Μελέτη του Χάρβαρντ: Η πρωτεΐνη του Δράκουλα «όντως χαρίζει νιάτα»




Οι βρικόλακες μάλλον έχουν δίκιο: η μετάγγιση νεανικού αίματος δείχνει να λειτουργεί ως ελιξίριο νεότητας.
Η τελευταία διαβεβαίωση έρχεται από ερευνητές του Χάρβαρντ, οι οποίοι διαψεύδουν τους συναδέλφους τους που προσπάθησαν να καταρρίψουν τη θεωρία.
Η ομάδα του Χάρβαρντ είχε χρησιμοποιήσει μια τεχνική του 19ου αιώνα, στην οποία το κυκλοφορικό σύστημα ενός ηλικιωμένου ζώου συνδέεται
χειρουργικά με το κυκλοφορικό σύστημα ενός νέου. Τέσσερις εβδομάδες μετά την επέμβαση, οι καρδιές ηλικιωμένων ποντικών ανέκτησαν τη νεανική εμφάνιση και λειτουργικότητά τους, ανέφεραν οι ερευνητές στην έγκριτη επιθεώρηση Cell το 2013.
Πέρυσι, η ίδια ομάδα ανέφερε με δύο δημοσιεύσεις στο Science ότι ένας παράγοντας του νεανικού αίματος αναζωογονεί τους μυς και τους εγκεφάλους γερασμένων τρωκτικών. Και δύο άλλες μελέτες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ επιβεβαίωναν ότι το νεανικό αίμα προάγει τη δημιουργία νέων νευρώνων και βελτιώνει τη μνήμη και τη μάθηση.
Τον περασμένο Μάιο, όμως, ερευνητές των Ινστιτούτων Novartis στη Βρετανία υποστήριξαν ότι οι ισχυρισμοί της ομάδας του Χάρβαρντ ήταν αβάσιμοι.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους στο Cell Metabolism, η πρωτεΐνη CDF11, στην οποία αποδόθηκε η αντιγηραντική δράση του νεανικού αίματος, μετρήθηκε στο Χάρβαρντ με ένα τεστ που στην πραγματικότητα μετρούσε τα επίπεδα μιας άλλης πρωτεΐνης του αίματος, της μυοστατίνης. Επιπλέον, τα πειράματα της Novartis έδειξαν ότι οι ενέσεις της πρωτεΐνης CDF11 μπλόκαραν, αντί να επιταχύνουν, την αναγέννηση του μυϊκού ιστού, όπως είναι γνωστό ότι συμβαίνει με τη μυοστατίνη.
Τώρα, οι ερευνητές του Χάρβαρντ αντεπιτίθενται. Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Circulation Research, η Novartis έκανε αυτή λάθος στο βιοχημικό τεστ, το οποίο στην πραγματικότητα μετρούσε την πρωτεΐνη ανοσοσφαιρίνη και όχι την CDF11.
Ακόμα, η ομάδα του Χάρβαρντ διαψεύδει μια διαφορετική μελέτη του Πανεπιστημίου Τεμπλ στη Φιλαδέλφεια, η οποία αμφισβητούσε την αντιγηραντική δράση της CDF11 στην καρδιά. Το πρόβλημα φαίνεται πως βρισκόταν στην παρτίδα της πρωτεΐνης που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα, η οποία πρέπει να είχε πολύ μικρότερη περιεκτικότητα από ό,τι ανέγραφε στη συσκευασία.
Στη νέα μελέτη τους, οι ερευνητές του Χάρβαρντ δείχνουν και πάλι ότι οι κατάλληλες δόσεις της πρωτεΐνης πράγματι αναστρέφουν τη διόγκωση της καρδιάς σε ηλικιωμένα πειραματόζωα.
Όπως όμως επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του Science, αυτή τη φορά η ερευνητική ομάδα παρατήρησε και μια νέα, άγνωστη ως σήμερα επίδραση: τα πειραματόζωα έχασαν βάρος.
Και αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδιαφέρον ενδεχόμενο η «πρωτεΐνη του Δράκουλα» να χαρίζει και λεπτή σιλουέτα εκτός από νιάτα.
Το φαινόμενο της αναζωογόνησης δείχνει να είναι πραγματικό. Απαιτούνται όμως περαιτέρω μελέτες για να αποσαφηνιστεί το εάν η CDF11 είναι η μόνη αντιγηραντική ουσία στο νεανικό αίμα, ή αν υπάρχουν περισσότερες όπως υποψιάζονται άλλοι ερευνητές.





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις