Ρωσία-Ιράν ρίχνουν το δολάριο, σπάει τις κυρώσεις των ΗΠΑ


 Όλες οι χώρες που θα ενταχθούν στους BRICS θα βρίσκονται υπό τη στρατιωτική προστασία της Ρωσίας και της Κίνας για να αποτρέψουν την ανατροπή των κυβερνήσεών τους από το NATO/CIA.
Επιπλέον, η Τουρκία ετοιμάζεται να ενταχθεί στους BRICS και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, αφήνοντας έτσι οριστικά το ΝΑΤΟ.

Η είδηση   ότι οι ρωσικές τράπεζες έχουν συνδεθεί με το σύστημα χρηματοοικονομικών πληροφοριών του Ιράν τροφοδοτεί την αντίσταση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και στις δύο χώρες και επιταχύνει την παγκόσμια αποδολαριοποίηση.

Η συμφωνία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της Ρωσίας και του Ιράν για τη σύνδεση των διατραπεζικών τους συστημάτων μεταφοράς, η οποία υπεγράφη επίσημα στις 29 Ιανουαρίου, είναι ένα κρίσιμο βήμα με περισσότερους από έναν τρόπους.

Τεχνικά, 52 ιρανικές τράπεζες που χρησιμοποιούν ήδη το SEPAM, το διατραπεζικό σύστημα τηλεπικοινωνιών του Ιράν, είναι πλέον συνδεδεμένες με 106 τράπεζες που χρησιμοποιούν SPFS, το ρωσικό ισοδύναμο του δυτικού τραπεζικού συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.

Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin βρισκόταν στην Τεχεράνη σε μια συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να επιβλέψει τις τελευταίες λεπτομέρειες: ζήτησε από τις δύο χώρες να επεκταθούν γρήγορα οι συναλλαγές στα δικά τους νομίσματα.

Συναλλαγές σε ρούβλια και ριάλ

Ο Volodin επιβεβαίωσε ότι το μερίδιο των ρουβλίων και των ριαλίων στις αμοιβαίες πληρωμές είναι ήδη πάνω από 60 τοις εκατό και επιβεβαίωσε την επιτυχία της «από κοινού χρήσης των εθνικών συστημάτων πληρωμών Mir και Shetab». Αυτό όχι μόνο θα παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, αλλά μπορεί επίσης να «επιλύσει ζητήματα που σχετίζονται με αμοιβαία επωφελή συνεργασία και να αυξήσει το εμπόριο».

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ιράν στη Μόσχα, Kazem Jalali, είναι πολύ πιθανό το ρούβλι να γίνει τελικά το κύριο νόμισμα στο διμερές εμπόριο: «Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από το 40 τοις εκατό του εμπορίου μεταξύ των χωρών μας διεξάγεται σε ρούβλια».

Ο Τζαλάλι επιβεβαίωσε επίσης ότι η Τεχεράνη ευνοεί το ρούβλι ως το κύριο νόμισμα σε όλους τους μηχανισμούς περιφερειακής ολοκλήρωσης. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην υπό την ηγεσία της Ρωσίας Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU), με την οποία το Ιράν έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Η συμφωνία SEPAM-SPFS θα ξεκινήσει με ένα πιλοτικό πρόγραμμα υπό την επίβλεψη της ιρανικής Shahr Bank και της ρωσικής VTB Bank. Άλλοι δανειστές θα ακολουθήσουν μόλις το πιλοτικό πρόγραμμα εξαλείψει τυχόν πιθανά σφάλματα.

Το βασικό όφελος είναι ότι η SEPAM και η SPFS έχουν ασυλία στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Δύσης που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη και τη Μόσχα. Μόλις η συμφωνία είναι πλήρως λειτουργική, όλες οι ιρανικές και ρωσικές τράπεζες μπορούν να συνδεθούν.

Δεν είναι περίεργο που ο Παγκόσμιος Νότος παρακολουθεί πολύ στενά. Αυτό θα είναι πιθανότατα μια πρωτοποριακή περίπτωση για την παράκαμψη του SWIFT που εδρεύει στο Βέλγιο, το οποίο ουσιαστικά ελέγχεται από την Ουάσιγκτον και, σε μικρότερο βαθμό, την ΕΕ. Η επιτυχία του SEPAM-SPFS σίγουρα θα ενθαρρύνει άλλες διμερείς ή και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών.

Πρόκειται για το INSTC

Οι κεντρικές τράπεζες του Ιράν και της Ρωσίας εργάζονται επίσης για την εισαγωγή ενός σταθερού νομίσματος για το εξωτερικό εμπόριο, που προορίζεται να αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ, το ρούβλι και το ριάλ. Πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κυρίως στην Ειδική Οικονομική Ζώνη του Αστραχάν (ΕΟΖ) στην Κασπία Θάλασσα, η οποία διαχειρίζεται ήδη πολλά ιρανικά προϊόντα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις