ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΡΑΝ


Εάν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σκοντάψουν σε σύγκρουση με το Ιράν, δεν θα μοιάζει με οτιδήποτε έχει αντιμετωπίσει από τη δεκαετία του 1970.

Το Ιράν όχι μόνο έχει την ικανότητα να βομβαρδίζει στρατηγικά το Ισραήλ ως απάντηση στην επιθετικότητα, χάρη στα βαθιά αποθέματα πυρομαχικών, αλλά η πυραυλική του δύναμη είναι επίσης πολύπλοκη σε σημείο που θα μπορούσε να ακρωτηριάσει τις δυνάμεις της centcom των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό σημαίνει όχι μόνο την καταστροφή των βάσεων των ΗΠΑ σε μέρη όπως το Ιράκ ή το Μπαχρέιν, αλλά και το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ ή τη δυνατότητα να κλείσουν όχι μόνο τα στενά του Ορμούζ ή τα στενά του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στη ναυτιλία πετρελαίου. Αυτό πιθανότατα θα κατέρρεε τις δυτικές οικονομίες, λόγω της εξάρτησής τους από το ξένο πετρέλαιο.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς την κατάρρευση του κύρους των ΗΠΑ και των δυνατοτήτων προβολής ισχύος που θα ακολουθούσε μια τέτοια σύγκρουση, ιδιαίτερα εάν το Ιράν καταφέρει να βυθίσει αμερικανικούς αερομεταφορείς, όπως έχουν την ικανότητα να κάνουν. 














ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις