Πόσες χιλιάδες λαθρομετανάστες μπήκαν στη χώρα και πού πήγαν...?

 

Ο Νότης Μηταράκης είναι υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο Δημήτρης Οικονόμου είναι δημοσιογράφος. Κάποιος αδαής περί τα πολιτικά τηλεθεατής, αν παρακολουθούσε τη συνέντευξη που παραχώρησε (την Τετάρτη 27 Απριλίου) ο μεν στον δε, ίσως να σχημάτιζε την εντύπωση ότι συζητούσαν δύο υπουργοί μεταξύ τους.

Ας εξετάσουμε τμήμα του διαλόγου Οικονόμου – Μηταράκη:

Μηταράκης: Οι ροές (σ.σ.: οι μεταναστευτικές) πέρυσι ήταν μειωμένες κατά 99% σε σχέση με το 2015, κατά 90% σε σχέση με το 2019.

Οικονόμου: Μπορείτε να μας το πείτε σε νούμερα αυτό, κύριε υπουργέ;

Μηταράκης: Βεβαίως. Από 42.000 άτομα που είχαμε στα νησιά του Αιγαίου τώρα έχουμε 1.400.

Οικονόμου: Συνολικά 1.400 άτομα, πρόσφυγες, έχουμε στα νησιά;

Μηταράκης: Συνολικά. Από 92.000 που είχαμε σε 121 δομές σε όλη τη χώρα αυτή τη στιγμή έχουμε 28.000 σε 34 δομές. Εχουμε κλείσει δεκάδες δομές σε όλη τη χώρα.

Οικονόμου: 28.000 μετανάστες λοιπόν αυτή την ώρα, πρόσφυγες, σε όλη την Ελλάδα σε όλες τις δομές.

Μηταράκης: Σύνολο. Σε 34 δομές, σύνολο. Από 121 δομές που υπήρχανε προ διετίας τριετίας σε όλη τη χώρα.

Οικονόμου: Ροές έχουμε αυτή την ώρα;

Μηταράκης: Από 72.000 το 2019, στις 15.000 το 2020, στις 8.500 το 2021, περίπου 2.000 το 2022.

Οικονόμου: Αρα πάμε εξαιρετικά καλά σε αυτή τη φάση. Βεβαίως, δεν εφησυχάζετε (sic), φανταζόμαστε, διότι ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται…

Τι λησμόνησε να ερωτήσει ο κ. Οικονόμου; Αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Ενα από τα πολλά είναι: «Και εκείνοι οι πρόσφυγες, μετανάστες, έποικοι ή οποιοιδήποτε άλλοι “φιλοξενούνταν” στις δομές, όταν αυτές έκλεισαν, πού πήγαν; Στα κέντρα των πόλεων ή στις χώρες τους;»

Επίσης ενδιαφέρουσα ερώτηση θα ήταν πόσοι τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας ως πρόσφυγες και σε πόσους απορρίφθηκε το αίτημα. Καλό θα ήταν να ερωτηθεί αν οι παραβατικοί πρόσφυγες, μετανάστες, έποικοι ή οποιοιδήποτε άλλοι που έχουν καταδίκες απελαύνονται ή παραμένουν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν το «έργο» τους. Και μία τελευταία ερώτηση, δώρο από το «κατάστημα»: Ξέρει το υπουργείο πόσοι πρόσφυγες, μετανάστες, έποικοι βρίσκονται στην Ελλάδα και πόσο κοστίζει στους φορολογουμένους η παραμονή τους;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις