Έτοιμο να αρχίσει το τραπεζικό ντόμινο στις ΗΠΑ – Ποια είναι η πρώτη τράπεζα που θα… πέσει, σε επιφυλακή η Fed

Έτοιμο να αρχίσει το τραπεζικό ντόμινο στις ΗΠΑ – Ποια είναι η πρώτη τράπεζα που θα… πέσει, σε επιφυλακή η Fed 

 Φαίνεται ότι στις ΗΠΑ

έχει έρθει η ώρα για ένα κύμα εξυγίανσης στον τραπεζικό κλάδο.
Ένα βασικό πρόγραμμα που κρατούσε τις τράπεζες των ΗΠΑ στη ζωή έληξε τον περασμένο μήνα και όλοι γνώριζαν τι θα σήμαινε αυτό.
Την τελευταία Παρασκευή του Απριλίου, η FDIC είχε πάρει τα περιουσιακά στοιχεία της Republic Bank και είχε ήδη διευθετήσει την πώληση τους στην Fulton Bank.
Την ώρα όμως που έγινε γνωστό αυτό, όλα στις ΗΠΑ ήταν κλειστά.
Μέχρι την επόμενη Δευτέρα… όλοι τα είχαν ξεχάσει.
Την στιγμή που κατασχέθηκε, η Republic Bank είχε 32 υποκαταστήματα στο Νιου Τζέρσεϊ, την Πενσυλβάνια και τη Νέα Υόρκη.
Όπως είχε αναφέρει η FDIC η» Republic First Bank με έδρα τη Φιλαδέλφεια (που δραστηριοποιείται ως Republic Bank) έκλεισε σήμερα από το Τμήμα Τραπεζών και Κινητών Αξιών της Πενσυλβάνια, το οποίο διόρισε την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) ως παραλήπτη.
Για την προστασία των καταθετών, η FDIC συνήψε συμφωνία με τη Fulton Bank, την Εθνική Ένωση του Λάνκαστερ, Πενσυλβάνια για την ανάληψη ουσιαστικά όλων των καταθέσεων και την αγορά ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων της Republic Bank».
Τα 32 καταστήματα της Republic Bank στο Νιου Τζέρσεϋ, την Πενσυλβάνια και τη Νέα Υόρκη θα ανοίξουν ξανά ως υποκαταστήματα της Fulton Bank, ενώ οι καταθέτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους γράφοντας επιταγές ή χρησιμοποιώντας ΑΤΜ ή χρεωστικές κάρτες.
Οι επιταγές που έχουν εκδοθεί στη Republic Bank θα συνεχίσουν να διεκπεραιώνονται και οι πελάτες δανείων θα πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους ως συνήθως.

Το μοτίβο… επαναλαμβάνεται

Ήδη οι αναλυτές της αγοράς έχουν διαπιστώσει ότι αναδύεται ένα μοτίβο που πιθανότατα θα συνεχίσουν να βλέπουν για μελλοντικές χρεοκοπίες τραπεζών.
Πριν καν ανακοινωθεί αυτή η κατάσχεση, είχε ήδη γίνει συμφωνία για μια μεγαλύτερη τράπεζα να λάβει τα περιουσιακά στοιχεία της Republic Bank.
Φυσικά, οι φορολογούμενοι δεν απαλλάχτηκαν ακριβώς από αυτή τη συμφωνία.
Σύμφωνα με το FDIC, αυτή η συμφωνία θα κοστίσει στο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων 667 εκατομμύρια δολάρια…
Στις 31 Ιανουαρίου 2024, η Republic Bank είχε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά περιουσιακά στοιχεία και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις.
Το FDIC εκτιμά ότι το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (DIF) που σχετίζεται με την αποτυχία της Republic Bank θα είναι 667 εκατομμύρια δολάρια.
Το FDIC καθόρισε ότι σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές λύσεις, η εξαγορά της Republic Bank από τη Fulton Bank είναι η λιγότερο δαπανηρή λύση για το DIF, ένα ασφαλιστικό ταμείο που δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο το 1933 και το οποίο διαχειρίζεται το FDIC για την προστασία των καταθέσεων στις τράπεζες της χώρας.
Εάν λίγες μόνο τράπεζες καταρρεύσουν φέτος, το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων θα μπορεί να το χειριστεί.
Τι θα συμβεί όμως εάν δεκάδες τράπεζες αρχίσουν να πτωχεύουν;

Τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν

Ήταν ξεκάθαρο εδώ και πολύ καιρό ότι η Republic Bank είχε πρόβλημα.
Είχε «μη πραγματοποιηθείσες απώλειες ύψους 262 εκατομμυρίων δολαρίων από ομόλογα» και η τιμή της μετοχής της Republic είχε πέσει μέχρι το 1 σεντ…
Η τιμή της μετοχής της τράπεζας υποχώρησε από λίγο πάνω από 2 δολάρια στην αρχή του έτους σε περίπου 1 σεντ στις 26 Απριλίου, αφήνοντάς την με κεφαλαιοποίηση κάτω από 2 εκατομμύρια δολάρια.
Οι μετοχές της διαγράφηκαν από τον Nasdaq τον Αύγουστο και τώρα διαπραγματεύονται εξωχρηματιστηριακά.
Αλλά υπάρχουν αρκετές άλλες τράπεζες που βρίσκονται επί του παρόντος σε ασταθές έδαφος.
Για παράδειγμα, η New York Community Bank θα είχε ήδη καταρρεύσει εντελώς αν μια ομάδα επενδυτών δεν είχε πειστεί να διαθέσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε αυτό το προβληματικό ίδρυμα…
Πρόσφατα, η New York Community Bank είχε σοβαρές διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής της, καθώς οι πελάτες άρχισαν να τραβούν τα μετρητά τους, αφού είπε ότι είχε εντοπίσει «ουσιώδη αδυναμία» στους ελέγχους της εταιρείας.
Η τράπεζα έλαβε μια επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας του πρώην υπουργού Οικονομικών, Steven Mnuchin, Liberty Strategic Capital, τον Μάρτιο.
Φυσικά, δεν είναι μόνο η κοινοτική τράπεζα της Νέας Υόρκης που πατάει σε λεπτό πάγο.
Στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, χιλιάδες ακόμη περιφερειακές τράπεζες θα αποτύχουν.

Οι λόγοι

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τόσες πολλές τράπεζες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής είναι επειδή αντιμετωπίζουν την κατάρρευση εμπορικών ακινήτων ιστορικών διαστάσεων.
Στο Σεντ Λούις, το ψηλότερο κτίριο γραφείων πουλήθηκε πρόσφατα για 98% λιγότερο από αυτό που άξιζε το 2006… δηλαδή για περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια.
Το Railway Exchange Building, κάποτε το στολίδι του κέντρου του Σεντ Λούις με το διάσημο πολυκατάστημα Barr και τα μεγάλα γραφεία του, είναι επίσης τώρα ένα άδειο.
Σε όλες τις πολιτείες, οι αξίες των εμπορικών ακινήτων έχουν μειωθεί δραματικά και οι μικρές και μεσαίες τράπεζές μας κάθονται σε βουνά από δάνεια για εμπορικά ακίνητα.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να εμφανίζονται περισσότερα σημάδια ότι η συνολική οικονομία κινείται γρήγορα προς τη λάθος κατεύθυνση.
Για παράδειγμα, η Walmart μόλις ανακοίνωσε ότι κλείνει δύο ακόμη καταστήματα…, ενώ μόνο το 2024 έχει ήδη κλείσει έξι. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις