Ιδιώτες θα μοιράσουν τις άδειες για τις πετρελαϊκές έρευνες



Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την παραχωρήσει των αδειών για τις έρευνες υδρογονανθράκων μέσω ιδιωτικής εταιρίας συμβούλων, σύμφωνα με δημοσίευμα της ...

«Εφημερίδας των Συντακτών».

Οι άδειες αφορούν σε 20 θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο και η προκήρυξη τους αναμένεται να έχει υλοποιηθεί ως τον Σεπτέμβριο.

Όμως αυτή η κυβερνητική πρόθεση δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς για τον ίδιο λόγο, το 2011, είχε δημιουργηθεί η δημόσια Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

  Σκοπός της η αποκλειστική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, η κατάρτιση των συμβάσεων παραχώρησης και η διεξαγωγή των διαγωνισμών παραχώρησης.

Όμως η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα είχε καταστήσει την ΕΔΕΥ ανενεργή και παρά τις εξαγγελίες για ενεργοποίηση της, αντ’ αυτού παραχωρεί το έργο σε ιδιώτες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, «δημιουργείται μια «αντί- ΕΔΕΥ» με όρους καρμπόν» της δημόσιας εταιρίας.

Η προκήρυξη για την εξεύρεση του ιδιώτη έγινε στις 27 Ιουνίου από το ΥΠΕΚΑ και με βάση αυτή, η αμοιβή του ορίζεται στις 772.357 ευρώ.

Σύμφωνα με το πλάνο η υποβολή των προσφορών θα ολοκληρωθεί στις 30 του τρέχοντος Ιουλίου.

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι διάρκειας ενός έτους- χρόνος που συμπίπτει με την παραχώρηση των αδειών για τις έρευνες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΚΑ.

Κατά το δημοσίευμα, η εταιρία που θα προληφθεί πρέπει να έχει ελάχιστα ετήσια έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια και θετικά λειτουργιά κέρδη.

Παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα να υποβάλει προσφορά κοινοπραξία φυσικών προσώπων ή joint Ventures, που σε αυτή την περίπτωση μπορούν να πληρούν τα κριτήρια συσωρευτικά.

capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις