Παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ – Η Ελλάδα ξεπέρασε την Ιαπωνία έχει τον χειρότερο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, προσεχώς 400 δισ

Παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ – Η Ελλάδα ξεπέρασε την Ιαπωνία έχει τον χειρότερο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, προσεχώς 400 δισ 

Η Ελλάδα ξεπέρασε την Ιαπωνία για πρώτη φορά στην σχέση χρέους προς ΑΕΠ και πλέον διαθέτει τον

υψηλότερο – άρα και χειρότερο – δείκτη διεθνώς στο 236% με όρους κεντρικής διοίκησης έναντι 233% της Ιαπωνίας.
Η Ιταλία που ενίοτε αναφέρεται ως πρόβλημα στο χρέος έχει φθάσει η σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 155% περίπου.
Καλλιεργείται λανθασμένα η εντύπωση ότι από τα 387 δισεκ. του χρέους μαζί με τα 36,5 δισεκ. repos τα 243 δισεκ. είναι των μηχανισμών στήριξης, έχουν ρυθμιστεί με την μεγάλη συμφωνία του 2018, οπότε… δεν υπάρχει πρόβλημα.
Λάθος.
Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο κάτω από τα δυσμενή σενάρια και προφανώς είναι μη βιώσιμο και κάτω από πραγματικά σενάρια.
Ο πληθωρισμός που εξελίσσεται σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, θα μεταβάλλει την νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και αυτό σημαίνει ότι… θα ξεκινήσει σταδιακά η αύξηση των επιτοκίων.
Μόνο μια αύξηση 0,50% στα επιτόκια παρέμβασης σε βάθος χρόνου θα έχει επίπτωση πάνω από 120 μονάδες βάσης στις αποτιμήσεις των ομολόγων και μια άνοδος των επιτοκίων δεν θα αυξήσει μόνο τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, θα επιβαρύνει το προφίλ χρέους της Ελλάδος.
Ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως με την χειρότερη σχέση χρέους προς ΑΕΠ, είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το μεν χρέος προσεγγίζει τα 400 δισεκ. και το ΑΕΠ πέραν του 2021 και 2022 δεν θα μπορεί να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς – λογιστικής φύσεως -.
Ας ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα από το 2023 θα επανέλθει στους δημοσιονομικούς κανόνες δηλαδή σε πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό σημαίνει ότι το 2,2% του ΑΕΠ από τα δημόσια έσοδα θα καταλήγει για την διαχείριση του χρέους.
xreososossoBN.png

XreosAEP_bn.png

Το ελληνικό κρατικό χρέος μόνο αυξάνεται

Είναι εντυπωσιακό αλλά το ελληνικό κρατικό χρέος, μόνο αυξάνεται και επί της ουσίας η μόνη πραγματική παρέμβαση το haircut του PSI+ ουσιαστικά μηδενίστηκε, καθώς συνεχίζει να έχει αυξητικές τάσεις.
Πρώτη φορά στην ιστορία η Ελλάδα θα βρεθεί με σχεδόν 400 δισεκ. χρέος είναι η χειρότερη επίδοση και ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός, θα φέρει την εθνική οικονομία προ αρνητικών εκπλήξεων.
Όχι η κατάσταση δεν είναι καλή και δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή όταν το χρέος έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ.
Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει πάλι σοβαρό πρόβλημα χρέους και αυτό χρήζει μεγάλης προσοχής.
Δεν μπορεί το χρέος να αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ και ως απόλυτο μέγεθος και ταυτόχρονα, να θεωρούν κάποια ότι τα πράγματα πάνε καλά.
Η επιδείνωση του χρέους θα αποτελέσει μείζονος σημασίας πρόβλημα για την Ελλάδα, η αύξηση του χρέους είναι παραλογισμός.

Επιδείνωση δεικτών

Πάντως είναι εντυπωσιακό οι δύο βασικότεροι οικονομικοί δείκτες για την Ελλάδα, το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα που αμαυρώνουν την ορθή δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος με τα πρωτογενή πλεονάσματα, έχουν επιδεινωθεί.
Το χρέος έχει φθάσει ήδη τα 387,32 δισεκ. με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ιουνίου 2021.

Συνολικό χρέος Ελλάδος 387,32 δισεκ. ευρώ Μάρτιος 2021
Δάνεια από Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 131 δισεκ. ευρώ
Δάνεια από Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας 59,8 δισεκ. ευρώ
Διμερή Δάνεια διακρατικά GLF 51,8 δισεκ. ευρώ
Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου 78 δισεκ. ευρώ
Έντοκα Γραμμάτια 12,6 δισεκ. ευρώ
Ομόλογα που διακρατούνται από ΕΚΤ και ομόλογα PSI περίπου 2 δισ
Ομόλογα που διακρατούνται από την ΕΚΤ SMP 2,3 δισ
Συμφωνίες επαναγοράς – repos 36,56 δισεκ. ευρώ
Δάνεια από το πρόγραμμα Sure και λοιπά δάνεια 5,38 δισεκ.

Το άθροισμα όλων αυτών και κάποιων μικρών ποσών από την ΤτΕ και άλλες πηγές διαμορφώνεται στα 387,32 δισεκ.

Η αύξηση του χρέους που θα συνεχιστεί γιατί η Ελλάδα θα πάρει και 13 δισεκ. δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ θα προβαίνει και σε εκδόσεις ομολόγων ή πράσινων ομολόγων αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη, αρνητικό προπομπό σε μια χώρα με άκρως αρνητική προϊστορία με το χρέος.
Ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα φθάνει σωρευτικά την περίοδο 2020 με 2021 στα 33-34 δισεκ. υπερβαίνει δηλαδή τα 30,8 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης.
xrosossBNN.png
















ΠΗΓΗ

 

Σχόλια

  1. "Το μνημόνιο είναι ευλογία για τη χώρα".... έλεγαν.
    "Τα εμβόλια σώζουν ζωές".... λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΓΛΑΝΙΚΗΣ07 Σεπτεμβρίου, 2021 17:55

    Ποιά 387 δίς, το χρέος είναι κάπου 2 τρίς απλώς το κρύβουν. Μπείτε στην επίσημη έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου του 2019. https://www.elsyn.gr/sites/default/files/%CE%94%CE%99%CE%91%CE%94%CE%97%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%202019.pdf
    Ανοίξτε την σελ 34 πίνακας 4 στην 4η στήλη "απολογισμός εξόδων" υπάρχει ένα νούμερο 1.113.870.729.964,85 (1 τρίς 113 δίς). Τι είναι αυτό; Χρέος είναι απλώς το κρύβουν "κάτω απο το χαλί" και για κάποιον λόγο δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο χρέος. Οπότε άν βάλουμε και τα 400 περίπου δις επίσημο χρέος φτάνουμε τα 1,5 τρίς. Και αυτό είναι το 2019. Το 2021 μετά από 2 χρόνια lockdown να μην έχει φτάσει τα 2 τρίς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις