Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν.Μαδούρο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο η… μισή Γουιάνα γίνεται Πολιτεία της χώρας!

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν.Μαδούρο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο η… μισή Γουιάνα γίνεται Πολιτεία της χώρας! 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο

εξέδωσε διάταγμα με το οποίο δίνει εντολή η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Εσεκίμπο της Γουιάνας, να ενταχθεί ως η 24η Πολιτεία στην Ομοσπονδία της Βενεζουέλας!

Διόρισε επίσης και επικεφαλής της νέας Πολιτείας, της Γουιάνα Εσεκίμπο, μιας περιοχής πλούσια σε ορυκτά, που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του κράτους της Γουιάνας και βρίσκεται κοντά σε μεγάλα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου.

 

 

 

Το ερώτημα είναι πως θα υλοποιήσει το Καράκας αυτό το διάταγμα και ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ που έχουν μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή.

Η προσάρτηση αποφασίστηκε σε πρόσφατο δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα. Σε αυτό, φέρεται ότι το 95% των Βενεζουελάνων υποστήριξε την κατάληψη του εδάφους.

Ο Ν.Μαδούρο υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για τη σύσταση της «Ύπατης Επιτροπής για την Άμυνα της Γουιάνα Εσεκίμπα».

Αυτό περιλαμβάνει την έγκριση αδειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και εξόρυξης στην περιοχή.

Ο Μαδούρο παρουσίασε ακόμα έναν νέο χάρτη της Βενεζουέλας στους νομοθέτες των πολιτειών, που περιλαμβάνει τα αμφισβητούμενα εδάφη, παραγγέλνοντας περαιτέρω απογραφή μεταξύ των κατοίκων της προσαρτημένης επικράτειας, στους οποίους θα δοθεί πλέον η ιθαγένεια της Βενεζουέλας.

Ζητήθηκε επίσης από τους νομοθέτες να συντάξουν νόμο που απαγορεύει την πρόσληψη οποιασδήποτε εταιρείας που έχει εργαστεί στο παρελθόν στα αμφισβητούμενα ύδατα της Γουιάνας.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα εκεί, θα κληθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή εντός τριών μηνών.

Η εδαφική διαμάχη μεταξύ της Γουιάνας και της Βενεζουέλας, έγινε ακόμα βαθύτερη με την ανακάλυψη πετρελαίου.

Ο Μαδούρο έδωσε επίσης εντολή στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA να δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα που ονομάζεται PDVSA Essequibo για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων στην περιοχή, το οποίο πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.

Η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι της εκλάπη γη το 1899, όταν η Γουιάνα ήταν βρετανική αποικία και διαιτητές από τη Βρετανία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν για τα σύνορα.

Κατά τη Βενεζουέλα, η περιοχή θεωρείται ιστορικά μέρος της επικράτειάς της από το 1777, όταν ήταν μέρος της ισπανικής αυτοκρατορίας, με τον ποταμό Εσεκίμπο να αποτελεί φυσικό όριο.

Οι ΗΠΑ εκπροσώπησαν τη Βενεζουέλα εν μέρει επειδή η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βρετανία.

Οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας ισχυρίζονται ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συνεργάστηκαν για να εξαπατήσουν τη χώρα τους αποσπώντας της αυτή την γη.

Υποστηρίζουν επίσης ότι μια συμφωνία μεταξύ της Βενεζουέλας, της Βρετανίας και της αποικίας της Βρετανικής Γουιάνας που υπογράφηκε το 1966 για την επίλυση της διαφοράς, ουσιαστικά ακύρωσε την αρχική διαιτησία.

Η Γουιάνα υποστηρίζει από την πλευρά της, ότι η αρχική συμφωνία είναι νόμιμη και δεσμευτική και ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών το 2018 να την κρίνει ως τέτοια, αλλά μια απόφαση απέχει χρόνια για να εκδοθεί

Το 2015, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου ανοιχτά της ακτής του Εσεκίμπο από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της ExxonMobil, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της Βενεζουέλας, της οποίας η δέσμευση να επιδιώξει την εδαφική διεκδίκηση είχε διακυμάνσεις με την πάροδο των ετών.

Η κοινοπραξία ξεκίνησε την άντληση πετρελαίου τον Δεκέμβριο του 2019, μετατρέποντας σε μεγάλο βαθμό την αγροτική Γουιάνα στην τέταρτη μεγαλύτερη υπεράκτια παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο!

Έκτοτε, η ExxonMobil έχει ξεκινήσει 63 έργα γεώτρησης, ανεβάζοντας την παραγωγή της Γουιάνας στα 600.000 βαρέλια την ημέρα (bpd).

Οι επιχειρήσεις αποφέρουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για τη φτωχή χώρα των σχεδόν 800.000 ανθρώπων, που είδε την οικονομία της να αναπτύσσεται κατά σχεδόν 60% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η τρέχουσα ημερήσια παραγωγή βαρελιών, αναμένεται να φτάσει τα 800.000 βαρέλια τα επόμενα χρόνια, ενώ μέχρι το τέλος του 2027, υπολογίζεται να φτάσει τα 1,2 εκατομμύρια bpd (βαρέλια την ημέρα)!

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Γουιάνας κατευθύνονταν σε μεγάλο βαθμό προς την Ολλανδία και τον Παναμά τον περασμένο μήνα, με μεγάλο μέρος του πετρελαίου από τον Παναμά στη συνέχεια να επανεξάγεται στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με την S&P Global.

Τον Σεπτέμβριο, η Γουιάνα άνοιξε προσφορές για 14 επιπλέον υπεράκτια πετρελαϊκά μπλοκ διαθέσιμα για εξερεύνηση και ανάπτυξη, με έξι εταιρείες και ομίλους να υποβάλλουν προσφορές.

Μεταξύ αυτών ήταν η ExxonMobil, η οποία συνεργάστηκε ξανά με την αμερικανική Hess Corp και την China National Offshore Oil Corp, και η γαλλική Total Energies, η οποία συνεργάστηκε με εταιρείες στο Κατάρ και τη Μαλαισία.

Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού στον κόσμο, αλλά η πετρελαϊκή της βιομηχανία έχει ακρωτηριαστεί από χρόνια κακοδιαχείρισης και οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην κρατική εταιρεία πετρελαίου μετά την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο το 2018, την οποία οι Αμερικανοί και οι Δυτικοί δεν αναγνωρίζουν.

Ισχυρίζονται ότι έγινε νοθεία ενώ η ανταπάντηση είναι πως οι Αμερικανοί δεν θέλουν τον Μαδούρο που ήταν διάδοχος του αποθανόντος προέδρου Χιούγκο Τσάβεζ.

Η παραγωγή της Βενεζουέλας μειώθηκε σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία από 3 εκατομμύρια bpd σε 400.000, στο χαμηλότερο επίπεδο, ανακάμπτοντας ελαφρά στις 750.000 bpd σήμερα.

Πολλοί θεωρούν σχεδόν αδύνατο να εισβάλει η Βενεζουέλα σε ολόκληρη την περιοχή του Εσεκίμπο, η οποία είναι τεράστια και δεν έχει δρόμους ενώ είναι αραιοκατοικημένη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. Σχεδόν fake news του προ(κτο)νιούς. Μην δίνεις σημασία Κωνσταντίνε.
    ------------------
    Εδώ, η φοβερή είδηση που προοιωνίζει την καταιγίδα που έρχεται.. :
    https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/710115/telos-tou-paixnidioy-gia-ti-fed-o-faylos-oikonomikos-kyklos-oloklironetai-me-mia-krisi-xeiroteri-apo-afti-tou-1930

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεχίζω, γιατί "σχεδόν fake" :
    Η περιοχή ανήκει στη Βενεζουέλα και την έχει αρπάξει η EXON MOBIL μετά από τον Chavez. Η Βενεζουέλα είναι μεν αριστερή, αλλά πολεμάει το αμερικάνικο deep state, γι αυτό και θά 'πρεπε να την υποστηρίζουμε. Θυμάσαι τον Gaido που οι αμερικανοί τον έφεραν σαν "πρόεδρο" μέσω Κολομβίας και έφαγε κλωτσιά; Ακόμα και η Κολομβία σήμερα πολεμάει το βαθύ κράτος. Αλλάζουν οι καιροί αλλά το προκτονιούς μένει στα ίδια.
    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις