Πιθανόν καρκινογόνα τα περισσότερα είδη γυναικείας υγιεινής

monsanto


Πιθανόν καρκινογόνα τα περισσότερα είδη γυναικείας υγιεινής
Μολυσμένο με την καρκινογόνο ουσία γλυφοσάτη είναι το 85% των ειδών γυναικείας υγιεινής (σερβιέτες, ταμπόν, σερβιετάκια) σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα στην Αργεντινή.
Ο λόγος είναι ότι το βαμβάκι, ένα από τα βασικά υλικά των εν λόγω ειδών, ψεκάζεται με ζιζανιοκτόνα και έτσι οι επιστήμονες εγείρουν ανησυχίες για το κατά πόσο είναι ασφαλή αυτά τα προϊόντα.
Αυτές τις ανησυχίες ήρθε να επιβεβαιώσει η μελέτη του
Πανεπιστημίου La Plata στην Αργεντινή.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η γλυφοσάτη, το βασικό συστατικό του πιο δημοφιλούς ζιζανιοκτόνου της Monsanto, του Roundup, είναι «πιθανόν καρκινογόνος».
Όπως μεταδίδει το Reuters, το 62% των δειγμάτων που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικά και στο AMPA, τον μεταβολίτη της γλυφοσάτης.
Σύμφωνα με τον δρ. Damian Marino, τον επικεφαλής της έρευνας, όλα τα ακατέργαστα βαμβάκια και γάζες βάμβακος που αναλύθηκαν στη μελέτη έδειξαν ότι περιείχαν γλυφοσάτη.
Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό όχι μόνο γιατί γάζες βαμβακιού χρησιμοποιούνται συχνά σε τραύματα αλλά και γιατί δισεκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο χρησιμοποιούν κάθε μήνα ταμπόν και σερβιέτες για την περίοδο. Οι γυναίκες εκτίθενται στις καρκινογενείς αυτές ουσίες κάθε φορά που χρησιμοποιούν ένα τέτοιο προϊόν.
Παρότι κάποιες χώρες έσπευσαν να απαγορεύσουν την πώληση και εισαγωγή προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη, ελάχιστες σκέφτηκαν ποια άλλα είδη θα έπρεπε να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων για την προστασία των καταναλωτών.
Η γλυφοσάτη, που δημιουργήθηκε από την Monsanto το 1974, χρησιμοποιείται κυρίως σε καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και η σόγια που έχουν τροποποιηθεί γενετικά για να είναι πιο ανθεκτικές.
Το Roundup προβάλλεται από τη Monsanto ως «φιλικό προς το περιβάλλον» προϊόν, ενώ είναι μία από τις πιο καταστροφικές ενώσεις που έχουν κατασκευαστεί. Η ουσία glyphosate που περιέχεται στο Roundup είναι τοξική, μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής, ακόμη και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις