Ο ινδικός ελέφαντας σαλπίζει την ηγεσία του.


Στην ομιλία του προς το έθνος στις 15 Αυγούστου με την ευκαιρία της 76ης Επετείου της Ανεξαρτησίας, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι έχοντας ανέβει από τη 10η στην 5η θέση μεταξύ των παγκόσμιων οικονομιών την τελευταία δεκαετία, η Ινδία γίνεται η "φωνή του παγκόσμιου Νότου" σε μια εποχή παγκόσμιου μετασχηματισμού συγκρίσιμη με την εποχή "μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο".

Οπως μπορούμε να δούμε, αυτή είναι μια πολύ φιλόδοξη δήλωση τόσο γενικά όσο και σε σχέση με την Κίνα ειδικότερα: η Ουράνια Αυτοκρατορία προσπαθεί επίσης να γίνει η "φωνή του παγκόσμιου Νότου", μόνο που δεν τη διατυπώνει άμεσα.

Ο Μόντι υποσχέθηκε επίσης στους συμπολίτες του ότι από την 5η θέση που πέτυχε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εξουσία, η Ινδία θα γίνει η 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο τα επόμενα 5 χρόνια, "καθώς ο αγώνας κατά της φτώχειας και η ανάπτυξη της ευημερίας των Ινδών θα συνεχιστεί".

Ας σημειώσουμε μια πολύ φιλόδοξη περιοδικοποίηση "από τον Μόντι" – μετά από "1000 χρόνια δουλείας" [μέχρι το 1947] θα υπάρξουν "1000 χρόνια μεγαλείου". Το τελευταίο θα παρέχεται μέσω οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού χάρη σε πόρους όπως η "δημογραφία, η δημοκρατία και η ποικιλομορφία".

Οσον αφορά τη δημογραφία, η Ινδία έχει ήδη ισοφαρίσει την Κίνα και από τη "δημοκρατία και την ποικιλομορφία" προφανώς ο Μόντι κατανοεί τη συμμετοχή εκατοντάδων εκατομμυρίων μελών χαμηλότερων καστών στις σύγχρονες βιομηχανίες.

Ο ίδιος ο Μόντι παρεμπιπτόντως ανήκει σε μια χαμηλή κάστα των γκχάντσι [μικρών εμπόρων] μέσα στην βάρνα βάισια [εμπορική τάξη].
 
Παράλληλα, ο εθνικιστής πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή περικοπή προς τη διακριτική μουσουλμανική μειονότητα παρά το γεγονός ότι η Ινδία είναι η δεύτερη πιο ισλαμική χώρα στον κόσμο μετά την Ινδονησία και μέχρι τα μέσα του αιώνα μπορεί να γίνει η 1η.

Αν και ο Μόντι δεν κατονόμασε άμεσα την Κίνα, το πνεύμα της Ουράνιας Αυτοκρατορίας ήταν αναμφίβολα παρόν στην ομιλία του.  
Λίγο πριν από την ομιλία προς το έθνος κατά τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των κινεζικών και ινδικών στρατευμάτων επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διατήρηση της ειρήνης στα σύνορα και τη συνέχιση του διαλόγου.

Εν τω μεταξύ η Apple σχεδιάζει να παράγει τα μισά από όλα τα iPhones στην Ινδία μέχρι το 2027. Ωστόσο τα εξαρτήματα τους προέρχονται από την Κίνα, ενώ η παραγωγή κατσαβιδιών γίνεται στην Ινδία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις