Ο ιδιοκτήτης της Washington Post είναι και ο ιδρυτής της Amazon…η οποία έκλεισε συμβόλαιο 600 εκ. δολαρίων με τη CIA




O Τζεφ Μπέζος.
Το 2013 η Amazon κέρδισε ένα συμβόλαιο ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων από τη CIA. Αργότερα εκείνο το έτος, ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon, αγόρασε την παγκοσμίου
φήμης εφημερίδα Washington Post για 250 εκατομμύρια δολάρια.
Για να το θέσουμε με άλλο τρόπο, ο Μπέζος χρησιμοποίησε λιγότερα από τα μισά χρήματα που πήρε από τη CIA για να αγοράσει την Washington Post. Όμως δεν θα βρείτε καμία αναφορά σε αυτή τη συμφωνία στη σελίδα της Washington Post στο Wikipedia.
Η προσφορά της Amazon δεν ήταν η χαμηλή προσφορά, αλλά κέρδισε το συμβόλαιο της CIA ούτως ή άλλως προσφέροντας προηγμένη τεχνολογία “cloud”.
Ο Μπέζος προσωπικά και δημοσίως ασχολείται με τις υπηρεσίες Amazon Web Services και η Amazon είχε κάνει μια δήλωση λέγοντας: “Προσβλέπουμε σε μια επιτυχή σχέση με τη CIA”.
Καθώς έγινε αυτό, μια αίτηση που καλούσε την Washington Post να περικλείει τους νέους της δεσμούς με τη CIA όταν κάνει αναφορές σχετικά με την υπηρεσία, είχε συγκεντρώσει 30.000 υπογραφές. Σύμφωνα με την αίτηση RootsforAction:
“Η Post συχνά αναφέρει τις δραστηριότητες της CIA. Η κάλυψη θα πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη αποκάλυψη ότι ο ιδιοκτήτης της Washington Post είναι επίσης ο κύριος ιδιοκτήτης της Amazon – και η Amazon κερδίζει τώρα τεράστια κέρδη απευθείας από τη CIA.”
Ο Robert McChesney του Ινστιτούτου Δημόσιας Ακρίβειας επεσήμανε τη συγκλονιστική σύγκρουση συμφερόντων:
“Αν κάποιος επίσημος εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών είχε μια συγκρίσιμη κατάσταση – ας πούμε ότι ο ιδιοκτήτης της κυρίαρχης εφημερίδας στο Καράκας πήρε 600 εκατομμύρια δολάρια σε μυστικές συμβάσεις από την κυβέρνηση Μαδούρο – η ίδια η Post  θα οδηγούσε τον κραυγαλέο χορό που θα κατηγορούσε την εφημερίδα και αυτή την κυβέρνηση για την κοροϊδία του ελεύθερου Τύπου. Είναι καιρός η Post να πάρει μια δόση από το δικό της φάρμακο.”

Η Amazon όμως έχει και μια κακή ιστορία στο να κάνει χάρες στο καθεστώς ”εθνικής ασφάλειας” των ΗΠΑ. Η ομάδα παρακολούθησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης FAIR επεσήμανε τι συνέβη όταν το WikiLeaks δημοσίευσε μηνύματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Το WikiLeaks εξωθήθηκε από την υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων AWS της Amazon. Έτσι, στο ύψος του δημόσιου ενδιαφέροντος σε ό, τι δημοσίευε το WikiLeaks, οι αναγνώστες δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στον ιστότοπο του WikiLeaks.”
Η απόφαση της Amazon είναι ανησυχητική. Αλλά θα πρότεινε μια πραγματική αλλαγή; Η πρώην εκδότρια της Washington Post, Katharine Graham, έδωσε μια ομιλία το 1988 στην έδρα της CIA, όπου φέρεται να δήλωσε τα εξής:
”Ζούμε σε έναν βρώμικο και επικίνδυνο κόσμο. Υπάρχουν μερικά πράγματα που το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να γνωρίζει και δεν πρέπει. Πιστεύω ότι η δημοκρατία ανθίζει όταν η κυβέρνηση μπορεί να πάρει νόμιμα βήματα για να κρατήσει τα μυστικά της και πότε ο τύπος μπορεί να αποφασίσει εάν θα εκτυπώσει τι γνωρίζει.”
Για να το πούμε και με δικά μας λόγια, φανταστείτε το Off the Record να έκλεινε ένα συμβόλαιο με την ΕΥΠ για 600 εκατομμύρια. Πώς θα μετέδιδε μετά ειδήσεις που αφορούν τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες; Πώς θα το αντιμετώπιζαν αυτό τα υπόλοιπα ΜΜΕ; Θα το προσπερνούσαν; Δε νομίζω.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις