Κλοπή μεγάλης ποσότητας ραδιενεργού υλικού από αποθήκες αμερικανικής εταιρίας στο Ιράκ




Στην αναζήτηση μεγάλης ποσότητας ενός «ακραία επικίνδυνου»» ραδιενεργού υλικού βρίσκονται οι Αρχές του Ιράκ, το οποίο εκλάπη από αποθήκη αμερικανικής εταιρίας στη Βασόρα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για τις λεγόμενες «βρώμικες βόμβες» εφόσον έπεφτε στα χέρια μιας οργάνωσης όπως το Ισλαμικό Κράτος, που φέρεται να
είναι ο υπ΄ αριθμόν ένα ύποπτος της ενέργειας.Την είδηση φέρνει, κατ’ αποκλειστικότητα, στη δημοσιότητα το Reuters επικαλούμενο απόρρητο έγγραφο της ιρακινής κυβέρνησης τo οποίo ήρθε σε γνώση του.
Όπως αποκαλύπτεται, το συγκεκριμένο ραδιενεργό υλικό εκλάπη τον Νοέμβριο από εγκατάσταση αποθήκευσης κοντά στην περιοχή Rafidhia της Βασόρας και βρισκόταν μέσα σε συσκευή μεγέθους ενός φορητού υπολογιστή η οποία ανήκε στην Αμερικανική Υπηρεσία Κοιτασμάτων Πετρελαίου Weatherford  και χρησίμευε στην ανίχνευση ρωγμών σε αγωγούς καυσίμων και φυσικού αερίου, μέσω εκπομπής ακτίνων γάμμα.

Το επίμαχο έγγραφο φέρεται να έχει ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2015 ωστόσο, αξιωματούχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας, αναφερόμενος στην σχεδόν τριών μηνών καθυστέρηση με την οποία έρχεται στη δημοσιότητα, επικαλείται λόγους «εθνικής ασφάλειας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως το συγκεκριμένο θέμα «δεν μπορούσε να συζητηθεί».
Ο ίδιος ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η συσκευή αυτή περιείχεμέχρι και 10 γραμμάρια Ir-192, ενός ραδιενεργού ισοτόπου του Ιριδίου το οποίο χρησιμοποιείται και σε ακτινοβολίες κατά του καρκίνου.
Από την πλευρά της, η ίδια η αμερικανική εταιρία Weatherford που έχει έδρα της το Χιούστον και φέρεται ως κάτοχος της συγκεκριμένης συσκευής αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως το  Ir-192, από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας,όσον αφορά τον βαθμό επικινδυνότητας ραδιενέργειας έχει βαθμονομηθεί στην κατηγορία 2, που σημαίνει πως αν δεν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες, θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη υγείας σε οποιονδήποτε βιολογικό οργανισμό θα βρισκόταν κοντά του, για μερικά λεπτά, ενώ θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο αν ο χρόνος αυτός ξεπερνούσε κάποιες ώρες ή και ημέρες.
Το ίδιο έγγραφο του ιρακινού υπουργείου έκανε λόγο για άμεσο κίνδυνο του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και της εθνικής ασφάλειας της χώρας, καθώς αποτελεί «ένα εξαιρετικά επικίνδυνο όπλο» από όποιον ήθελε να το χρησιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο, με τις υποψίες να βαραίνουν τους τζιχαντιστές και με δεδομένες τις σχετικές απειλές που κατά καιρούς εξαπολύουν και αφορούν χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ «ΒΡΩΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ»

Υπενθυμίζεται πως μεγάλες ποσότητες Ir-192 έχουν κλαπεί επίσης και από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία αλλά και άλλες χώρες, κάτι που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τους φόβους για τη χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου υλικού για την κατασκευή των λεγόμενων «βρώμικων βομβών».
Χαρακτηριστικά ενός τέτοιου υπερόπλου είναι πως, συνδυάζοντας τα πυρηνικά υλικά με τα συμβατικά εκρηκτικά, μπορούν να μολύνουν «σιωπηλά» μια ολόκληρη περιοχή, χωρίς να γίνουν απαραίτητα αντιληπτά από μια πυρηνική σχάση η οποία προκαλεί μια κατά πολύ μεγαλύτερη έκρηξη.
Πιστεύουμε πως το ραδιενεργό υλικό θα πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ που γνωρίζει λεπτομέρειες για το συμβάν.
«Θα μπορούσε κάποιος απλά να το συνδέσει με εκρηκτικά και να κατασκευάσει μια βρώμικη βόμβα», προσέθεσε ο ίδιος, θέλοντας να δείξει το πόσο εύκολη θα ήταν μια τέτοια κατασκευή.
Μέχρι στιγμής, το Ιράκ δηλώνει πως δεν υπάρχουν άμεσα στοιχεία για τους δράστες ωστόσο, η επίσημη έρευνα απέδειξε πως εκείνοι που το αφαίρεσαν είχαν ειδικές γνώσεις για τον χειρισμό του υλικού, ενώ στο σημείο της κλοπής δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος παραβίασης του χώρου.





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις