Ο Υμηττός εκδικήθηκε...Τα καμένα βουνά... έπνιξαν την Αττική



ΜΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ
Ο Υμηττός εκδικήθηκε... Τρεις μόλις μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική, μία ισχυρή νεροποντή ήταν αρκετή για να φανούν τα αποτελέσματα της «απογύμνωσης» του βουνού της Αθήνας.Την ίδια στιγμή που για ακόμη μία φορά η Ελλάδα μετρά έναν νεκρό από την κακοκαιρία, η κρατική μηχανή απεδείχθη αδύναμη να αντιμετωπίσει τη μανία της φύσης.

Περισσότερες από 800 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και παροχές βοήθειας. 

Λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων, που αναμένεται να ενταθούν σήμερα και μέχρι το Σάββατο, επί ποδός βρίσκονται οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος - μόνο κατά τη χθεσινή νύχτα στην Αττική, επιχειρούσαν 140 συνεργεία με 550 πυροσβέστες.

Ο Υμηττός, που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2015, εκδικήθηκε με την πρώτη βροχόπτωση. Η νεροποντή που ξέσπασε χθες στην περιοχή προκάλεσε κατολισθήσεις στον Δήμο Ηλιούπολης.
Η λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου καλύφθηκε με πέτρες και λάσπη και η πρόσβαση των κατοίκων, πεζών ή οδηγών, έγινε ιδιαίτερα δύσκολη. Τα συνεργεία του Δήμου Ηλιουπόλεως έσπευσαν αμέσως με μπουλντόζες στο σημείο. Στην επιχείρηση συνέδραμαν και τα μέλη της Εθελοντικής Υπηρεσίας Δασοπροστασίας- Πυρόσβεσης Ηλιουπόλεως. «Ηταν πράγματι η εκδίκηση του βουνού», ανέφεραν στο «Εθνος» οι εθελοντές.
Στο Καματερό κατέρρευσε τριώροφη μονοκατοικία, όταν υποχώρησε το έδαφος από την ορμητικότητα του νερού. Το σπίτι είχε κριθεί ακατάλληλο και είχε εκκενωθεί εδώ και καιρό
Χάθηκε χρόνος
Οι κατολισθήσεις ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο της γραφειοκρατίας που ακολούθησε μετά την πυρκαγιά, εξαιτίας της οποίας χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Οι προειδοποιήσεις των τοπικών φορέων προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στην περιοχή έπεσαν στο κενό. Το Δασαρχείο Πεντέλης έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη των σχετικών εργασιών με καθυστέρηση δύο ολόκληρων μηνών.
Οι αρμόδιοι προχώρησαν αμέσως στον καθαρισμό του φράγματος της ΕΥΔΑΠ αλλά και στην υλοτόμηση και εγκατάσταση κορμοδεμάτων στην περιοχή, ενέργειες που περιόρισαν τις ζημιές σε συγκεκριμένο σημείο της περιοχής. Ωστόσο, οι εθελοντές εκφράζουν ανησυχία για τις επόμενες ημέρες, καθώς τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν. Αναλόγως της έντασης της κακοκαιρίας, δεν αποκλείεται ακόμη και να σημειωθούν πλημμύρες.
Ο ανεμοστρόβιλος στα βόρεια προάστια.
«Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως τις επόμενες μέρες θα πνέουν δυνατοί άνεμοι της τάξεως των 8 μποφόρ. Οπως το χώμα είναι νωπό, δεν αποκλείεται να πέσουν ακόμη και δέντρα», αναφέρει στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ηλιουπόλεως, Γιάννης Αναγνώστου.
Ο ίδιος και τα άλλα μέλη της ομάδας ανέβηκαν στις μπουλντόζες για να καθαρίσουν τις λάσπες και τις πέτρες στην περιοχή, καθώς η πρόσβαση στο πυροφυλάκιο ήταν αδύνατη. Επίσης, για τις επόμενες ημέρες οι βάρδιες των εθελοντών είναι 24ωρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν.
Πλημμύρες στην Ηλεία.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Νεκρός στο Μενίδι, αγνοείται 40χρονη στο Καματερό
Ενας νεκρός, τραυματίες και δεκάδες ζημιές είναι ο τραγικός απολογισμός από τη σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε χθες την Αττική. Θύμα της μανίας των καιρικών φαινομένων είναι ένας 41χρονος άνδρας στο Μενίδι, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν ότι μία 40χρονη γυναίκα αγνοούνταν στο Καματερό. Στην ίδια περιοχή, μία τριώροφη οικοδομή, η οποία ευτυχώς είχε εκκενωθεί, κατέρρευσε. Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν και στην Ηλεία.
Φωτογραφία της ιστοσελίδας iefimerida με το αυτοκίνητο του 41χρονου στο Μενίδι που βρήκε τραγικό θάνατο
Η νεροποντή ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Λεπτά αργότερα, το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα πολιτών που ζητούσαν βοήθεια για απεγκλωβισμούς, απαντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Μέχρι το βράδυ, περισσότερες από 900 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική μόνο στην Αττική.
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ένας άνδρας εγκλωβίστηκε με την ηλικιωμένη μητέρα του στο αυτοκίνητό τους στην οδό Αριστοτέλους στο Μενίδι. Ο δρόμος είχε μετατραπεί σε ποτάμι, με αποτέλεσμα μια νταλίκα να έχει ακινητοποιηθεί στη μέση του δρόμου. Το αυτοκίνητο του 41χρονου παρασύρθηκε από τα νερά και έπεσε πάνω στην νταλίκα. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο νεαρός άνοιξε την πόρτα για να βγει.
Με πέτρες και λάσπη καλύφθηκαν χθες οι δρόμοι στην Ηλιούπολη.
Το δυστύχημα
Μετά το τρακάρισμα, ο άντρας και η μητέρα του κατόρθωσαν να βγουν από το αμάξι. Ωστόσο τα νερά τους παρέσυραν, με αποτέλεσμα ο άντρας να εγκλωβιστεί κάτω από το αυτοκίνητό του και να χάσει τη ζωή του, ενώ η μητέρα του παρασύρθηκε και εντοπίστηκε από περιοίκους περίπου 400 μέτρα μακριά, ευτυχώς σώα. Ο 41χρονος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, όπου τελικά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στο νοσοκομείο έχει επίσης μεταφερθεί η μητέρα του.
Γύρω στις 3 το μεσημέρι, στα Λιόσια, ένας πυροσβέστης κινδύνευσε να πνιγεί όταν προσπάθησε να σώσει δυο εγκλωβισμένους επιβάτες ΙΧ. Ο πυροσβέστης παρασύρθηκε από τον ορμητικό χείμαρρο. Τελικά, με τη βοήθεια των συναδέλφων του και των περιοίκων, η περιπέτειά του είχε αίσιο τέλος.
Συνεργεία προσπαθούσαν να ανοίξουν τους δρόμους με μπουλντόζες. Αιτία η απογύμνωση του Υμηττού από την πυρκαγιά του καλοκαιριού
Μέχρι αργά χθες το βράδυ, θρίλερ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη με μία 40χρονη γυναίκα να αγνοείται στο Καματερό. Το αυτοκίνητο της 40χρονης βρέθηκε αναποδογυρισμένο μέσα στο ρέμα της Πικροδάφνης και, σε συνδυασμό με τη μαρτυρία του συζύγου της ότι δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του από το απόγευμα, υπήρχαν φόβοι ότι τα νερά την είχαν παρασύρει. Επιχείρηση πραγματοποιούν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.
Επίσης στην ίδια περιοχή, μια τριώροφη μονοκατοικία κατέρρευσε όταν υποχώρησε το έδαφος από τα ποτάμια νερού που προκλήθηκαν λόγω της βροχής. Το σπίτι είχε κριθεί ακατάλληλο από προηγούμενες νεροποντές και δεν κατοικούνταν εδώ και καιρό.
Νωρίτερα το πρωί, ανεμοστρόβιλος έκανε την εμφάνισή του στα Τουρκοβούνια και τα βόρεια προάστια της Αττικής, χωρίς να καταγραφούν ζημιές. Την ίδια στιγμή, στους περισσότερους δρόμους της Αττικής επικρατούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στον Κηφισό, όπου τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές χιλιομέτρων.
Στον Νομό Ηλείας και ειδικότερα στη Βάρδα, η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω του όγκου των αιτημάτων για απάντληση υδάτων χρειάστηκε να καλέσει ενισχύσεις από τις γύρω περιοχές προκειμένου να ανταποκριθεί. Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ έχουν παρασυρθεί σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Στην περιοχή βρέθηκαν τεχνικά κλιμάκια της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου μαζί με συνεργεία του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, αλλά και άνδρες της Πυροσβεστικής, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας. Εντονες ήταν οι ζημιές και στις αγροτικές καλλιέργειες.
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις