Γιατί κοιμόμαστε λιγότερο τις νύχτες με πανσέληνο;
τις κινήσεις του φεγγαριού.
Επιστημονική ομάδα της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Σμιθ, μελέτησε σε εργαστηριακές συνθήκες 47 υγιή άτομα, 18-30 ετών και διαπίστωσε ότι η φάση της σελήνης επηρεάζει τον ύπνο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πανσελήνου οι εθελοντές δυσκολεύονταν να κοιμηθούν και τελικά η διάρκεια του βραδινού ύπνου ήταν 25 λεπτά μικρότερη.
Περισσότερα όνειρα
Εξάλλου έρευνα που είχε γίνει το 2013 από ομάδων ελβετών ειδικών, είχε καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα, ενώ είχει διαπιστώσει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πανσελήνου οι άνθρωποι βλέπουν περισσότερα όνειρα.
Πάντως, μια άλλη γερμανική έρευνα, σε δείγμα 1.000 ατόμων, είχε αποτύχει να εντοπίσει συσχέτιση μεταξύ των φάσεων της σελήνης και του ύπνου.
Δεν είναι θέμα φωτεινότητας
Ο δρ Σμιθ όμως εξηγεί ότι επειδή η μελέτη του έγινε σε εργαστηριακό περιβάλλον, δηλαδή χωρίς φυσικό φωτισμό, απορρίπτεται ο ισχυρισμός ότι η μικρότερη διάρκεια του ύπνου σχετίζεται με την αυξημένη φωτεινότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω πανσελήνου.
«Πρέπει το βιολογικό ρολόι μας να επηρεάζεται από το φεγγάρι, όπως συμβαίνει με τον κιρκαδικό ρυθμό. Προς το παρόν, πάντως, αυτό είναι μια υπόθεση, που πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα», σημειώνει.
Σ' αυτό πάντως που συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες είναι ότι, κατά τη διάρκεια της πανσελήνου ο εγκεφαλικό φλοιός γίνεται πιο ευαίσθητος στα εξωτερικά ερεθίσματα και μάλιστα αυτή η επίδραση είναι σαφώς πιο έντονη στους άνδρες.
Το Βήμα science
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου