ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ: Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΔΟΛΑΡΙΑ ΗΠΑ ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ


 Το Bloomberg ανέφερε ότι το Ισραήλ πρόσθεσε τέσσερα νέα νομίσματα – μεταξύ των οποίων το κινεζικό γουάν (RMB) – στις αποθήκες της κεντρικής τράπεζας σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση στην ιστορία της χώρας. Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ θα περικόψει τις διαθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ (USD) και ευρώ για να διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα του Ισραήλ, τα οποία ξεπέρασαν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι για πρώτη φορά, αποτελούνταν παραδοσιακά από δολάρια ΗΠΑ, ευρώ και βρετανικές λίρες. Το Ισραήλ θα αποτελείται πλέον από δολάρια Καναδά (CAD) και δολάρια Αυστραλίας (AUD) στις συναλλαγματικές του διαθέσεις. Θα περιλαμβάνει επίσης το ιαπωνικό γεν και το κινεζικό Renminbi.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης Andrew Abir χαρακτήρισε την απόφαση αλλαγή στις «ολόκληρες επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές και φιλοσοφία του Ισραήλ». Εξήγησε ότι η αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ιερουσαλήμ ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει «την ανάγκη να κερδίσει απόδοση στα αποθεματικά που θα καλύψει το κόστος της υποχρέωσης».

Η Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατείχε το 67,4% του συναλλάγματος σε δολάρια ΗΠΑ, το 30,1% σε ευρώ και το 2,5% σε βρετανικές λίρες το 2020, σκοπεύει τώρα η Βρετανική Λίρα και το Γιεν Ιαπωνίας να αποτελούν το καθένα από 5%. Το κινεζικό γουάν θα αποτελεί το 2% των συμμετοχών του, ενώ τα νομίσματα της Αυστραλίας και του Καναδά θα αντιπροσωπεύουν το 3,5% το καθένα.

Θα σημειωθεί μείωση των διαθεσίμων σε δολάρια ΗΠΑ και ευρώ για να ενεργοποιηθούν τα νέα αποθεματικά. Οι διαθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ θα μειωθούν από το 66,5% το 2021 στο 61% –μια μείωση περίπου 8,3%– ενώ οι κατοχές του Ισραήλ σε ευρώ θα μειωθούν από 30,8% σε 20% – μια εκπληκτική μείωση 35% στις επενδύσεις.

Η Κίνα πίεσε για έναν πιο σημαντικό ρόλο στον χώρο συναλλάγματος για το νόμισμά της, το κινεζικό Yuan Renminbi – χωρίς μεγάλη επιτυχία. Τα στοιχεία του ΔΝΤ αποκαλύπτουν ότι το μερίδιο του RMB στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου 2,79% έως το 2021 – αν και οι προσπάθειες επέκτασης των διαθεσίμων σε RMB επικρίθηκαν από τον αυστηρό κανονισμό του Bei Jing, τα όρια σε μια ανταλλαγή και τις κατηγορίες για χειραγώγηση νομισμάτων.

Εν μέσω μιας σειράς κυρώσεων κατά της Ρωσίας για να ακρωτηριάσουν την οικονομία τους επειδή επιτέθηκε στην Ουκρανία, αρκετές χώρες έχουν γίνει προσεκτικές όσον αφορά τους κινδύνους που ενέχει η παγκόσμια οικονομία με βάση το USD σε αυτό που επινοείται «αποδολαριοποίηση» – ανοίγοντας πιθανώς τον δρόμο για το γιουάν αύξηση της διεθνούς προβολής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις