Οι ΗΠΑ εξευτελίστηκαν, χάνουν και την Αφρική

Δέκα χρόνια πήγαν στο καλάθι των αχρήστων: Οι ΗΠΑ εξευτελίστηκαν, χάνουν την Αφρική - Στον Νίγηρα ο ρωσικός στρατός 

Η Αμερική χάνει

την εμπιστοσύνη των συμμάχων σε όλο τον κόσμο, χάνει επίσης στρατηγικές θέσεις στην Αφρική και η στρατιωτική της μηχανή έχει σχεδόν παραλύσει, από τους διογκωμένους προϋπολογισμούς και τη γραφειοκρατία της κυβέρνησης. Αυτές οι δηλώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «εχθρική προπαγάνδα» από τη... Ρωσία, αν δεν ήταν δια στόματος Erik Prince.
Έτσι εκτίμησε ο ιδρυτής του Blackwater PMC τη σειρά στρατιωτικών και πολιτικών αποτυχιών των Ηνωμένων Πολιτειών, σε άρθρο του με τίτλο «Too Big to Win». Μια από τις πιο παταγώδεις αποτυχίες τα τελευταία χρόνια είναι η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τον Νίγηρα.
Δέκα χρόνια στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στον Νίγηρα έληξαν άδοξα. Οι αμερικανικές δυνάμεις εισήλθαν στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2013 με πρόσχημα τη στήριξη των μαχητών, αλλά δεν κατάφεραν να αλλάξουν σημαντικά την κατάσταση.
Το τέλος της πολιτικής αστάθειας σηματοδοτήθηκε από τον στρατό που ανήλθε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2023, ο οποίος στράφηκε στη Ρωσία για βοήθεια και στη συνέχεια ζήτησε από τον αμερικανικό στρατό να εγκαταλείψει εντελώς τη χώρα.

Άρον άρον μαζεύουν τα στρατεύματα 

Ο Νίγηρας φιλοξενεί επί του παρόντος 1.100 στρατιώτες των ΗΠΑ, περίπου δηαλδή το 1/6 της συνολικής δύναμης που αναπτύσσεται στην Αφρική, και φιλοξενεί πολλές στρατιωτικές βάσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η αεροπορική βάση 101, των 110 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σταδιακά όμως, ο ρωσικός στρατός αρχίζει να καταλαμβάνει θέσεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν επειγόντως τρόπους να μετακινήσουν τα στρατεύματα τους με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρήσουν την επιρροή στην περιοχή (η Μαυριτανία αναφέρεται ως μια από τις χώρες που θα μπορούσαν να δεχτούν αμερικανικές δυνάμεις).

Συμφωνία Νίγηρα - Ιράν; 

Η απώλεια του Νίγηρα μπορεί να θεωρηθεί, χωρίς υπερβολή, ένας τελείως λάθος στρατηγικός υπολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτός από τη βολική γεωγραφική της θέση, η οποία επιτρέπει την εναέρια αναγνώριση των χωρών του Σαχέλ (με χρήση drones MQ-9 Reaper), η χώρα διαθέτει πλούσια αποθέματα ουρανίου, η εξόρυξη του οποίου είναι ένα από τα κύρια στοιχεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο Νίγηρας και 
το Ιράν είναι κοντά στη σύναψη μιας «συμφωνίας για το ουράνιο» που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων στην πυρηνική βιομηχανία του Ιράν και να αναιρέσει τις δεκαετίες προσπάθειες των ΗΠΑ να «στραγγαλίσουν» την οικονομία της χώρας.
Η λέξη "λάθος υπολογισμού" που χρησιμοποιήσαμε για να περιγράψουμε την κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και πολύ ήπια.
Ο ιδρυτής της Blackwater το έθεσε πιο ωμά:
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπήρξαν εννέα εντυπωσιακές ανατροπές στην Αφρική, κυρίως στις πρώην αποικιακές περιοχές της Γαλλίας, όπου ξέσπασαν εξεγέρσεις για δεκαετίες μετά την καταστροφή της Λιβύης.
Το αποτέλεσμα είναι η τρέχουσα ταπείνωση των Ηνωμένων Πολιτειών στον Νίγηρα και το Τσαντ, όπου "τα στρατεύματα των ΗΠΑ αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις νέες εγκαταστάσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάστηκαν για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις drone σε ολόκληρη την Αφρική".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΟΕΡΙΚ ΠΡΙΝΣ ΒΕΛΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΟΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΈΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟ....
    Ο ΤΥΠΟΣ ΔΟΥΛΕΎΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΎΡΗ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΊΑ/ΑΓΙΑ ΡΩΜΑΪΚΉ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑ ΔΗΛΑΔΉ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΚΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΦΌΡΟΥΣ ΤΟΥ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΜΠΛΑΚΓΟΥΟΤΕΡ ΝΥΝ ΑΚΑΝΤΕΜΙ,ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΆΒΑΤΕ ΟΣΟΙ ΔΙΑΒΆΣΑΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΓΉΙΝΟ BLACK GOO ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΟΥ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΎΡΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΤΙΑΜΑΤ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΑΝΑΙΣΘΗΤΑ ΚΤΉΝΗ ΔΙΧΩΣ ΨΥΧΗ Η ΣΥΝΕΊΔΗΣΗ ΑΝΘΡΏΠΙΝΗ ΠΛΕΟΝ.Ο ΧΑΡΑΛΝΤ ΚΡΑΟΥΣ ΒΕΛΛΑ ΈΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΥΟ ΤΈΤΟΙΟΙ ΜΑΥΡΟΝΕΡΙΤΕΣ ΤΟΝ ΑΠΕΊΛΗΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΒΓΑΖΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ Η ΚΑΜΠΑΛ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΊ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΌΤΗΤΑ.

    ΕΙΝΑΙ ΖΑΜΠΛΟΥΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ " ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΆΝΕΙ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΕΊΤΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΊ ΚΛΑΊΝΕ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ,ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΎ Ο ΜΕΣΙΕ ΕΡΙΚ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΜΠΌΡΙΟ ΠΑΙΔΙΏΝ ΠΟΥ ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΈΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΑΎΡΗ ΗΠΕΙΡΟ,ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΕΝΉΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΤΑΓΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΟΙ ΜΑΥΡΟΝΕΡΙΤΕΣ ΚΑΘΟΤΙ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΕΝΑΣ ΠΡΏΗΝ ΠΡΆΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ CIA,ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΉΤΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΑΙΔΙΏΝ ΓΙΑ ΑΔΡΕΝΟΧΡΩΜΙΟ,ΣΑΤΑΝΙΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΊΕΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΙ ΣΚΛΆΒΟΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΥΣ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ.
    Ο ΤΟΡΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Η ΑΦΡΙΚΗ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΓΑΝ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ MILABS KAI DUMBS ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΉΤΗ, ΟΠΟΥ ΟΝΤΌΤΗΤΕΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΛΑΟΥΣ ΣΒΑΜΠ ΠΗΓΑΙΝΑΝ "ΣΕΞΟΔΙΑΚΟΠΕΣ".
    ΕΝΑΣ ΔΙΑΒΟΗΤΟΣ ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΣ ΣΑΤΑΝΙΣΤΗΣ ΥΠΗΡΞΕ ΚΙ Ο ΜΆΙΚ ΠΕΝΣ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΉΤΗΣ ΤΗΣ ΙΝΤΙΑΝΑ.ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΩΡΑ.

    ΡΙΤΑ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "THE BEST NAME"
    Γραφε και βαλτο στο αρχειο σου να θυμασε συνομοσιολογε.
    Οταν, γιατι το θεμα ειναι πλεον το ΟΤΑΝ και οχι το ΑΝ, θα καταρρευσει η οικονομια των ηπα, κατσε να σου κανω ενα πιθανο σεναριο, εiναι οπως λενε τα αμερικανα, ΤΗΕ SCARY VERSION.
    Oταν λοιπον πεσουν οι ηπα....ποιος θα ελεγχη το ΝΑΤΟ??? Ποιος θα αναλαβει νεος αρχηγος? πως θα γυρισουν πισω ολα αυτα τα στρατευματα απο τις 1200+ βασεις ανα τον κοσμο?Ποιος θα πληρωνει τους πολεμους που θα ειναι σε εξελιξη?Ποιος θα δινει οπλα απο τις αποθηκες?
    Αλλα οπως ειπα ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ?
    Οι γαλλοι? οι αγγλοι? (αυτοι εχουν πυρηνικα, και μισιουνται και ας μην το δειχνουν), οι γερμανοι? οι πολωνοι?οι ισπανοι? η μηπως οι ΤΟΥΡΚΟΙ?? που εχουν και τον πιο μεγαλο συμβατικο στρατο?
    Γιατι χωρις τους αμερικανους να ριχνουν λεφτα στην οργανωση, οι υπολοιποι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ, οποτε εκει να δεις τι εχει να γινει,
    ολοι εναντιων ολων. Και φυσικα ο τουρκος ελευθερος να κανει οτι θελει στην κυπρο στο αιγαιο κλπ, γιατι οι αλλοι θα ασχολουντε με την αρχηγια.
    Αν σε αυτο που λεω βαλεις μεσα το λεγομενο "7 κρατη θα πολεμουν το ενα εναντιων του αλλου για τα στενα", και το αλλο που ειπε ο παππουλης πριν χρονια και ισως ερχεται στις 9 ιουνιου, " Είναι ποτέ δυνατόν να ονομάζει ο ένας τον άλλο “σύμμαχε” και να το εννοεί;
    Μη βλέπουμε τα πράγματα κοντόφθαλμα και μόνο χάριν της Οικονομίας. Θα βγει ο Εθνικισμός στην επιφάνεια και τότε…

    Τώρα, για την ΕΟΚ, η ενοποίηση δεν θα γίνη, ούτε με οξυγονοκόλληση! Δεν θα θελήσουν οι δυνάμεις, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, να ενωθούν, επειδή έχουν παλιούς λογαριασμούς. Και, κατά κάποιο τρόπο, δεν γίνεται ο πλούσιος συνέταιρος με φτωχό”.
    Και ναι για το θεμα του τριτου λεω και τα της Πολης.
    Αυτο δεν μπορει να γινει οσο οι αμερικανοι εχουν τον ελεγχο του ΝΑΤΟ, οποτε πρεπει να γινει κατι που θα χαλασει αυτη τη συνοχη, και τα ευρωπαικα κρατη θα αρχισουν να πολεμουν μεταξυ τους.
    Αλλα οπως ειπα ειναι ενα απλο σεναριο συνομοσιολογιας απο εναν ψεκασμενο.
    Βαλτο στην ακρη και βαλτο στο σαιτ οταν θα ειναι σωστη η ωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις