Στον ''αέρα'' οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα - Κινδυνεύουν με απολύσεις αν παραμείνουν ανεμβολίαστοι!

 

Μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα φαίνεται προς

το παρόν ότι θα βρεθούν στο «μάτι του κυκλώνα» σε ότι αφορά το καθεστώς των απολύσεων για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Αντίθετα στο «απυρόβλητο» τουλάχιστον προσωρινά θα βρεθούν οι ανεμβολίαστοι  δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» θα υπάρξει νομοθετική διάταξη η οποία θα προβλέπει ρητά πως δεν θα μπορούν να οδηγηθούν σε απόλυση εργαζόμενοι στο Δημόσιο που αρνούνται τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση θα περιληφθεί στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Την συγκεκριμένη διάταξη είχε προαναγγείλλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη η οποία την Πέμπτη δήλωσε ότι «η υποχρεωτικότητα δεν συνδέεται με απολύσεις», και κάνοντας λόγο για ειδική νομοθετική ρύθμιση σημείωσε: «Η υποχρεωτικότητα είναι ένα ειδικό πλαίσιο, θα έρθει νομοθετική ρύθμιση την επόμενη εβδομάδα που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα και δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με απολύσεις».

Ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών ενεργά και για την περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων που αρνηθούν να εμβολιαστούν θα είναι τα πειθαρχικά συμβούλια. «Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει την παραπομπή όσων δεν τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις στα πειθαρχικά συμβούλια». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι θα στέλνονται στο πειθαρχικό όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμβολιάζονται.

Την ίδια στιγμή στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει καμιά μέριμνα μη απόλυσης για τους εργαζόμενους που δεν θα εμβολιαστούν

Εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης με δηλώσεις του την Πέμπτη ήταν κατηγορηματικός ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα όσων υπαλλήλων και εργαζομένων δεν εμβολιαστούν.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί, για παράδειγμα, να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία, ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο, το 121, που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση».

Και αυτός ο «σπουδαίος λόγος» μπορεί να είναι  και η άρνηση του εργάζομενου να εμβολιαστεί… Υπενθυμίζουμε τέλος ότι για απολύσεις είχε κάνει λόγο και η αρμόδια για τις κοινωνικές δομές υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, για να «τα μαζέψει» λίγο αργότερα, μετά τις αντιδράσεις.

Οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη

Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αποτέλεσε το αντικείμενο της πολιτικής κόντρας που είχαν σήμερα το πρωί στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με τον βουλευτή του Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Ζαχαριάδη. Το μέλος της κυβέρνησης κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διγλωσσία αναφορικά με το θέμα, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «αυτό που επί της ουσίας κάνετε είναι να τρομοκρατείτε τους ανεμβολίαστους αντί να τους πείσετε. Πρέπει να τους πείσουμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, όχι όμως με την πολιτική των κυρώσεων».

Ο κ. Βορίδης απάντησε πως «εφόσον έχετε πει ναι στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, είναι δυνατόν να μην υπάρχει κύρωση για αυτόν που δεν τηρεί τη νομική του υποχρέωση; Είναι προφανές το ζήτημα της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς. Δεν είναι δυνατόν ένας ανεμβολίαστος να μπαίνει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να χειρίζεται ασθενή σε αυτή την κατάσταση. Εμείς λέμε: υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για υγειονομικούς και για φροντιστές ηλικιωμένων. Εμείς είπαμε επίσης ότι κύρωση είναι η αναστολή. Όλο αυτό θα εξειδικευθεί νομικά».

Παράλληλα ο κ. Βορίδης υπαινίχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί από τη μια πλευρά να δείξει ότι είναι υπέρ των εμβολιασμών αλλά και από την άλλη πλευρά να… χαϊδέψει τους αντιεμβολιαστές, για να προσθέσει: «Είδατε ότι μαζεύτηκαν απ’ έξω κάτι αντιεμβολιαστες και ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε αυτό το συγκεκριμένο εκλογικό σώμα και προσπαθείτε να πατήσετε τώρα σε δύο βάρκες. Εμείς απέναντι σε αυτό έχουμε καθαρή θέση. Θέλετε να πάρετε κι εσείς καθαρή θέση για να το λήξουμε και να σταματήσετε; Πείτε το μας».

 

 

 

 ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Πριν ξεψυχησουν θα παρουν στο λαιμο τους οσους προλαβαινουν....

 

 

 

 

 

 

 

 


ΠΗΓΗ

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις