Ο μυστηριώδης κορεάτης από τον Γιάνη στον Τσίπρα......!!!!!!!!!


o-mustiriwdis-koreatis-apo-ton-giani-ston-tsipra



Ο ρόλος του Γκλεν Κιμ στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και ειδικά στην ελληνική κρίση ήταν σχεδόν... καθοριστικός. Αν και τον «επέλεξε» ως σύμβουλο ο Βαρουφάκης, ο Αλέξης Τσίπρας τον διατήρησε και μάλιστα ως... δεξί του χέρι στις διαπραγματεύσεις, απέναντι στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...
Για περισσότερα από 20 χρόνια ο αμερικανός εργαζόταν για την Lehman Brothers και μετά την χρεοκοπία της, για δύο χρόνια είχε
αναλάβει την εκκαθάρισή της.
Οταν ξέσπασε η κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και δημιουργήθηκαν οι μηχανισμοί στήριξης EFSF και ESM ο Κιμ διετέλεσε σύμβουλος για την Γερμανική Χρηματοπιστωτική Υπηρεσία.
Αργότερα ανέλαβε να καταστρώσει το σχέδιο για την άρση των capital controls στην Ισλανδία, που επιβλήθηκαν το 2008.
Σήμερα, ο 52χρονος κορεάτης είναι σύμβουλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Τον Αύγουστο μάλιστα, σε ερώτηση της Die Welt, ο Κιμ επιβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να εργάζεται για λογαριασμό της κυβέρνησης. Aπάντησε ότι βρίσκεται στου Μαξίμου και συμβουλεύει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο Guardian, o Έλληνας πρωθυπουργός τον είχε πάρει μαζί του στην δραματική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 και 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις έξι και μισή τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου, ο Τσίπρας ρώτησε τον Ντόναλντ Τουσκ, αν ένα άλλο μέλος της ομάδας του θα μπορούσε να ενταχθεί στην Σύνοδο για να βοηθήσει στη σύνταξη της συμβιβαστικής συμφωνίας. Τότε είναι που μπήκε ο τραπεζίτης από την Νότια Κορέα τον οποίο είχε προσλάβει ο Βαρουφάκης στο ΥΠΟΙΚ σαν σύμβουλο. «Ηταν ο μόνος από τους Ελληνες διαπραγματευτές που φορούσε γραβάτα», σημειώνει ο Guardian. Και πλέον «είχε ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις, μαζί με την Μέρκελ, τον Τσίπρα, τον Τουσκ, τον Ολάντ και τον Τσακαλώτο, για τις αποφασιστικές τελικές φάσεις».

Το παρασκήνιο της Συνόδου
Το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων προτάθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 11 Ιουλίου. Στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επομένη, το Ταμείο ήταν το, με διαφορά, πιο διαφιλονικούμενο ζήτημα.
Η αντιπρόταση για το Ταμείο που κατάθεσε η ελληνική πλευρά τη νύχτα της Συνόδου Κορυφής προέρχονταν από τον Γκλεν Κιμ, όπως έχει αποκαλύψει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, Όμως η Αγκελα Μέρκελ επέκρινε ότι η ελληνική αντιπρόταση ήταν διατυπωμένη πολύπλοκα και δυσνόητα.
Τότε είναι που ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών ζήτησαν την βοήθεια του Γκλεν Κιμ στις διαπραγματεύσεις. Στην διατύπωση της συμβιβαστικής λύσης συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο Κιμ και από την πλευρά των πιστωτών μεταξύ άλλων η Αγκελα Μέρκελ και ο Ντόναλτ Τουσκ.

Oι διαπραγματεύσεις και η σιωπή του Μαξίμου
Ο Κιμ δεν ήταν μόνος του στην «ιστορική» Σύνοδο του Ιουλίου. Συνοδευόταν και από δεύτερο, επίσης Κορεάτη, σύμβουλο. Μάλιστα όλες οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες κορυφής αιφνιδιάστηκαν, όταν είδαν τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Κιμ για το πακέτο των 50 δισ. ευρώ με Ανγκελα Μέρκελ και Ντόναλντ Τούσκ.
Ο γερμανός δημοσιογράφος της Die Welt Όλαφ Γκέρσεμαν είχε αναφέρει τότε ότι είναι πολύ παράξενο να συμμετέχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένας ξένος σύμβουλος απ' τον ιδιωτικό τομέα.
Οταν μάλιστα ερωτήθηκε για το ποια ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, είπε ότι «το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησε καν, ούτε το υπουργείο Οικονομικών. Όταν τηλεφωνήσαμε στο υπουργείο Οικονομικών είπαν ότι έχουν να ασχοληθούν με πιο σημαντικά πράγματα».

Ο μισθός των 125.000
Στις 8 Αυγούστου το Βήμα είχε αποκαλύψει ότι ο Κορεάτης σύμβουλος είχε συμφωνήσει με τον Γιάνη Βαρουφάκη να προσφέρει τις υπηρεσίες του, οι οποίες κοστολογούνταν προς 125.000 ευρώ μηνιαίως.
Την επομένη, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απαντούσαν πως ο Γκλεν Κιμ δεν είχε πληρωθεί γιατί δεν είχε βρεθεί ο τρόπος, χωρίς όμως επί της ουσίας να διαψεύδουν το ύψος της συμφωνηθείσας αμοιβής.

Σήμερα «ετοιμάζει» τα νομοσχέδια
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κορεάτης συμμετέχει αυτές τις ημέρες στις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για τα προαπαιτούμενα




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις