H ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ στοίχισε πάνω από 3 εκατ. αλλά... δεν εξυπηρετεί!

 
 
 
«Κομφούζιο» έχει δημιουργηθεί με την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, η οποία επί της ουσίας βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τα μέσα Ιανουαρίου λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος.
 
Το γεγονός έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα για τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε τρεις διαγωνισμούς (5Κ-6Κ-7Κ/2016), οι οποίοι «τρέχουν» και αφορούν συνολικά 1.839 θέσεις τακτικού προσωπικού στην ΕΥΑΘ, το ΕΚΑΒ αλλά και το υπουργείο Υγείας.
 
Οι καταγγελίες για τη λειτουργία της ιστοσελίδας, που αποτελεί μέρος των ψηφιακών υπηρεσιών του ΑΣΕΠ –η αναβάθμισή τους ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ– έχουν λάβει και δικαστικές διαστάσεις, καθώς πέρα από τις προειδοποιήσεις για αγωγές, έχουν ήδη κατατεθεί δύο εξώδικα από την Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος.
 
Τα προβλήματα στην ιστοσελίδα ξεκίνησαν στα μέσα Ιανουαρίου και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι αιτήσεις για τρεις διαγωνισμούς που συγκεκριμένα αφορούν 93 θέσεις τακτικού προσωπικού Δ.Ε. πληρωμάτων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, 80 θέσεις ΙΔΑΧ Τ.Ε. και Π.Ε. στην ΕΥΑΘ και 1.666 θέσεις τακτικού προσωπικού όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε φορείς του υπουργείου Υγείας και νοσοκομεία του ΕΣΥ.
 
Το ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς ήταν μεγάλο, με αποτέλεσμα η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ να «κρασάρει» και οι ενδιαφερόμενοι να μην μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, όπως προκύπτει από καταγγελίες, δεν ήταν δυνατή καν η είσοδος στη σελίδα, ενώ όσοι τα κατάφερναν, ήταν αδύνατον να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, καθώς το σύστημα «κολλούσε» ή τους απέρριπτε.
 
Κάποιοι εκ των ενδιαφερομένων προσπάθησαν να εισέλθουν στη σελίδα ακόμα και μεταμεσονύκτιες ώρες, ωστόσο και αυτό κατέστη αδύνατον καθώς ήταν εξαιρετικά αργή. Ενδεικτική είναι η μαρτυρία ενδιαφερομένου για τον διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας, ο οποίος –όπως επισήμανε στην «Κ»– για τη συμπλήρωση τριών πεδίων χρειάστηκε περίπου μιάμιση ώρα! Ακόμα και τότε όμως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την αίτηση, καθώς η ιστοσελίδα τον «πέταξε έξω».
 
Το «μπλοκάρισμα» της ιστοσελίδας σύμφωνα με τη Καθημερινή, και κατά συνέπεια των αιτήσεων, προκάλεσε την οργή των υποψηφίων που έβλεπαν τις καταληκτικές ημερομηνίες να πλησιάζουν, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να απειλούν με αγωγές και μηνύσεις.
 
Η ΕΝΕ μάλιστα απέστειλε και δύο εξώδικα στο ΑΣΕΠ με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ζητώντας να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες. «Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τον κατ’ ουσίαν εμπαιγμό χιλιάδων προσοντούχων και ικανότατων επιστημόνων που έχουν χάσει στην κυριολεξία τον ύπνο τους στην προσπάθειά τους να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας», αναφέρει το εξώδικο με το οποίο αποδίδονται ευθύνες στο ΑΣΕΠ για τη δυσλειτουργία και ζητείται η εξεύρεση λύσης.
 
Τελικώς το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε παράταση στην υποβολή αιτήσεων και για τους τρεις διαγωνισμούς. Ειδικότερα η προθεσμία για τον διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας παρατάθηκε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Για τον διαγωνισμό της ΕΥΑΘ είχε δοθεί παράταση μέχρι την περασμένη Παρασκευή, ενώ για τον διαγωνισμό του ΕΚΑΒ η προθεσμία λήγει την προσεχή Τρίτη.
 
Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες του ΑΣΕΠ πάντως, σύμφωνα με καταγγελίες, η ιστοσελίδα, αν και βελτιωμένη, εξακολουθεί σχεδόν 15 ημέρες μετά να παρουσιάζει προβλήματα και οι αιτήσεις να υποβάλλονται μετ’ εμποδίων.
 
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωση Εταιρειών Uni Systems και Quality & Reliability, η οποία τον Απρίλιο του 2013 ανέλαβε την αναβάθμιση του ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος του ΑΣΕΠ, μέρος του οποίου αποτελεί και η ιστοσελίδα.
 
Η Ενωση Εταιρειών παραδέχεται τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, τα οποία αποδίδει στον μεγάλο φόρτο που υπέστη η ιστοσελίδα από τρεις προκηρύξεις που «έτρεχαν» ταυτόχρονα, ενώ επισημαίνει ότι «θα συνεχίσει τις προσπάθειες διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος με γνώμονα την καλύτερη δυνατή υποστήριξη του ΑΣΕΠ για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών».
 
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις