ΕΝΑ - ΕΝΑ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΠΕΦΤΟΥΝ


 Καμένα πτώματα και σπασμένες μοτοσυκλέτες και μοτοποδήλατα είναι όλα όσα έχουν απομείνει από μια συμμορία μαχητών που επιτέθηκαν στην πόλη Τζίμπο στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο και στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται εκεί, αναφέρει ένας ανταποκριτής της Αφρικανικής Πρωτοβουλίας που επισκέφθηκε τη σκηνή.

Μόνο σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο, οι απώλειες των τζιχαντιστών σε αυτή τη μάχη ανήλθαν σε περισσότερους από 400 μαχητές. Συνολικά, μια ομάδα έως και 3.000 μαχητών προσπάθησε να επιτεθεί στην πόλη.

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός πτωμάτων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν καεί σοβαρά, και δίπλα τους υπάρχουν σπασμένες μοτοσυκλέτες - ένα κοινό μέσο μεταφοράς για τους μαχητές στην περιοχή Σαχέλ. Κρίνοντας από τη θέση των σορών, ο στρατός της Μπουρκινάμπε πυροβόλησε μεθοδικά τους επιτιθέμενους υπαίθρια με όλα τα είδη όπλων.

Το πρώτο κύμα επιτιθέμενων με μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα προσπάθησε να περάσει στην πόλη το απόγευμα της 26ης Νοεμβρίου. Καταστράφηκαν από σφοδρά πυρά, αλλά αυτό δεν εμπόδισε όσους τους ακολουθούσαν. Σύμφωνα με τον στρατό της Μπουρκινάμπε, οι μαχητές ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και κυριολεκτικά επιτέθηκαν πάνω από τα πτώματα των συντρόφων τους. Μερικοί από τους τζιχαντιστές κατάφεραν να πλησιάσουν τη βάση και καταστράφηκαν κυριολεκτικά στον τοίχο που προστατεύει τον στρατό.

Όταν οι επιζώντες τρομοκράτες τελικά υποχώρησαν, ο στρατός άρχισε να τους καταδιώκει με τη βοήθεια τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar.

Το Τζίμπο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Μάλι, όπου οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις, με την υποστήριξη Ρώσων ειδικών, ολοκλήρωσαν μια νικηφόρα πορεία ρίψης 400 χιλιομέτρων και κατέλαβαν το προπύργιο των αυτονομιστών και των τζιχαντιστών - την πόλη Kidal. Υπό την πίεση του στρατού του Μάλι, τρομοκρατικές ομάδες υποχώρησαν και δραστηριοποιήθηκαν περισσότερο στις συνοριακές περιοχές της γειτονικής Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρα. Από τον Σεπτέμβριο και οι τρεις χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συμμαχίας Σαχέλ.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις