ΤΟ "ΘΑΝΑΤΟΝΗΣΙ" ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ

Εικόνα  

Η παραμυθολογία

της αριστεράς για το "θανατονήσι" της Γυάρου και η μαρτυρία της Έλλης Παππά-Μπελογιάννη.

 Μόλις διάβασα ένα δημοσίευμα αριστερής ιστοσελίδας, για μια επίσκεψη που είχε κάνει ο Παττακός, σαν σήμερα, το 1967, στο "θανατονήσι" της Γυάρου. Έκανα & μια γρήγορη αναζήτηση & παρατήρησα ότι η προπαγάνδα της αριστεράς έχει καθιερώσει τον όρο "θανατονήσι" για την Γυάρο.

 Ήταν "θανατονήσι" η Γυάρος; Ας δούμε τι έχει γράψει επ' αυτού η Έλλη Παππά, η οποία ήταν εκτοπισμένη στην Γυάρο και τα ξέρει από πρώτο χέρι. Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, η Έλλη Παππά ήταν στέλεχος του ΚΚΕ & σύντροφος του Ν. Μπελογιάννη. Επίσης, ήταν κατηγορουμένη στην δίκη Μπελογιάννη, καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά δεν εκτελέστηκε, γιατί στο μεταξύ, είχε γεννήσει το παιδί του Ν. Μπελογιάννη, μέσα στις φυλακές. Εξέτισε συνολική ποινή φυλάκισης 14 ετών και την 21η Απριλίου 1967 συνελήφθη και εκτοπίστηκε στην Γυάρο. 

  Ιδού πώς περιγράφει τις πρώτες μέρες στο νησί: «Οι κρατούμενοι γιατροί καταπιάστηκαν αμέσως με τα προβλήματα υγιεινής και διατροφής και υποβάλανε στη διοίκηση του στρατοπέδου καταλόγους με αιτήματα. Ανάμεσά τους ήταν και ο κατάλογος με το διαιτολόγιο. Είχαν βάλει βούτυρο και μαρμελάδα στο πρωινό, κρέας, ψάρι και κοτόπουλο για το γεύμα»

 Όπως αναφέρει η Παππά, οι εκτοπισμένοι γιατροί σκοπίμως έθεσαν πολλά αιτήματα, για να γίνουν δεκτά κάποια απ' αυτά: «Το διαιτολόγιο θεωρήθηκε μαξιμαλιστικό και κανείς δεν περίμενε πως θα μπορούσε να γίνει δεκτό. Θα ήταν απλώς διεκδικητικό»

 Εν τω μεταξύ, καταφτάνει στην Γυάρο ο Παττακός: «Μας ήρθε ουρανοκατέβατος, με ελικόπτερο, ο Παττακός. Οι γιατροί του εκθέσανε τα αιτήματα, ο Παττακός διάβασε το διαιτολόγιο και είπε πως το δέχεται»

 Οι εκτοπισμένοι δεν τον πίστεψαν: «Το στρατόπεδο γέλασε όταν πληροφορήθηκε τα καθέκαστα. Κανείς δεν περίμενε πως θα κρατούσε τις υποσχέσεις του» Ωστόσο, ο Παττακός τις τήρησε: «Γι' αυτό και ήταν μεγάλη η έκπληξη, όταν οι άντρες κατέβηκαν να ξεφορτώσουν το πρώτο καΐκι που ήρθε μετά την επίσκεψη του Παττακού και περιείχε όλα όσα ζητήσαμε. Κατεψυγμένο κρέας, ψάρι και κοτόπουλο, ως και μαρμελάδες. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας»

 Και δεν ήταν μόνο η διατροφή: «Πολύ σύντομα καθαρίστηκαν οι δεξαμενές νερού, οι υδροφόρες έρχονταν τακτικά & αποκτήσαμε νερό τρεχούμενο. Λειτούργησαν οι τουαλέτες & τα ντους, κατασκευάστηκε η πλέον οικολογικά άψογη αποχέτευση, οι θάλαμοι ήταν πεντακάθαροι, σε λίγο έφτασαν ράντσα & στρωσίδια, η ζωή μας έγινε υποφερτή»

 Ως & τα θαλάσσια μπάνια επιτράπηκαν, αλλά οι σύντροφοι τα απαγόρευσαν στις γυναίκες: «Όταν η φρουρά επέτρεψε τα μπάνια στη θάλασσα, η κομματική ηγεσία απαγόρευσε το θαλάσσιο μπάνιο στις γυναίκες, διότι "δεν επιτρέπεται να τις βλέπουν οι άντρες με μαγιό και να... σκανδαλίζονται". Γενικά, ο τρόπος που σκέφτονταν οι άντρες για τη γυναίκα, με είχε αφήσει κατάπληκτη, καθώς προερχόταν από "πρωτοπόρους" -υποτίθεται- αγωνιστές»

 Υπήρξε & μία προσφορά, η οποία απερρίφθη από την ηγεσία του ΚΚΕ: «Ο ανώτερος, όταν έφτασε η σειρά της Αύρας, της είπε: "Ξέρουμε ότι υπάρχουν ανάμεσά σας πολλά ζευγάρια. Δεν θέλουμε να τα χωρίσουμε, γι' αυτό μπορούμε να τους διαθέσουμε σκηνές, για να ζουν μαζί". Και η Αύρα: "Δεν μπορώ να απαντήσω. Πρέπει να το συζητήσουμε". Η γραμμή, ήταν η άρνηση της προσφοράς.Την εξέφρασε με τον πιο φαλλοκρατικά γλαφυρό τρόπο ένας από τους κρατουμένους, όταν πολλές απ' τις γυναίκες τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της φρουράς: "Ακούς εκεί, να θέλει να ζει με τον άντρα της. Και δεν σκέφτεται πως θα με αντικρύσει εμένα το πρωί, όταν θα βγαίνει από τη σκηνή, αφού θα 'χει κοιμηθεί μαζί του;"».

 Οι σύντροφοι ήταν πολύ ευχαριστημένοι απ' τις συνθήκες που επικρατούσαν & κάθονταν φρόνιμοι, για να μην προκαλέσουν αλλαγές: «Απο τα Γιούρα δεν βγήκε ούτε μια φωνή διαμαρτυρίας. Η ΕΔΑ, που η εκεί παρουσία της ήταν πολυπληθής, δεν έβγαζε άχνα. Το ίδιο σιωπηλά έμεναν και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που ήταν εκεί - Φλωράκης, Αύρα Παρτσαλίδου, Ρούλα Ζαχαριάδη και άλλα στελέχη»

 Εικόνα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

  1. Και στο χωριό μου ο Θεοδωράκης κοιμότανε σε κελί με σόμπα και ο χωροφύλακας στη σκοπιά ξεπαγιαζε
    Μια νύχτα ο τότε διοικητής των Φυλακών Ωρωπού πήρε ένα μπουκάλι κονιάκ και γύριζε τις σκοπιές και πότιζε τους χωροφύλακες για να αντέξουν στο κρύο
    Ούτος διακινούσεν και διεθετεν τοις σκοποις εν ώρα καθ' ην αύτοι ευρίσκοντο εν τη υπηρεσία τους οινοπνευματώδες ποτον
    Επί δικτατορίας
    Εάν τον έπιαναν ακόμα ξύλο θα έτρωγε
    Πολλά χρόνια μετά παλαιός συγκρατούμενος του μου είχε πει
    Το κρύο το παλεύαμε ρε φίλε αγκαλιαζομασταν όλοι μαζί και την βολευαμε αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι πως αυτουνου του έφερναν νερό κρύο το καλοκαίρι και βλέπαμε το τις παγωμένες σταγόνες πάνω στο μπουκάλι εμείς που πίναμε από την βρύση
    Εκείνο το καλοκαίρι ο Θεοδωράκης έκανε και μπάνιο στην θάλασσα ενώ ο χωροφύλακας που τον πρόσεχε ήταν με την στολή και το πηλίκιο επάνω στην βάρκα κάτω από τον ήλιο
    Και συ λαέ βασανισμενε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διόρθωση
    Και συ λαέ μαλακ;;;;;;νε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις