Ποια χώρα θα προκαλέσει την κατάρρευση του Ευρώ

Πολύ κοντά στην διάλυση η Ευρωζώνη


Απόρρητη έκθεση-βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης και του κοινού νομίσματος διέρρευσε πριν λίγο στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η έκθεση προέρχεται από την
γνωστή επενδυτική εταιρεία Blackrock, ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής και προσθέτει ακόμα ένα βάρος στο ήδη ταλαιπωρημένο από τις προβλέψεις ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Σύμφωνα με την έκθεση, την οποία επιμελείται ο γνωστός οικονομολόγος C. Watt, το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης αυτήν την στιγμή δεν είναι η Ελλάδα και το χρέος της όπως πολλοί θεωρούν, αλλά η Ιταλία. Η έκθεση είναι γεμάτη από οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η παλιά ισχυρή χώρα του κόσμου, όπως προβλήματα διαφθοράς, δημόσιας διοίκησης, βιομηχανικής παραγωγής, προβλήματα στον τραπεζικό της τομέα, δημοσιονομικά προβλήματα, μία προσφυγική κρίση, μία κυβέρνηση στην εξουσία που δεν έχει εκλεγεί, καθώς επίσης έναν πρωθυπουργό που δεν έχει καμία πολιτική εντολή.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το πολιτικό ζήτημα στην Ιταλία, ίσως είναι και το πιο καθοριστικό. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κίνημα των «πέντε αστέρων», το οποίο έχει δηλώσει ότι θα διεξάγει δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη έξι μήνες μετά την εκλογή του, έχει την πρώτη θέση με 32% των ψήφων έναντι 26% του κεντροαριστερού κόμματος – ενώ μόλις το 53% του πληθυσμού τάσσεται σήμερα υπέρ του κοινού νομίσματος.
Η έκθεση καταλήγει πως η Ιταλία κατέχει εκείνο το "εκρηκτικό μείγμα" που θα βάλει φωτιά στα θεμέλια της Ευρωζώνης. Αλλά το συγκλονιστικό δεν είναι τόσο η διαπίστωση του προβλήματος, όσο η αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα, η οποία διατυπώνεται στον επίλογο της έκθεσης και αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Γράφει ο Watt στο τελικό συμπέρασμά του ότι: «Αυτό που έχουμε δει έως τώρα με το ευρώ, είτε στην Κύπρο, είτε στην Ελλάδα είναι το ότι, οι άνθρωποι επιλέγουν το νόμισμα αντί την εθνική τους κυριαρχία, εάν τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι εκπεφρασμένα στο συγκεκριμένο νόμισμα. Όσον αφορά το ευρώ, μέχρι στιγμής οι άνθρωποι ψήφισαν για την τσέπη τους και όχι για τα ιδανικά τους”..







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις