Αυτό συνέβη στον Πόντο και ξεσηκώνει τον απανταχού Ελληνισμό

Αυτό συνέβη στον Πόντο και ξεσηκώνει τον απανταχού Ελληνισμό


Στο ιστορικό τζαμί Ουλού-τζαμί της επαρχίας Νικσάρ του νομού Τοκάτης, στην υπό τουρκική κατοχή Νεοκαισάρεια του Πόντου, ο Αλή Τζανπολάτ-μουφτής της περιοχής εκεί, ανέγνωσε
κήρυγμα για τις κατακτημένες περιοχές κρατώντας το σπαθί του Ισλάμ.
Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται τα «Τουρκικά Νέα», η παράδοση αυτή της ανάγνωσης κηρύγματος με κράτημα σπαθιού άρχισε στο Ουλού τζαμί που κατασκευάστηκε εκεί το 1145.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο μουφτής Αλή Τζανπολάτ εμφανίστηκε στο μινμπερέ του τζαμιού και εκεί κρατώντας σπαθί ανέγνωσε το κήρυγμα μίσους προφανώς κατά των Ελλήνων του Πόντου.
Ανέφερε πως η ανάγνωση κηρύγματος με σπαθί είναι μια παράδοση περίπου 600 ετών!
«Η παράδοση της ανάγνωσης κηρύγματος με σπαθί γίνεται για να δείξει την κυριαρχία του Ισλάμ στα κατακτημένα μέρη και αργότερα για να δείξει την συνέχεια του Ισλάμ και είναι μια παράδοση που γίνεται ιδιαίτερα στα τζαμιά της κατάκτησης», ανέφερε, θυμίζοντας πως ονομάζουν οι Τούρκοι τις εκκλησίες που κατακτούν και ποδοπατούν.
«Σκεφτήκαμε πως η παράδοση αυτή θα έπρεπε να γίνει και στο Ουλού τζαμί που έγινε στην Νικσάρ όταν ήταν πρωτεύουσα του κράτους των Ντανισμέντ. Συνομιλήσαμε με την Διεύθυνση Θρησκευμάτων και με την Διεύθυνση Τουρισμού, πήραμε την άδεια και πλέον από σήμερα κάθε Παρασκευή θα διαβάζεται κήρυγμα με σπαθί. Από τώρα και μετά κάθε Παρασκευή το έθιμο αυτό θα συνεχίζεται στην Νικσάρ», ανέφερε και στο τέλος πρόσφερε σερμπέτ στους πολίτες.
Αυτά συμβαίνουν ακόμα και σήμερα στην Τουρκία, την ώρα που στην Ελλάδα κάνουμε λόγο για «χαμένες πατρίδες».
Ε λοιπόν οι πατρίδες δεν είναι χαμένες, είναι αλησμόνητες και να γνωρίζετε πως τα κλεμμένα κάποτε επιστρέφονται. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Δείτε φωτογραφίες:





 










ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις