Ο Moody’s ανατινάσσει το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ> Υποβάθμισε 10 τράπεζες και έδωσε αρνητικές προοπτικές σε άλλες 11

 

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street

υποχώρησαν την Τρίτη, αφού ο οίκος Moody’s υποβάθμισε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας αρκετών περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών και προειδοποίησε ότι ίσως επίσης να υποβαθμίσει ορισμένους από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας.

Από τους Tilly Armstrong και Keith Griffith/Dailymail.com

Η κίνηση ήρθε μήνες αφότου μια τραπεζική κρίση προκάλεσε σοκ στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όταν η χώρα είδε τα τρία μεγαλύτερα λουκέτα τραπεζών στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008.

Έκτοτε, ο τραπεζικός τομέας φάνηκε να σταθεροποιείται, αλλά οι νέες αξιολογήσεις της Moody’s τρομάζουν πλέον τους επενδυτές, οδηγώντας τις μετοχές των αποκαλούμενων «Big Four» των αμερικανικών τραπεζών – JPMorgan, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo- κάτω από 0,56% έως 1,9% τη χθεσινή ημέρα.

Σε ένα σημείωμα που εξηγεί την κίνηση αξιολόγησης, οι αναλυτές της Moody’s ανέφεραν τα υψηλότερα επιτόκια εξαιτίας της μάχης κάτα του πληθωρισμού της Federal Reserve, καθώς και μια επικείμενη «ήπια ύφεση» και «αυξανόμενες πιέσεις για κερδοφορία» όσον αφορά τις τράπεζες.

Συνολικά, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας 10 μικρότερων τραπεζών, έθεσε άλλες έξι σε αξιολόγηση για υποβάθμιση και επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις 11 ακόμη τραπεζών, αλλά τις τοποθέτησε με αρνητικές προοπτικές.

Οι 10 τράπεζες που υποβαθμίστηκαν, όλες κατά μία βαθμίδα, ήταν: Commerce Bancshares, BOK Financial Corporation, M&T Bank Corporation, Old National Bancorp, Prosperity Bancshares, Amarillo National Bancorp Incorporated, Webster Financial Corporation, Fulton Financial Corporation και Pinnacle Associial Banc-Corp.

Υπό εξέταση βρίσκονται οι μεγάλοι δανειστές Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street and Truist Financial, Cullen/Frost Bankers και Northern Trust.

Η Moody’s έδωσε επίσης αρνητικές προοπτικές σε 11 ακόμη τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ιδρυμάτων PNC, Capital One και Citizens Financial.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση μετά την ανακοίνωση, επιβαρύνοντας συνολικά τις αγορές, με τον αμερικανικό τραπεζικό δείκτη Dow Jones να χάνει 3,75%.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 158,64 μονάδες, ή 0,4%, στις 35.314,49, ενώ ο S&P 500 έχασε 0,4% και ο Nasdaq composite 0,8%.

Ωστόσο, παρά τις νέες αρνητικές αξιολογήσεις, η Moody’s είπε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. «Αυτό που κάναμε είναι να αναγνωρίσουμε κάποιους αντίθετους ανέμους -δεν λέμε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει “χαλάσει”», δήλωσε στο Reuters η Ana Arsov, διευθύνουσα σύμβουλος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Moody’s. Η ίδια είπε ότι οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να εμφανίσουν κέρδη καθώς αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα επιτόκια, το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και μια επικείμενη ύφεση.

Παρά τις υποβαθμίσεις, το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι μεταξύ της λίστας με τις υψηλότερες αξιολογήσεις στον κόσμο, πρόσθεσε.

Οι αλλαγές στην αξιολόγηση προήλθαν από την πιθανότητα τα τραπεζικά κέρδη να συρρικνωθούν τα επόμενα τρίμηνα, είπε η Arsov.

Η Moody’s προβλέπει ύφεση και εάν η αμερικανική οικονομία επιδεινωθεί, περισσότεροι δανειολήπτες θα μείνουν πίσω στις πληρωμές των δανείων και τελικά θα χρεοκοπήσουν. Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι οι πιστωτικές επιδόσεις ήταν «καλές» τα τελευταία χρόνια.

Πράγματι, τα κέρδη των τραπεζών θα μπορούσαν να τεθούν υπό πίεση καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια στους πελάτες τους προκειμένου να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους.

Κατά την ανακοίνωση της υποβάθμισης των 10 τραπεζών, η Moody’s είπε ότι ο αγώνας της Federal Reserve ενάντια στον πληθωρισμό με όπλο τα υψηλότερα επιτόκια «συνεχίζει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ και στο οικονομικό του κεφάλαιο». Προειδοποίησε ότι τα υψηλότερα επιτόκια συνέχισαν να μειώνουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε μεσαίου μεγέθους περιφερειακές τράπεζες, αφήνοντάς τες εκτεθειμένες στην πτώση των τιμών των μετοχών, εάν οι επενδυτές τρομοκρατηθούν.

Οι καταθέσεις, οι οποίες αποτέλεσαν σημείο πίεσης για τις τράπεζες από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank νωρίτερα φέτος, αναμένεται επίσης να μειωθούν περαιτέρω καθώς τα υψηλά επιτόκια κάνουν τους πελάτες να αναζητήσουν αλλού επιλογές υψηλότερης απόδοσης.

«Παρόλο που η γενική αποστράγγιση χρηματοδότησης καταθέσεων που προκλήθηκε από την ποσοτική σύσφιξη μετριάστηκε το δεύτερο τρίμηνο, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι καταθέσεις σε όλο το σύστημα να επαναλάβουν την πτώση τους τα επόμενα τρίμηνα», ανέφερε η Moody’s.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές παρέμειναν ψύχραιμοι, προτρέποντας τους πελάτες τους να παραμείνουν επίσης ήρεμοι. «Η άποψή μας για τον ευρύτερο τομέα παραμένει ακόμα εποικοδομητική», δήλωσε στο Reuters ο Γεώργιος Λεοντάρης, από την HSBC Global Private Banking and Wealth. «Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε αναβαθμίσει την άποψή μας για τις τράπεζες των ΗΠΑ σε ουδέτερα θετική».

Η κίνηση της Moody’s έρχεται αφότου ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα, μειώνοντάς την μια βαθμίδα από την κορυφαία βαθμολογία AAA σε AA+. Η αιφνιδιαστική κίνηση ήρθε μόλις δύο μήνες αφότου ο οργανισμός προειδοποίησε ότι η αξιολόγηση απειλείται καθώς οι νομοθέτες μάχονταν για την αύξηση του ορίου του χρέους της χώρας, πριν τελικά αποτρέψουν αυτό που θα ήταν η πρώτη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις