Τι συμβαίνει με τους σεισμολόγους; Μηνύσεις για διαρροή εμπιστευτικών ενημερώσεων και ανησυχία για Κορινθιακό
Προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα τόσο για τη μήνυση που έχει καταθέσει ο κ. Ευθύμιος Λέκκας και ο κ. Κώστας Μακρόπουλος κατά
του κ. Γεράσιμου Χουλιάρα και τους λόγους αυτής, όσο και για τις αποκαλύψεις του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη για έντονα πρόδρομα φαινόμενα και μικροσεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό.Ο Γεράσιμος Χουλιάρας πήρε κλήση για να παρουσιαστεί στην 4η Πταισματοδίκη Αθηνών στις 12 Μαρτίου 2021 «για να λάβει γνώση της ποινικής υπόθεσης με εγκαλούντες/ μηνυτές τον Ευθύμιο Λέκκα κλπ σε βάρος του για ενδεχόμενη παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και να εξεταστεί ανωμοτί».
Ο κ. Χουλιάρας διευκρίνισε στο ότι η μήνυση δεν αφορά καμία πρόγνωση για σεισμό, αλλά αφορά ανάρτηση που είχε κάνει στο λογαριασμό του στο facebook το 2019 σχετικά με την πρόσκληση του ΟΑΣΠ προς τον ίδιο και άλλους 19 για τη συνεδρίαση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου.
Η πρόσκληση που έγινε στα μέλη ήταν «εμπιστευτική» αλλά όπως επισήμανε ο κ. Χουλιάρας δεν το αντιλήφθηκε και ανέβασε στο facebook το έγγραφο αυτό, ενημερώνοντας τους διαδικτυακούς του φίλους. Η πρόσκληση έγραφε πάνω δεξιά «ΕΜΠ» που σήμαινε «εμπιστευτικό».
Μετά τη δημοσιοποίηση και λίγη ώρα αφού βρισκόταν στον «αέρα» του facebook ο κ. Χουλιάρας κατέβασε την συγκεκριμένη ανάρτηση. Ωστόσο ο κ. Λέκκας και ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Μακρόπουλος κατέθεσαν μήνυση για παράβαση απορρήτου.
1.1.2021-28.2.2021 1500 σεισμοί σε δυο μήνες στον δυτικό Κορινθιακό http://www.gein.noa.gr/el/seismikotita/xartes
Δημοσιεύτηκε από Gerasimos Chouliaras στις Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021
«Ξυπνά» ο εφιάλτης του Κορινθιακού;
Την ίδια ώρα και όπως αναφέρει η ανησυχία ενεργοποίησης κάποιου ρήγματος στον κορινθιακό, όπως των Αλκυονίδων, που έδωσαν το μεγάλο σεισμό του Φεβρουαρίου του 1981 είναι μεγάλη.
Στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού και όχι μόνο, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει καταστήσει μία συστοιχία σε πολλές μεριές, ειδικών οργάνων προερχόμενα από Ρωσία, που μετρούν το ραδόνιο. Πρόκειται για ένα ραδιενεργό αέριο το οποίο εισέρχεται στην επιφάνεια της γης προτού ακόμη γίνει ένας μεγάλος σεισμός.
Σε σεισμογενείς περιοχές υπάρχει πίεση των πετρωμάτων όπου αναπτύσσονται μικρορήγματα. Μέσα από αυτά γίνεται η έκκριση του ραδονίου το οποίο είναι ένα άοσμο, άχρωμο και άγευστο αέριο. Η μεγάλη ποσότητα εισπνοής του εν λόγω αερίου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Ο κ. Άκης Τσελέντης, καθηγητής Σεισμολογίας και Δ/ντης στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μιλάει στη zougla.gr για το τί συμβαίνει στο ρήγμα του Κορινθιακού Κόλπου
«Σε μία σεισμογενή ζώνη υπάρχει πίεση των πετρωμάτων και αναπτύσσονται μικρά ρήγματα. Μέσα από αυτά εισέρχεται στην επιφάνεια το ραδόνιο το οποίο το μετράμε και το συνδυάζουμε με πρόδρομα σεισμικά φαινόμενα», λέει ο κ. Τσελέντης.
«Έχουμε παρατηρήσει ότι στην Πύλο και τη Ζάκυνθο που έχουμε εγκαταστήσει αυτές τις συσκευές, κάθε σεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ μας δίνει μια σχετική ανωμαλία. Έχουμε βάλει λοιπόν τέτοιες συσκευές στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού, επειδή αυτή την περίοδο, ο Κορινθιακός φαίνεται ότι είναι σε μία διέγερση.
Για παράδειγμα, εγώ τώρα βρίσκομαι στη νότια περιοχή, στην περιοχή Ναυπακτίας, όπου όλο το βράδυ δεν σταματήσαμε από τους μικροσεισμούς».
«Δηλαδή από τον Φεβρουάριο έως τώρα έχουμε καταγράψει πάνω από 1.800 μικροσεισμούς. Αυτοί οι σεισμοί δεν είναι πολύ αισθητοί, είναι όμως υπαρκτοί».
»Στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού έχουμε βάλει και στο Λουτράκι και στην Πέρα Χώρα και έχουμε δει κάποιες μικρές μεταβολές», λέει ο κ. Τσελέντης και συνεχίζει: «Βέβαια, η μέτρηση του ραδονίου είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί δεν είναι ένα απλό θερμόμετρο. Είναι μια διαδικασία μέσα σε μια γεώτρηση με ειδικά ηλεκτρονικά... έχει μεγάλη ευαισθησία με τον καιρό. Δηλαδή μια βροχή μπορεί να μας αλλάξει τελείως τα δεδομένα… έχουμε αναπτύξει τέτοιους αλγορίθμους και εντάσσουμε αυτή την τεχνολογία στο δίκτυο προδρόμων στο Γεωδυναμικό το οποίο περιλαμβάνει και δίκτυα σεισμογράφων, μετρήσεις στάθμης του νερού και θερμοκρασίας. Γιατί πιστεύουμε ότι ένας σεισμός συνοδεύεται από πάρα πολλά πρόδρομα φαινόμενα. Οπότε μία συνδυασμένη τέτοια καταγραφή μπορεί πραγματικά να μας δώσει χρήσιμα στοιχεία».
«Υπάρχει ένα χωριό στην Κεφαλονιά όπου οι καρκίνοι του πνεύμονα έχουν φτάσει το 95%. Βάλαμε εκεί συσκευές και είδαμε ότι υπάρχει μεγάλη εκπομπή ραδονίου γιατί υπάρχουν κάποια ρήγματα εκεί κοντά τα οποία βγάζουν το αέριο στην επιφάνεια. Άρα το ραδόνιο είναι πολύ επικίνδυνο αέριο», προσθέτει ο κ. Τσελέντης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου