ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΩΡΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΙ...?

 

Η Δρ. Heidi Klessig,

εμφανίστηκε πρόσφατα στην τηλεόραση του Children’s Health Defence (CHD) για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους ότι η εγγραφή ως δωρητής οργάνων τους θέτει σε κίνδυνο να αφαιρεθούν τα όργανά τους από το σώμα τους όσο είναι ακόμα ζωντανοί, γράφει ο Ethan Huff.

Όταν οι άνθρωποι εγγράφονται για να γίνουν δότες οργάνων στο DMV, καλώς εννοούνται ότι «δίνουν το δώρο της ζωής», αλλά η Δρ. Klessig λέει ότι πρόκειται για μια εντελώς εσφαλμένη ονομασία, με βάση όσα γνωρίζει για το πώς λειτουργεί πραγματικά η διαδικασία.

«Όταν εγγράφεσαι ως δωρητής οργάνων, πηγαίνεις στο Τμήμα Μηχανοκίνητων Οχημάτων (?) και βλέπεις τις φωτεινές πινακίδες που λένε «δώσε το δώρο της ζωής», αλλά δεν σου παρουσιάζεται έντυπο συγκατάθεσης», εξηγεί στο παρακάτω βίντεο.

«Ποτέ δεν σου λένε ότι όταν είσαι εγκεφαλικά νεκρός σαν δότης οργάνων, δεν είσαι βιολογικά νεκρός. Οι δότες δεν έχουν πεθάνει αλλά χτυπά ακόμη η καρδιά τους. Οι πνεύμονές τους λειτουργούν. Το πεπτικό τους σύστημα λειτουργεί. Τα νεφρά τους λειτουργούν».

 

 

Εγκεφαλικός θάνατος δεν σημαίνει νεκρός

Λόγω του ήχου της λέξης, ο εγκεφαλικά νεκρός μπορεί να κάνει να φαίνεται ότι κάποιος είναι ήδη νεκρός και έτοιμος να συλλέξουν τα όργανά του και να δώσουν σε κάποιον άλλον που τα έχει ανάγκη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο εγκεφαλικός θάνατος δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι πραγματικά νεκρός.

«Οι άνθρωποι που δηλώνουν εγκεφαλικά νεκροί έχουν γεννήσει υγιή μωρά», λέει η δρ. Klessig. «Αυτοί οι άνθρωποι σίγουρα δεν είναι νεκροί».

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν δύο τέτοιες περιπτώσεις δωρητών οργάνων που δηλώθηκαν εγκεφαλικά νεκροί πριν αφαιρεθούν τα όργανά τους για μεταμόσχευση. Και τα δύο άτομα θα μπορούσαν να αναρρώσουν εάν δεν είχαν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, όπως φαίνεται, από τη βιομηχανία μεταμόσχευσης οργάνων.

Ένας 19χρονος αθλητής ονόματι Terrance Howard κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα που του έφερε φρικτό εγκεφαλικό τραύμα. Οι γονείς του Χάουαρντ έχουν όπως η Klessig περιγράφει ως «σοκαριστικό και φρικτό» βίντεο που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο παρακαλούσαν τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να κάνουν τον γιο τους καλύτερα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η άλλη υπόθεση αφορά την 23χρονη Τζαμαϊκανή φοιτήτρια επιχειρήσεων Amber Ebanks, η οποία, μετά τη διάγνωση εγκεφαλικού θανάτου της, παραμελήθηκε και αφέθηκε να πεθάνει από την πείνα. Η Ebanks υπέστη κάποιο είδος τραυματισμού που την έκανε να οδηγηθεί στο νοσοκομείο Montefiore στο Μπρονξ, για να πεθάνει 10 μέρες αργότερα και να της συλλέξουν τα όργανά της στο νοσοκομείο.

«Είχε μια καρδιά που χτυπούσε. Είχε πνεύμονες που λειτουργούσαν. Έμοιαζε με κάθε άλλο ασθενή στο νοσοκομείο που γινόταν καλύτερα. Και η οικογένειά της πάλεψε για αυτήν. Ήθελαν τη φροντίδα της, αλλά δέχονταν πίεση σχεδόν κάθε μέρα – οι γιατροί ήθελαν να σταματήσουν την διασωλήνωση της».

«Η ομάδα προμήθειας οργάνων στην πραγματικότητα εμφανίστηκε την πρώτη κιόλας μέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση, ακόμη και πριν κηρυχθεί εγκεφαλικά νεκρή – ξέρετε, ήθελαν να είναι δότης οργάνων, κάτι που η οικογένειά της αρνήθηκε».

«Μόλις γίνεις δωρητής οργάνων, δεν είναι εύκολο να το ξεφορτωθείς», έγραψε κάποιος στο X σχετικά με το να γίνεις δωρητής οργάνων. «Δεν μπορείτε απλώς να κάνετε αίτηση για αυτό όπως μπορείτε. Δεν μπορείς να το κάνεις ούτε διαδικτυακά. Συμπληρώνεις μια φόρμα και τη στέλνεις. Δεν ακούς ποτέ από κανέναν ότι έχει ολοκληρωθεί. Μετά ανανεώνεις και τους λες ότι δεν είσαι πια δωρητής και λένε ότι το λέει ο υπολογιστής».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις