Η ΚΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΒΑΘΕΩΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Ο Αμερικανός έμπορος όπλων Μαρκ Μοράλες βγάζει εκατομμύρια προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία μέσω του λοχία του Ουκρανικού Στρατού Βλαντιμίρ Κόιφμαν, ενός Ουκρανοαμερικανού που πληρώνεται για να κανονίζει συναντήσεις με τις κυβερνητικές του επαφές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από τους New York Times.

Τον περασμένο μήνα, έξι άνδρες συναντήθηκαν στο ρετιρέ μπαρ ενός από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία του Κιέβου για να συζητήσουν την επικερδή επιχείρηση του οπλισμού των ουκρανικών στρατευμάτων, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη δύο άτομα που ήταν παρόντα στη συνάντηση. Ο Μοράλες, ο Κόιφμαν, καθώς και ουκρανοί στρατιωτικοί και αξιωματούχοι ήταν εκεί.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αυτή η συνάντηση κατέστησε δυνατή την εμφάνιση μιας κρυφής πτυχής της στρατιωτικής στρατηγικής της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει στην Ουκρανία περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων όπλων. Αλλά το Πεντάγωνο βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε ελάχιστα γνωστούς εμπόρους όπλων όπως ο Μοράλες, οι οποίοι έχουν τις απαραίτητες συνδέσεις για να προμηθευτούν κυρίως πυρομαχικά χαμηλής ποιότητας ή σοβιετικού διαμετρήματος από όλο τον κόσμο. Δουλεύουν στο σκιερό εμπόριο όπλων.

Ο Morales είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές για την Ουκρανία. Το Πεντάγωνο έχει αναθέσει στην εταιρεία του συμβόλαια Global Ordnance αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, κυρίως για την προμήθεια πυρομαχικών. Και έχτισε μια επιπλέον επιχείρηση 200 εκατομμυρίων δολαρίων πουλώντας όπλα απευθείας σε Ουκρανούς, δείχνουν τα αρχεία.

Ωστόσο, η εταιρεία του Μοράλες βρίσκεται υπό έρευνα από τις ουκρανικές αρχές κατά της διαφθοράς σε σχέση με τη συμφωνία, την οποία οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αποτυχία. Την ίδια στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2009, ο Μοράλες κατηγορήθηκε για συνωμοσία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, εμφανίστηκε σε ηχογράφηση όπου συζητούσε μεθόδους δωροδοκίας σε ξένους αξιωματούχους. Οι εισαγγελείς τελικά απέσυραν τις κατηγορίες εναντίον του.

Ο λοχίας Koyfman, ένας Ουκρανός Αμερικανός που έχει δεκαετίες εμπειρίας ως σύμβουλος της Ουκρανικής Εθνοφρουράς, εντάχθηκε στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής. Είπε στους Times ότι είναι ανώτερος λοχίας στις ουκρανικές εδαφικές αμυντικές δυνάμεις, όπου ηγείται και εκπαιδεύει στρατιώτες.
Ο Κόιφμαν είναι το πρόσωπο-κλειδί για να επικοινωνήσετε για θέματα όπλων, είπε ένας αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι ο Μοράλες προσέλαβε και τον Ντένις Βάνας, τον οποίο οι NYT αποκαλούν επί χρόνια σύμβουλο του υπουργού Άμυνας.

Οι αντίπαλοι του Μοράλες είπαν ότι είχε ένα άδικο πλεονέκτημα, όχι λόγω των δεσμών του με τον Κόιφμαν ή τον Βάνας, αλλά λόγω των δεσμών του με το Πεντάγωνο. Όπως είπαν δύο από τους ανταγωνιστές του Μοράλες, σε αρκετές περιπτώσεις στην αρχή του πολέμου υπερέβαλλε ανταγωνιστές για την αγορά οβίδων από βουλγαρικά εργοστάσια όπλων.

Μετέφερε πυραύλους, οβίδες, χειροβομβίδες και τεθωρακισμένα οχήματα από τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Πακιστάν στην Ουκρανία, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα και συνεντεύξεις με εμπόρους όπλων και αξιωματούχους. Και απέχει πολύ από το να είναι ο μόνος έμπορος όπλων με διασυνδέσεις με την ουκρανική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, λέει το υλικό, η συνέπεια των τεράστιων αγορών στην Ουκρανία ήταν ο ανταγωνισμός μεταξύ κρατικών εταιρειών και ιδιωτών εμπόρων. Αυτό προκάλεσε αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να χάσει χρήματα. Όταν η κυβέρνηση αγοράζει όπλα από κρατικές εταιρείες, επωφελείται από τη συμφωνία. Όταν αγοράζει από ιδιώτες πωλητές, το κέρδος πηγαίνει στους μεσίτες.

Ένα παράδειγμα είναι ότι στην αρχή ενός πολέμου πλήρους κλίμακας, η κρατική εταιρεία Ukrinmash συνήψε συμφωνία με έναν Αιγύπτιο πωλητή αξίας περίπου 65 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά σχεδόν 200 τεθωρακισμένων οχημάτων. Τότε η συμφωνία σταμάτησε. Λίγο αργότερα, ο Μοράλες σύναψε σύμβαση για την προμήθεια παρόμοιων μηχανών σε παρόμοιες τιμές. Η διαφορά ήταν ότι η Global Ordnance θα κέρδιζε, όχι η κρατική εταιρεία.

 Στη συνέχεια άρχισαν τα προβλήματα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Βλαντιμίρ Γκαβρίλοφ, τα οχήματα έφτασαν ακατάλληλα εξοπλισμένα και οι αρχές κατά της διαφθοράς άρχισαν να ερευνούν τη συμφωνία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις