Εφιαλτική πρόβλεψη σε συνέδριο των Rothschild – Αρκετά πολεμήσαμε για το πετρέλαιο… η μεγάλη αναμέτρηση θα είναι για τα τρόφιμα

Εφιαλτική πρόβλεψη σε συνέδριο των Rothschild – Αρκετά πολεμήσαμε για το πετρέλαιο… η μεγάλη αναμέτρηση θα είναι για τα τρόφιμα  

Ο Sunny Verghese,

Διευθύνων Σύμβουλος της Olam Agri, μιας εταιρείας εμπορίας γεωργικών προϊόντων με έδρα τη Σιγκαπούρη, μίλησε στο συνέδριο καταναλωτών Redburn Atlantic και Rothschild την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας το κοινό ότι ο κόσμος οδεύει προς μια περίοδο «διατροφικών πολέμων» καθώς οι γεωπολιτικές εστίες εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη.
"Έχουμε κάνει πολλούς πολέμους για το πετρέλαιο.
Θα κάνουμε μεγαλύτερους πολέμους για τα τρόφιμα και το νερό", δήλωσε ο Verghese, σύμφωνα με τους Financial Times, προσθέτοντας ότι ο προστατευτισμός τροφίμων ανάγκασε ορισμένες κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις εγχώριες προμήθειες τροφίμων, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό τροφίμων.
Επισήμανε ότι η αύξηση των μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών το 2022 ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία—1.266 από 154 χώρες σύμφωνα με την καταμέτρησή του— είχε πυροδοτήσει «μια υπερβολική ανισορροπία ζήτησης-προσφοράς».
Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (που προκλήθηκαν από το Ελ Νίνιο) είτε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτές οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα χρόνια.
Ο Verghese είπε ότι οι πιο πλούσιες χώρες έχουν δημιουργήσει πλεονάσματα στρατηγικών εμπορευμάτων λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας, η οποία βοήθησε στην άνοδο των τιμών των τροφίμων.
«Η Ινδία, η Κίνα, όλοι έχουν αποθέματα ασφαλείας», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό απλώς επιδεινώνει το παγκόσμιο πρόβλημα».
Τα τελευταία στοιχεία από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αρχίζουν να αυξάνονται για άλλη μια φορά και παραμένουν πολύ πάνω από τα προ του Covid επίπεδα.

Η μοίρα των φτωχών

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι πιο φτωχές χώρες είναι εξαιρετικά ευάλωτες στις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και στις ελλείψεις, και αυτές οι περιοχές διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής.
Ωστόσο, οι πλουσιότερες οικονομίες δεν είναι άτρωτες, καθώς έχουμε δει στοιχεία με τους αμερικανούς καταναλωτές να αποσύρονται από τις δαπάνες για τρόφιμα ενώ διαμαρτύρονται για την αποτυχία της Bidenomics.
Οι FT παρείχαν δύο πρόσφατα παραδείγματα προστατευτισμού τροφίμων που είναι πιθανό να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, επιδεινώνοντας τους κινδύνους επισιτιστικής ασφάλειας για τους πιο ευάλωτους στον κόσμο.
Το 2022, η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές φοινικέλαιου για να προστατεύσει την τοπική αγορά, ενώ πέρυσι η Ινδία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων ειδών ρυζιού σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση των εγχώριων τιμών πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, μετά από ασταθή μουσώνα που διέκοψε την παραγωγή και πυροδότησε φόβους για προμήθεια έλλειψη.
Οι κίνδυνοι στρέφονται προς περισσότερους περιορισμούς των εξαγωγών τροφίμων καθώς ο κόσμος χωρίζεται σε μια πολυπολική κατάσταση γεμάτη συγκρούσεις και χάος.
Ο προστατευτισμός μπορεί να είναι το χειρότερο πράγμα για την επισιτιστική ασφάλεια και ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια.
Αυτό είναι ακόμα μια απόδειξη ότι οι Αμερικανοί πρέπει να εγκαταλείψουν τα βιομηχανικά συγκροτήματα τροφίμων και να υποστηρίξουν τους ντόπιους αγρότες, ώστε να μπορούν να ενισχύσουν τις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους στο εξωτερικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΡΟΜΠΟΤ
    ΔΗΜΟΣΊΟΥ...
    ΣΤΗΝ
    ΝΌΤΙΑ ΚΟΡΈΑ
    ΑΥΤΟΚΤΟΝΊΣΕ
    ΠΟΥ ΝΑΤΑΝ
    ΚΑΙ ΕΙΣ
    ΤΗΝ ΠΑΤΡΊΣ!




    Ι'Μ ΠΩΣ!




    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις