Η Τουρκία έκλεισε, από προχθές, τα στενά του Βοσπόρου, για τον έλεγχο της ασφάλισης όλων των πετρελαιοφόρων.

 


Η Άγκυρα πήρε αυτήν την απόφαση, μετά την εισαγωγή από την ΕΕ και των G7, ανώτατου ορίου τιμών πώλησης, στο Ρωσικό πετρέλαιο και την ταυτόχρονη έναρξη, των κυρώσεων κατά της ναυτικής ασφάλισης των Ρωσικών πλοίων.
Την προηγούμενη Δευτέρα, περίπου 19 πλοία με ακατέργαστο πετρέλαιο ήταν αγκυροβολημένα στις ακτές της χώρας.
 
Η" παγκόσμια κοινότητα" θεωρεί ότι οι ενέργειες του Ερντογάν στοχεύουν στο να αποδειχθεί ότι η εισαγωγή πλαφόν μπορεί να βλάψει την παγκόσμια αγορά. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η Τουρκία ελέγχει επίσης όλα τα δεξαμενόπλοια στα οποία το πετρέλαιο είναι προέλευσης του Καζακστάν. 
 
Με την αιτιολογία ότι παραδίδεται σε Ρωσικά λιμάνια μέσω του αγωγού, ο οποίος δεν εμπίπτει στις κυρώσεις της Δύσης, ελέγχονται όλες οι ασφαλιστικές καλύψεις των πλοίων και η Άγκυρα ζητεί να της δίνονται επιστολές από προμηθευτές που επιβεβαιώνουν την ασφάλιση από πετρελαιοκηλίδες και συγκρούσεις.
 
Η διεθνής ομάδα Συλλόγων των Ασφαλιστών της P & I, που ασφαλίζει το 90% της παγκόσμιας ναυτιλίας, δήλωσε ότι η Τουρκία "ξεπέρασε τα όρια". 
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι παρακολουθούν την κατάσταση και αναζητούν λύσεις για την διευθέτηση του προβλήματος. 
 
Ετσι, η Τουρκία προσπαθεί να εξασφαλίσει μια ακόμα νίκη και να προετοιμάσει μια νέα πλατφόρμα διαπραγμάτευσης, αυτή τη φορά, πατώντας, πάνω στο θέμα των στενών του Βοσπόρου.. Η Μόσχα ήταν ήδη προετοιμασμένη γι΄αυτήν την κατάσταση. Οι Ρωσικές ασφαλιστικές εταιρείες παρείχαν τις απαραίτητες επιβεβαιώσεις στις τουρκικές αρχές. Προς το παρόν, η Άγκυρα θα περνάει σκάφη που μεταφέρουν προϊόντα πετρελαίου, όπως η βενζίνη και το καύσιμο ντίζελ, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. 
 
Πιθανώς, ο Ερντογάν αποφάσισε να δείξει στην παγκόσμια κοινότητα τις συνέπειες των ανεπιτυχών αποφάσεων και να παραστήσει ότι συμμορφώνεται με το καθεστώς κυρώσεων.
Παρεμπιπτόντως, η Τουρκία το 2022 αύξησε την εισαγωγή πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία σε 200 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Πέρυσι, αυτός ο δείκτης ήταν 98 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Μέσω Τουρκίας θα φτάνει, ούτως ή άλλως, το Ρωσικό πετρέλαιο και προς την Ευρώπη, αλλά σε μεγαλύτερη τιμή. Περίπου στα 90 δολ. το βαρέλι.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις