επισημαίνει πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ωστόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής δήλωσε ότι δεν θα έχουν βρεθεί αποδείξεις για γενοκτονία.
«Δεν βρήκαμε στοιχεία ότι διαπράχθηκε γενοκτονία εντός της Ουκρανίας», είπε σε δημοσιογράφους ο Eric Mose, επικεφαλής της Επιτροπής αυτής.
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει στοιχεία και ότι υπάρχουν «κάποιες πτυχές που μπορεί να εγείρουν ερωτήματα» σχετικά με πιθανή γενοκτονία.
Στην πρώτη έκθεσή της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι καταστάσεις που εξέτασε σχετικά με τη μεταφορά και εκτοπισμό παιδιών, εντός της Ουκρανίας και στη Ρωσική Ομοσπονδία αντίστοιχα, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου».
Σύμφωνα με το Κίεβο, 16.221 παιδιά απελάθηκαν στη Ρωσία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η Επιτροπή δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία.
Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν λάβει νομικά και πολιτικά μέτρα σχετικά με τη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα τον Μάιο του 2022 που διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας σε ορισμένα παιδιά.
Οι ερευνητές κατηγορούν επίσης τη Μόσχα για πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Κρεμλίνο: Άκυρες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου
Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και θεωρεί τις αποφάσεις του άκυρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σχολιάζοντας την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το σώμα για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
«Θεωρούμε την ίδια τη διατύπωση του θέματος εξωφρενική και απαράδεκτη.
Η Ρωσία, καθώς και πολλά άλλα κράτη, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία αυτού του δικαστηρίου και, κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε αποφάσεις αυτού του είδους είναι άκυρες για τη Ρωσία από νομική άποψη» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που θα ήθελα και θα μπορούσα να σας πω για αυτήν την απόφαση», πρόσθεσε.
Ο Peskov δεν σχολίασε μια ερώτηση σχετικά με το εάν η απόφαση του δικαστηρίου θα επηρεάσει τις επισκέψεις του Putin σε χώρες που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ:
«Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε αυτό το θέμα».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου